Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

A mezőtúri leánygimnázium hat tanulóját eltiltották az érettségi vizsgától

A kétségbeesett szülők panasszal fordulnak Teleki kultuszminiszterhez

Mezőtúr, május 29.

A várost különös eset tartja izgalomban, amely a Teleki Blanka állami leánygimnázium irásbeli érettségijén történt. A nagymultú, előkelő leányintézet május 17-20-a között tartotta az írásbeli érettségi vizsgálatokat. A vizsgák a legnagyobb rendben folytak – egészen az utolsó napig. Május 20-án a francia írásbeli érettségi alatt a gimnázium igazgatónője, dr. Pápay Irma, két tanulót, Kirk Ilonát és Ajkay Nórát rajtakapta, hogy úgynevezett „segédeszközöket” használtak, diáknyelven puskáztak. Az igazgatónő azonnal felfüggesztette a két leány érettségi jogát és megtette a jelentést a debreceni főigazgatóságnak.

A szokatlan eset elképzelhető riadalmat keltett a lányok körében, annál is inkább, mert az igazgatónő tovább folytatta a nyomozást, hogy Elek Ilonának és Nikay Verának is segített a francia dolgozat elkészítésében és hogyan jutott a kis papírszelet a két lány irkája alá.

A rögtönzött nyomozás azonban holtpontra jutott, mert a két lány nem nevezte meg segítőtársukat, így az igazgatónő az egész osztály előtt kijelentette, hogy nem gyanusít senkit, legkevésbé pedig Saroltát, az osztály színjeles tanulóját, aki legközelebb ült a két lányhoz. A két felfüggesztés is nagy meglepetést keltett Mezőtúron, de csak fokozódott az izgalom, amikor hétfőn az igazgatónő anélkül, hogy további vizsgálatot folytatott volna, még négy lánynak érettségi jogát függesztette fel.

A négy tanuló közül kettő, Sztajaloeszky Sári és Münnich Mária nyolc éven keresztül jeles tanulói voltak az intézetnek. Hasonló súlyos ítéletben részesült még Pályi Kata és Várkonyi Piroska. Pályi Kata édesanyja Mezőtúron gimnáziumi tanár, Várkonyi Piroskáé pedig állomásfőnök. Dr. Pápay Irma igazgatónő közölte a szülőkkel, hogy a lányok érettségi jogát felfüggeszti és a vizsgálat aktáit az illetékes főigazgatósághoz terjeszti.

A szülők természetesen felelősségre vonták az igazgatónőt, hogy milyen alapon hozta a felfüggesztő ítéletet, amikor eddig kifogástalan magaviseletű és kiváló előmenetelű tanítványait ki sem hallgatta, hanem csupán egyetlen lánynövendék bizalmas értesítése alapján járt el. A súlyos ítélet hatása alatt két lány idegrohamot kapott és azóta is orvosi kezelés alatt áll.

A szülők küldöttséget menesztettek Debrecenbe is dr. Bessenyey Lajos főigazgatóhoz, aki azonban csak azt a választ tudta adni a kétségbeesett szülőknek: a felfüggesztést csak akkor tudja visszavonni, ha az igazgatónő olyan jelentést terjeszt fel hozzá, hogy az utólag felfüggesztett négy lány nem vétett az érettségi fegyelmi szabályzata ellen. Miután Pápay Irma igazgatónő erre nem volt hajlandó, a szülők elhatározták, hogy panasszal fordulnak gróf Teleki Pál kultuszminiszterhez.

A miniszteri audienciára a szülők felhozzák magukkal mind a hat érettségiző lányt, hogy a miniszter személyesen is meghallgathassa őket. Különösen a két jeles tanuló felfüggesztése miatt támadt megdöbbenés Mezőtúron, mert a felfüggesztés következtében ezek elesnek attól, hogy a jövő évre valamelyik főiskolára vagy egyetemre tudjanak beiratkozni. Dr. Pápay Irma, a Teleki Blanka leánygimnázium igazgatónője A Reggel tudósítójának kérdésére kijelentette: „nem áll módjában a felfüggesztésekről nyilatkozni, mert ez az intézet belső ügye és így csak felettes hatóságainak adhat felvilágosítást”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Wekerle Bécsben Wekerle Bécsben
Wekerle miniszterelnök május 28-án Bécsbe utazott a királyhoz. Két...
„Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!” „Spirituális eszközökkel győztünk New-Yorkban!”
Most érkezett haza Amerikából Szablya János kormányfőtanácsos, a...
Komjáthy Aladár -  «... Futásomat elvégeztem...» - Évszakok Komjáthy Aladár - «... Futásomat elvégeztem...» -...
Apám nem élvezett öreg kort börtönbe került bűntelen egy céda,...
Zeppelin gróf léghajója Zeppelin gróf léghajója
Zeppelin gróf, a hires léghajós, a minap ismét felszállt léghajójával...
Ma kezdődik a lausannei konferencia Ma kezdődik a lausannei konferencia
A lausannei konferenciát, amely a török kérdésről hivatva van...
A spanyol dolgokról A spanyol dolgokról
Ha igazak a tudósítások, úgy Spanyolországban immár helyreállott a...
Pör a herczegi méltóságért Pör a herczegi méltóságért
A minap ítélt az angol törvényszék abban a szenzácziós pörben, melyet...
A Pozsonyi TE nemzetközi ping-pong versenye A Pozsonyi TE nemzetközi ping-pong versenye
Mechlovits Zoltán (MTK) megnyerte Középeurópa ping-pong bajnokságát....
Harci gáz Ypres-nél Harci gáz Ypres-nél
Kivárva a megfelelő szélirányt, palackokból bocsátottak az ellenségre...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98