Dtum
Login with Facebookk
1938 | Március

Hodzsa, Henlein és Hlinka Csehszlovákiáról

Prága, március 27.
Egész Csehszlovákia kíváncsian várja Hodzsa miniszterelnök hétfőn rádióbeszédét, amelyben a szudétanémetek és a többi kisebbség helyzetével foglalkozik. Kormányköröken azt híresztelik, hogy a miniszterelnök nagyszabású engedményeket és nemzetiségi reformokat fog bejelenteni, amit megerősít az a nyilatkozgat, amelyet Hodzsa a Paris Soir külpolitikai szerkesztőjének, Sauerwein-nek adott.


Arra törekszünk, - mondotta – hogy modus vivendit találjunk. A szudétanémet kérdést meg akarjuk oldani. Az előkészítő munkálatok természetesen hosszadalmasak voltak, mert azok az intézkedések, amelyeket meg kell tennünk, a gyakorlatban rendkívül bonyolultak.


Minden kisebbségünknek megadjuk a számarányához mért jogokat a közigazgatás terén, rendeletet fogunk kibocsátani, amely németeket nevez ki az állami igazgatásba. A demokratikus és szabadelvű csehszlovák alkotmány megadja a lehetőséget a német követelésnek teljesítésére.


A kisebbségekre vonatkozó kulturális nyelvi és iskolai intézkedések törvényhozási úton lesznek rendezve és ezáltal teljesítjük az 1919-i kisebbségségvédelmi szerződés rendelkezéseit. Azon vagyunk, hogy a feszültség engedjen és új lélektani légkör alakuljon ki, amelyet a bizalom tölt el.

 

Most nemcsak arról van szó, hogy a háborút elkerüljük, hanem az ország területi épségéről és arról a hivatásról, amelyet Közép-Európában be kell töltenie az egymással szemben álló nemzetiségek és ideológiák kibékítésében. Bebizonyítjuk, majd, hogy teljesen átérezzük felelősségünket és remélem, hogy ezt a világ is el fogja ismerni.


A szudétanémetek körében kételkedéssel fogadják, hogy a csehszlovák kormány ezeket az ígéreteket teljesíteni tudja, mert nem kevesebb, mint 30.000 cseh tisztviselő elbocsátására volna szükség. Ezt a kérdést megoldani aligha tudja a kormány, mert az elbocsátandó tisztviselői kar határőrvidékszerűen van megszervezve és politikai befolyása is tekintélyes.

 

Henlein, a szudétanémetek vezetője, egyébként nyilatkozott a Gringoire Prágába küldött munkatársának, De Jouvenelnek, aki előtt kijelentette, hogy a szudétanémet párt sem nyilatkozataiban, sem a parlamentben sohasem tette vitássá a csehszlovák határokat.


„A szlovákok felhasználják az alkalmat különállásuk hangsúlyozására!”
Párizs, március 27.
A Le Temps nem nevezhető magyarbarát ujságnak, ha olyan kérdésről van szó, amelyben a magyar s a cseh érdekek nem fedik egymást. Ennek a nagy francia lapnak a március 26.-i számában a következő, Prágából keltezett távirat olvasható:
„A cseh pártok fúziós mozgalmával szemben a szlovákok, úgylátszik, felhasználják az alkalmat különállásuk hangsúlyozására. A szlovák néppárt intézőbiztottságának tegnap megtartott ülésén Monsignore Hlinka kijelentette, hogy az 1938-as év ugyanolyan fontosságú lehet a szlovákok számára, mint az 1918-as év."


A bizottság ezután elhatározta, hogy a szlovák autonomista frontot az állam egész területére kiterjeszti. Ennek következtében a szlovák autonomista párt keresni fogja a közeledést Szlovákia magyar és német autonomista pártjaihoz. A prágai képviselőház legközelebbi ülésén pedig határozati javaslatot fog benyujtani, hogy az alkotmány értelmében törvényhozó Diétát hivjanak össze Szlovákiában.


A párt végül megtagadta a csehszlovák Nemzeti Tanácshoz való csatlakozást, amely tanácsot most szervezik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Milan Hodzsa, Csehszlovákia miniszterelnöke Henlein Andrej Hlinka
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Meddig él egy bolha? Meddig él egy bolha?
Egy svéd természet rajzszakos tanártól azt kérdezte egyszer egy...
Zsidó sebeK  és bűnök Zsidó sebeK és bűnök
Nem itt a helye tünődni rajta, mi az oka, hogy a magyar zsidóságot...
A Nemzeti Szalon téli kiállítása A Nemzeti Szalon téli kiállítása
Az egyik gyűjteményes kiállítás, melyet a Nemzeti Szalon téli tárlata...
A Mussolini parancsára föloszlatott fascista liga titokban ujból szervezkedik Amerikában A Mussolini parancsára föloszlatott fascista liga titokban ujból...
Amint a „Newyork Herald” jelenti az olasz fascisták a...
Magyar iparosok és általános müveltség Magyar iparosok és általános müveltség
Az általános müvelődés az iparos osztályt is mélyebb gondolkodásra...
Országgyűlési tudósítás Országgyűlési tudósítás
A fölhatalmazási vitában Széll Kálmán miniszterelnök április 27-iki...
Népitélet Népitélet
Letenyén élt egy uzsorás, Stolcz József. Junius 17-én borzasztó vége...
Válságban az ipar? Válságban az ipar?
Hire jár, hogy a legutóbbi minisztertanács foglalkozott az...
A Hanza-szövetkezet árúgyűjtő központot állított fel Budapesten A Hanza-szövetkezet árúgyűjtő központot állított fel...
Az anyaország közvéleménye már kezdi tudomásul venni, hogy a galántai...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98