Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1938 | Március

Veretlenségét hagyta Kispesten a Hungária

Kispest-Hungária 3:1 (2:1)

Pompás kupaküzdelemben győzött a Kispest

Rekord-közönség lepte el a Kispest sárkányutcai pályáját, amely ismét nem bizonyult N.B.-mérkőzés színhelyére alkalmasnak. Óriási por, feltúrt pálya, homok, fejetlenség, kétszeresen eladott jegyek csak növelték a zűrzavart olyannyira, hogy a botrányos jelenetek egymásután ismétlődtek meg. A fizető közönség nagy része pedig a mérkőzés legnagyobb részéből nem látott semmit.

Ez a pálya nem méltó a Kispesti Futballklub tudásához és nívójához. Talán csak a rendőrség erélyes, de tapintatos fellépésének volt köszönhető, hogy a súlyos botrányok nem fajultak el. A Kispest szolgáltatta a forduló szenzációját. Legyőzte a Hungária csapatát, amely 1936 októbere óta nem szenvedett magyar csapattól bajnoki küzdelemben vereséget.

A kispesti legénység teljes mértékben megérdemelte győzelmét. Pompásan támadott, amikor erre alkalma volt, de még kitűnőbben védekezett, amikor a Hungária – különösen a második félidő első felében – szinte egy kapura játszott ellene. Hatalmas iramú mérkőzés, egynéhány véletlenül kicsúszott erélyes akciótól eltekintve, mindvégig fair és korrekt volt.

A Kispest csapatában Gergő inkább a Hungária-csatárok pipogyaságának köszönheti azt, hogy csak egy góllal terhelten hagyta el a pályát, ezzel szemben a két hátvéd és különösen Rátkai, a fedezetsor, valamint a két hátrahúzott összekötő-csatár pompásan rombolta széjjel a kék-fehérek támadásait.

Déri volt a legjobb csatár és egyben a mezőny legjobb embere. A jobbszélső Kincses felülmúlta válogatott ellenfelét, Serényi pedig két góljával tetézte be jó játékát.

A Hungária csapatában a közvetlen védelem kitűnően játszott. Szabó a második gólt talán foghatta volna. A halfsorban a két szélső half játszott végig jól. Turai csak a szerelésekben bizonyult jónak, a támadás felépítésében akcióit nem kísérte szerencse.

A Hungária leggyengébb része a támadó sor volt. Ezt a mérkőzést a Hungária csatársora veszítette el, különösképpen Kardos. Ennek a nagyklasszisú játékosnak a mai tehetetlen és enervált játéka fosztotta meg a kék-fehéreket néhány, majdnem biztosnak látszó góltól.

Müller sokat dolgozott, Kalmár volt a legjobb csatár, Sas és Titkos több jó lefutást végzett, de akcióikat nem tudták góllal befejezni. Titkos mentségére szolgáljon, hogy a mérkőzés első negyedórájában Olajkárral összeütközött és a hátvéd könyökével a fogát kiütötte.

A mérkőzés heves irammal kezdődött, a Hungária játszik széllel hátban. A 9. perc gólt is eredményez. Dudás pompás labdával futtatja Titkost, akinek lövését Gergő kiüti. A labda Kardos elé pattan, aki azt védhetetlenül a hálóba vágja (0:1).

A 13. percben dől el a mérkőzés sorsa. A jól támadó Hungária akcióit egy váratlan Kispest-ellentámadás szakítja meg. Kincses lefut, beadását Olajkár lövi. A labda a kapufáról Déri elé pattan, aki védhetetlen góllal egyenlít ki (1:1).

Hullámzó játék indul meg, a Hungária többet, a Kispest veszélyesebben támad. A 25. percben Kincses kornerra szerel, a sarokrúgást Varga dr. íveli, amelyet Serényi az elbámészkodó Szabó mellezz a hálóba fejel (2:1).

A mérkőzés most teljesen nyílt, mindkét csapat sok és veszélyes támadást vezet, de úgy Nemes, mint Kardos, az utóbbi három ízben is, biztos helyzetben hibáz. A Hungária-támadás után Serényi elfut és 25 méterről védhetetlen gólt lő a második percben, Kispest vezet 3:1-re.

A Hungária most kapkod, de halfsora, jó játéka következtében, mindjobban felnyomul. Kispest tíz emberrel védekezik, a Hungária-hátvédek a félvonalon túl tanyáznak és részben Gergő, másrészt a tömör kispesti védelem következtében nem tudnak az eredményen javítani.

A Kispest csak szórványosan kerül a Hungária térfelére és Szabónak még így is több ízben kell közbelépnie. A Hungária-nyomás erősödik, már-már úgy látszik, hogy meginog a kispesti védelem, amikor a kék-fehérek az utolsó percekben feladják a küzdelmet és a mérkőzés Kispest támadásainak jegyében fejeződik be. Rubini jól vezette a nagyiramú mérkőzést.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Gogoly -  A vőlegény Gogoly - A vőlegény
A világirodalomnak legtragikusabb írója, Gogoly, melankolikus volt és...
Róna József (1861-1940) Róna József (1861-1940)
Róna József nevének hallatára legsikerültebb alkotását, Savoyai Eugen...
Radnóti Miklós - Huszonkilenc év Radnóti Miklós - Huszonkilenc év
Huszonkilenc év! most csütörtökön volt egy hete, hogy ennyi lettem; ...
Pongyolaságok -  Igekötő és hangsúly Pongyolaságok - Igekötő és hangsúly
Az internáltak magyarok és a toloncház Magyarországon van. Rendben...
Szerb összeesküvés a magyar állam ellen Szerb összeesküvés a magyar állam ellen
Egészen véletlenül, a czetinjei bombapörből kifolyólag, pattant ki...
Gárdonyi virágai és fái, a titkok Gárdonyi virágai és fái, a titkok
Ha Gárdonyi inkább tudós, mint költő lett volna, nem merte volna még...
Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való szerepéről Zadravetz püspök szenzációs vallomása a frankügyben való...
Zadravetz István tábori püspök, frankhamisitás előkelő vádlottja...
A sírból kivett takarékpénztári könyv
A napokban meghalt a szolnok-dobokamegyei Kápolnok községben...
Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról Vitéz Endre László előadása a zsidók világuralmi harcáról
Mint ismeretes, a magyar rádió néhány héttel ezelőtt kezdte meg...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98