Dtum
Login with Facebookk
1938 | Szeptember

Mit kell tennünk készültség riadó támadás esetében?

Tulajdonképpen a régi közmondással kezdhetjük: „Jobb félni, mint megijedni….” Ami modern nyelvre fordítva annyit jelent, hogy: jobb a légi háborúra nyugodtan, tiszta fejjel fölkészülni, még akkor is, ha ennek a légi háborúnak közvetlen veszélyét nem érezzük, mint – meglepetéseket készületlenül átélni! Ezért idézzük a „Légoltalmi Liga hasznos, gyakorlatiasan szerkesztett, Hogyan védekezzünk a légitámadás ellen” – az alábbi nagyon szükséges tudnivalókat és tanácsokat:


I. Teendők „honi légvédelmi készültség” esetén


1.Előkészítjük a lakás elsötétítéséhez szükséges eszközöket. 2. Csak a legszükségesebb világítást hagyjuk meg. 3. A szükségvilágítás eszközei (zseblámpa) előkészítjük. 4. Tömítjük az óvóhelyet, hogy a gáz be ne hatoljon. 5. Az ablakokat két oldalt papírral keresztalakban átragasztjuk, hogy a légnyomásnak ellenálljanak. 6. Minden edényt vízzel töltünk meg, hogy tűz esetén kellő mennyiség álljon rendelkezésre. 7. Az óvóhelycsomagot a kijárat mellé tesszük. (Az óvóhelycsomag: takaró, élelmiszer, villanylámpa, gyermekek játékszere, kisgyermekünknek tej, fontos személyi okmányok) 8. Uccára gázálarccal és élelmiszerrel menjünk ki.


II.„Légvédelmi riadó” esetén


A)Általában: Nyugalom! Ne kiabálj! Ne tolakodj! Ne okozz riadalmat! Siess az óvóhelyre, vagy keress más menedéket! Segíts az aggoknak, nőknek, gyermekeknek, tehetetleneknek! Engedelmeskedj! Ne légy kíváncsi! Az életedbe kerülhet!
B)A házban. Keveset beszélj! Gyorsan cselekedj! Uccára ne menj ki! Ne állj az ablakhoz! Elsötétítés! Tedd be az ajtókat és ablakokat! A kályhák tüzét eloltani! Gáz- és vízvezetékeket elzárni! Gázálarcot magadhoz venni! A lakás ajtaját kulccsal ne zárd be! Óvóhelycsomaggal siess a megjelölt útvonalon az óvóhelyre! Az őrség fölszerelésével siessen a helyére!
C)Az uccán: Tűnj el az uccáról! Siess a legközelebbi óvóhelyre, vagy más védett helyre! Járművel az út baloldalán azonnal állj meg. Segíts embertársaidon!

III. Légi támadás alatt


A)Általában: Nyugalom! Önuralom! Küzdd le a vakrémületet!
B)A házban: Ülj nyugodtan az óvóhelyen! Ne dohányozz! Keveset beszélj! Intsd le a fecsegőket! Ne égess gyertyát, vagy nyílt lángot! Óvóhelyet elhagyni az óvóhelyparancsnok engedélye nélkül tilos!
C)Az uccán vagy szabadban. Védett helyen maradj! Gázfelhőben, ha nincs álarcod, nedves kendőt a szájad és orrod elé! Nyugodtan vegyél lélegzetet! Gázfelhőből a széllel ellentétes irányban, vagy oldalt igyekezz kijutni!
D)Nyilvános helyeken: Őrizd meg nyugalmad, védelmedről gondoskodnak! Ne menj ki az uccára!

IV.Légi támadás után


A)Általában: Ne csoportosulj! A helyreállító munkákban segíts!
B)A házban: Óvóhelyet azonnal szellőztesd és rendben hagyd el! Gázzal szennyezett ruhádat az óvóhely előterében lévő edénybe tedd! Mielőtt lakosodba belépsz, győzödj meg arról, hogy nincs-e gázzal szennyezve! Szellőztesd a lakást, de ne feledkezz meg az elsötétítés szabályairól! Ellenőrizd az élelmiszereket! A felhasznált vizet pótold! Ne csoportosulj, ne fecsegj, térj vissza munkádhoz!
C)Az uccán vagy a szabadban: Siess munkád után, ne csoportosulj! Rémhírterjesztőknek, röpiratoknak ne ülj fel! Add át azokat a legközelebbi rendőrnek! A gázveszélyes helyeket kerüld ki! Fel nem robbant bombákhoz ne nyulj!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98