Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Május

A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi vizsgától

A kétségbeesett szülők panasszal fordulnak Teleki kultuszminiszterhez

Mezőtúr, május 29.

A várost különös eset tartja izgalomban, amely a Teleki Blanka állami leánygimnázium irásbeli érettségijén történt. A nagymultú, előkelő leányintézet május 17-20-a között tartotta az írásbeli érettségi vizsgálatokat. A vizsgák a legnagyobb rendben folytak – egészen az utolsó napig. Május 20-án a francia írásbeli érettségi alatt a gimnázium igazgatónője, dr. Pápay Irma, két tanulót, Kirk Ilonát és Ajkay Nórát rajtakapta, hogy úgynevezett „segédeszközöket” használtak, diáknyelven puskáztak. Az igazgatónő azonnal felfüggesztette a két leány érettségi jogát és megtette a jelentést a debreceni főigazgatóságnak.

A szokatlan eset elképzelhető riadalmat keltett a lányok körében, annál is inkább, mert az igazgatónő tovább folytatta a nyomozást, hogy Elek Ilonának és Nikay Verának is segített a francia dolgozat elkészítésében és hogyan jutott a kis papírszelet a két lány irkája alá.

A rögtönzött nyomozás azonban holtpontra jutott, mert a két lány nem nevezte meg segítőtársukat, így az igazgatónő az egész osztály előtt kijelentette, hogy nem gyanusít senkit, legkevésbé pedig Saroltát, az osztály színjeles tanulóját, aki legközelebb ült a két lányhoz. A két felfüggesztés is nagy meglepetést keltett Mezőtúron, de csak fokozódott az izgalom, amikor hétfőn az igazgatónő anélkül, hogy további vizsgálatot folytatott volna, még négy lánynak érettségi jogát függesztette fel.

A négy tanuló közül kettő, Sztajaloeszky Sári és Münnich Mária nyolc éven keresztül jeles tanulói voltak az intézetnek. Hasonló súlyos ítéletben részesült még Pályi Kata és Várkonyi Piroska. Pályi Kata édesanyja Mezőtúron gimnáziumi tanár, Várkonyi Piroskáé pedig állomásfőnök. Dr. Pápay Irma igazgatónő közölte a szülőkkel, hogy a lányok érettségi jogát felfüggeszti és a vizsgálat aktáit az illetékes főigazgatósághoz terjeszti.

A szülők természetesen felelősségre vonták az igazgatónőt, hogy milyen alapon hozta a felfüggesztő ítéletet, amikor eddig kifogástalan magaviseletű és kiváló előmenetelű tanítványait ki sem hallgatta, hanem csupán egyetlen lánynövendék bizalmas értesítése alapján járt el. A súlyos ítélet hatása alatt két lány idegrohamot kapott és azóta is orvosi kezelés alatt áll.

A szülők küldöttséget menesztettek Debrecenbe is dr. Bessenyey Lajos főigazgatóhoz, aki azonban csak azt a választ tudta adni a kétségbeesett szülőknek: a felfüggesztést csak akkor tudja visszavonni, ha az igazgatónő olyan jelentést terjeszt fel hozzá, hogy az utólag felfüggesztett négy lány nem vétett az érettségi fegyelmi szabályzata ellen. Miután Pápay Irma igazgatónő erre nem volt hajlandó, a szülők elhatározták, hogy panasszal fordulnak gróf Teleki Pál kultuszminiszterhez.

A miniszteri audienciára a szülők felhozzák magukkal mind a hat érettségiző lányt, hogy a miniszter személyesen is meghallgathassa őket. Különösen a két jeles tanuló felfüggesztése miatt támadt megdöbbenés Mezőtúron, mert a felfüggesztés következtében ezek elesnek attól, hogy a jövő évre valamelyik főiskolára vagy egyetemre tudjanak beiratkozni. Dr. Pápay Irma, a Teleki Blanka leánygimnázium igazgatónője A Reggel tudósítójának kérdésére kijelentette: „nem áll módjában a felfüggesztésekről nyilatkozni, mert ez az intézet belső ügye és így csak felettes hatóságainak adhat felvilágosítást”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Strosszmayer, horvát püspök halála Strosszmayer, horvát püspök halála
Djakovár 90 éves püspöke Strosszmayer György meghalt április 8-ikán....
A Tisza-kormány bukása A Tisza-kormány bukása
Gr. Tisza István beadta a maga és az összkormány lemondását, melyet ő...
Japán támadások Japán támadások
Ideérkezett jelentések szerint a japán csapatok az Owen...
A legujabb televiziós gépcsoda A legujabb televiziós gépcsoda
A londoni rádiókiállítás szenzációja ezidén a képen is bemutatott...
Pallavicini őrgróf szerint a kormány előre tudott a frankhamisításról és azon volt, hogy eltussolja Pallavicini őrgróf szerint a kormány előre tudott a frankhamisításról...
A parlament mai költségvetési premierjének főszereplője őrgróf...
Az élet meghosszabitása Az élet meghosszabitása
A modern orvostudomány ismételten foglalkozott már azzal a...
Yorkshire-mangalica keresztezésű süldők Yorkshire-mangalica keresztezésű süldők
Régi tapasztalat, hogy némely fajtáknak keresztezési termékei...
Teleki miniszterelnök megkezdte római politikai megbeszéléseit Teleki miniszterelnök megkezdte római politikai megbeszéléseit
Teleki Pál gróf miniszterelnök húsvét vasárnapja délelőttjén ünnepi...
Miss Isadora Duncan. Miss Isadora Duncan.
Hetek óta sokat beszéltek már nálunk társadalmi körökben Miss Isadora...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98