Dtum
Login with Facebookk
1938 | November

Az őszi szezon legnagyobb meglepetése: Hungária – Újpest 6:1

Idegsokkot kapott az újpesti kapus Kardos és Titkos góljaitól

A mérkőzés előtt a pálya közepére kifutottak a csapatok, a mérkőzést azonban nem lehetett megkezdeni, mert hiányzott az egyik határbíró. Vogel Rezső, a kijelölt határbíró sem jelent meg, értesítést sem küldött, úgy hogy végül a nézők között helyet foglaló Bíró Sándort kérték meg erre a tisztségre.

A meccset az Újpest kezdte. Csapatösszeállításuk így festett: Szikrai – Fató, Fekete – Szalai, Szűcs, Balogh – Kocsis, Vincze, Zsengellér, Kállai, Hidasi. Alig futott pár lépést a labdával Kocsis, Bíró szerelte őt.

A Hungária összeállítása a következő volt: Szabó – Kiss, Bíró – Sebes, Turai, Dudás – Vidor, Müller, Kardos, Cseh, Titkos. Eleinte az Újpest támadott, de a csatárok nem tudtak megbirkózni a védelemmel.

Az első gáncsot Kocsis követte el, a második durvaságnak Balogh volt „bűnöse”. Zsengellér csak a 10. percben jutott először labdához, de nem tudott vele sokat produkálni.

Az első nagy izgalom a 12. percben keletkezett, amikor Kocsis előretört, Dudás lökte, de ő tovább ment a labdával, mire Turai leszerelte. Közben Turai elesett és Kocsis belerúgott földön fekvő játékostársába. Ez Bírót dühösítette föl, aki Vinczét lökdöste. Bíró szabálytalansága a tizenhatos vonalnál történt.

A szabadrúgáshoz Zsengellér állt neki s a labdát átemelte a Hungária játékosainak sorfala fölött, Szabó ugrott is már a labdáért, de ebben a pillanatban, egyszer csak kimagaslott Dudás szőke feje és a labda irányt változtatva, a Hungária kapujának jobb sarkába perdült. A 15. percben tehát az Újpest 1:0-ra vezetett.

A vezetés után úgy látszott, mintha most további újpesti gólok következnének. Igen ám, csakhogy Bíró jól helyezkedett, jól szerelt, nem engedte letörni a Hungáriát s a 17. percben kiegyenlítettek a kék-fehérek.

Kardos 20 méterről nagy erővel sarok felé irányította a labdát, Sziklai utánakapott és kiütötte. Hárman álltak a labdával szemben: Titkos, Futó és Fekete. Mind egyszerre indultak érte, de Titkos pillanattal előbb ért oda. Hiába nyomták őt – kiegyenlített (1:1).

Most tízpercnyi újpesti ostrom következett. Egymásután három sarokrúgás volt a Hungária ellen. Végül Kocsis kapu mellé helyezte a labdát. A 30. percben Titkos taccsdobását Karcos kapta. Húsz méternyire állt a kaputól, a pattogó labdát beigazította és aztán nagy erővel védhetetlenül a kapuba vágta. Egyéni bravúr, (2:1).

Két perc múlva már 3:1-re vezetett a Hungária. Cseh nem tudta felfogni a labdát és Szalai sem. Titkos elfutott vele, először elhagyta Futót, aztán Feketét és futtában 8 méterről úgy vágta be a labdát a kapuba, hogy majd kilyukadt a háló. (3:1).

Erre senki sem számított. A hátralevő percekben Zsengellért szerelték, Szűcs mellé lőtte a labdát és Kocsist is feltartóztatták.


Kardos! Kardos!

A második félidőben Kocsis és Hidasi helyet cserélt. Továbbra is a Hungária nyomult fel. Turai bombája a felső lécről pattant vissza. Kocsis lefutott, Kiss a combjába talpalt. Bíró Zsengellér hátára ugrott, ezért a tizenhatos vonalról jutott szabadrúgáshoz az Újpest Szűcs mellé lőtte a labdát.

Most következet az Újpest egyetlen helyzete a mérkőzés alatt, amikor is Kocsis beadásánál Szabó nem tudta megfogni a labdát, amely odapattant Zsengellérhez, ő azonban mellé lőtt.

Kocsist előretörése után tizenegyes-gyanús módon szerelték. Az Újpest még megváltoztathatta volna a mérkőzés sorsát, de csatársorában nem volt meg az átütő erő. Kardos úgy, mint az első félidőben, most is ellenállhatatlan volt. Az újpesti védelem tajgai nem tudtak hozzáférkőzni.

A 25. percben a Hungária végleg eldöntötte a mérkőzés sorsát. Csehtől indult ki az akció, aki magához vonta az újpesti játékosokat, aztán szöktette Titkost és a pompás beadást. Kardos fejes gólja követte (4:1).

Alig kezdték újra a játékot, a 26. percben Turai kitűnő labdával küldte ostromra Titkost, aki egyedül előretört és a kifutó Sziklai kapust is „kidriblizve” lőtte be az 5-ik gólt. (5:1).

Szegény Sziklai, az újpesti kapus nem bírt az ördöngös labdákkal. Állandóan kapuja előtt cikázott a labda, egyszer jobbra, másszor balra pattogott és bizony betegre ugrálta magát.

A 31. percben esett a mérkőzés legszebb gólja: Kardos a félpálya közelében állott, amikor nagy erővel hozzáküldték a labdát és mindenki azt várta, hogy ő szökteti valamelyik szélsőjét. Kardos azonban előretört és húsz méterről úgy vágta be a labdát a kapuba, hogy azt húsz év múlva is tanítani fogják majd a „futballgrundokon”. Nem csoda, hogy a mérkőzés után Sziklai kapust úgy kellett felmosni. Valósággal idegsokkot kapott.

A Hungária megérdemelte ezt a győzelmet, technikai tudása mellé ez alkalommal bátor, lelkes játéka párosult. Újpest csapata, amely az első tíz percben – amint azt már említettük – igen szépen játszott, a mérkőzés további folyamán csak másodrendű szerephez jutott. Nem túlzás, ha azt mondjuk, hogy a Hungária még több gólt is lőhetett volna.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98