Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Ezervagónos olasz lisztexportban reménykednek a nagymalmok

Közel két évtizede kedvezőtlen a magyar nagymalmok konjunktúrája, ami természetes következménye a trianoni országcsonkításnak. Igen kevés olyan malom volt, amely üzemeinek átállításával és egyéb intézkedésekkel racionalizálni tudta termelését és az elmult években nyereségre tett szert. A legtöbb nagymalom vagy tönkrement, vagy pedig a tartalékaiból él.

Ugylátszik, hogy az 1939/40-es gazdasági év sem hoz örvendetes változást ezen a téren.
Az idei kitűnő buzatermésből nem sok hasznuk van a nagymalmoknak, amelyeknek raktárai tele vannak nullás liszttel. A fehér liszteket külföldön kellene eladniok a malmoknak és üzleteredményük attól függ, hogy a lisztexportot milyen könnyítésekkel teszi lehetővé a kormány. Pillanatnyilag az a helyzet, hogy a quarnerói zónában mintegy 320 vagón liszt kivitelére van kilátás. Ezenfelül számítani lehet arra, hogy Németország is átvesz legfeljebb fél millió mázsa fehér és takarmány lisztet.

Abban reménykednek a malmok, hogy az olasz királyság kontingenst állapít meg a magyar lisztre és ez legalább ezer vagón lesz. Olaszország kétségkívül jól tudná használni a magyar malmok termékét, eddig azonban az ottani malmoknak sikerült megakadályozniok azt, hogy magyar liszt kerüljön nagyobb mennyiségben az olasz birodalomba.

Valutabevételt jelent, bár jelentős áldozatokkal jár a nonkliring államokba történő lisztexport. Tavaly már erősen lecsökkent ebben az irányban a malmok kiviteli tevékenysége, mindössze 60.000 mázsa exportra kerülhetett sor. Kivánatos lenne, ha ezekben a viszonylatokban is új lehetőségekhez jutna a magyar malomipar.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98