Dtum
Login with Facebookk
1938 | Május

A frank a harmadik devalváció után

Páris, május hó 12.

Az, amit e sorok írója négy héttel ezelőtt megjósolt,
hogy tudniillik a francia frank a 150-es és 160-as fontárfolyamon sem lesz tartható és Franciaország krónikus valutáris betegsége ujabb krizissel fenyeget, félelmetes pontossággal következett be.

Dacára az egyre gyengülő franktendenciának,
dacára a Banque de France szomoru jelentéseinek, dacára az államkincstár egyre dagadó eladósodásának csak a legujabban informáltak látták előre a francia valuta fájdalmas útjának ezt az ujabb zökkenőjét, – hiszen alig néhány nappal a frank legujabb devalvációja előtt svájci és angol világlapok képtelen tőzsdei pletykának minősitették a frankleértékelés közeli lehetőségét.

A devalvációnak azonban kérlelhetetlenül be kellett következnie
és az operációt jobb és okosabb volt most elvégezni, mikor talán még lehet segiteni a sulyos betegen, mint három hónappal később, amikor a kormány egy államcsőd veszedelmével nézett volna szembe. A frank ma, az operáció után sincs tul a veszélyen és a lehetőség még mindig fennáll hogy néhány hónap mulva ujra kezdődik az egész pénzügyi mentőakció a már unalomig ismert módszerekkel: kölcsönök a Banque de Francenál, fogadkozások és igéretek a kormány részéről és ujabb devalváció.

A helyzet egyelőre lényegileg nem változott
és az, amit egy év óta a tudósitó minden egyes cikkben hangoztatott, hogy a lecsökkenthetetlen katonai kiadások következtében a francia költségvetés szükségképpen deficites és hogy a deficites költségvetés menthetetlenül ujabb és ujabb inflációt és valutaromlást idéz elő, ma éppen annyira igaz, mint egy évvel ezelőtt.

De ma talán van némi remény arra,
hogy ezt a folyamatot megállitják. Arra, hogy a frank ezt a második marnei csatáját ugyanazzal a mindent elsöprő győzelemmel fogja megnyerni, mint Poincaré miniszterelnöksége alatt, még a javithatatlan optimisták se mernek gondolni. De, hogy a romlási folyamat végre megáll és Daladiernek talán sikerülni fog rendet teremteni a köztársaság zilált pénzügyeiben, arra sokkal több remény van ma, mint volt néhány héttel ezelőtt.

Mi juttatta idáig a francia frankot azokon a költségvetési okokon kivül, amelyeket számtalanszor kifejtettünk és mi idézte elő ezt a legujabb frankkrizist?

Legelsősorban kétségkivül a Bonnet-féle elgondolás, a franc flottant teóriájának bukása. Bonnet, aki Amerika szabad levegőjében és izmos gazdasági rendszerében tanulta meg a gazdasági liberalizmus örökérvényü alapelveit, szabadjára engedte a frankot, nem használta fel többé a frankkiegyenlitési alapot és azzal az elvvel kezdte meg pénzügyminiszteri müködését, hogy a frank majd megtalálja a maga természetes kurzusát és a kereslet és kínálat egymáshoz való viszonya majd megoldja a francia valuta problémáját.

Ez a természetes gyógymód kétségkivül az egyetlen helyes
kura olyan országban, amelyben a gazdasági élet adottságai normálisak és amelyben a test maga, tehát az általános gazdasági élet, egészséges. Franciaországban azonban a Chautemps kabinet alatt nem ez volt a helyzet. Franciaország egy vértelen szociális forradalmon ment keresztül és ez a forradalom alapjaiban renditette meg a gazdasági életet. Addig, amig a tőke és a munka harcában nem alakult ki a természetes egyensuly, amig a munkásság érdekei és a vállalkozók érdekei nem tudtak egymáshoz simulni, addig lehetetlen volt megtalálni azokat a normális gazdasági előfeltételeket, amelyekben normális és egészséges valutakurzus kialakulhatott volna.

A tőke ideges volt és menekült,
a franc flottant minden tőkés számára egy bessz-spekuláció kedvező lehetőségét jelentette és ezt a várható további valutaromlást megjátszotta nemcsak a nagytőkés, hanem a kistőkés is, aki pár ezer frankjával dollárt vagy svéd koronát tudott vásárolni. Franciaországban az utolsó hónapok alatt senki sem bizott a frankban, amelynek nem volt szilárd kurzusa és mindenki megjátszotta a valuta várható romlását.

Daladier előtt két ut állott,
hogy ennek a helyzetnek véget vessen.
Az egyik a gazdasági diktaturák és autarkiák ismert utja volt: véget vetni a szabad devizagazdálkodásnak és operálni azzal a rendeletileg akreditált árfolyammal, amely szükségképpen kitermeli a zugtőzsdét és a sibereket. Ezzel a módszerrel Daladier könnyen tarthatta volna a frank árfolyamát, legalább is névleg, de elveszitette volna az Egyesült Államok és Anglia pénzügyi támogatását, fel kellett volna mondania a háromhatalmi valutaegyezményt – amelynek előfeltétele volt, hogy a szabad devizagazdálkodást fenn kell tartani – azonfelül elveszitette volna a reményét is arra, hogy a külföldre menekült tőke belátható időn belül visszatérjen Franciaországba. Az arany gyülöli a kötött gazdálkodást és láthatatlan csatornákon keresztül menekül oda, ahol szabadság van.

Ez az ut tehát járhatatlan volt
vagy legalább is olyan rizikóval járt, amit a francia miniszterelnök nem vállalhatott. Maradt tehát a másik rögösebb és nehezebb, de végeredményben célhoz vezetőbb ut: megmaradni a devizaszabadság mellett és megmenteni a frankot belső pénzügyi és gazdasági reformokkal.

Daladier,
aki egyébként a francia politika egyik legkiválóbb embere és akit tréfásan bikának hivnak a parlament folyosóin ugyanugy, mint ahogy Clémenceaut tigrisnek hivtak, ez a zömök, izmos, Napoleon-arcélü Daladier ezt a másik utat választotta. A pénzügyi és gazdasági reformok utját.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban Királyunk látogatása az angol királynál Marienbadban
Ő Felsége augusztus 16-ikán látogatást tett a csehországi Marienbad...
Egy híres Rubens-kép megtalálása Egy híres Rubens-kép megtalálása
Egy híres Rubens-kép megtalálása. A műtörténet jól tudta, hogy Rubens...
A földreform állásáról A földreform állásáról
Mivel a földbirtokreform kérdése állandóan napirenden van és Bethlen...
A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai ismerete A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai...
Miután Bollinger óta (1874) ismeretessé vált az a tény, hogy a...
Újpest – Kispest 5:1 (2:1) Újpest – Kispest 5:1 (2:1)
Az újpesti stadion játékterét meglehetősen jó állapotba hozták a...
Elzárták a lánchidat Elzárták a lánchidat
Hatvanöt évvel ezelőtt egész Magyarország ünnepelte azt, hogy gróf...
Az FTC nyolcasa megismételte győzelmét Az FTC nyolcasa megismételte győzelmét
Vasárnap szokatlanul nagy számban lepték el az evezőssport hívei a...
Miért nincs vevő a boltban? Miért nincs vevő a boltban?
Ünnep után, szürke hétfői napon megállapithatjuk, hogy a Magyar Hét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98