Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

Kivándorol a Concordia-Malom

Egyike a legrégibb fővárosi nagymalmoknak, a Soroksári-úti Concordia gőzmalom, amelyet 1866-ban alapítottak. Azokban az években, amikor Magyarországon őrölték még nemcsak a Bánát és Bácska gabonáját, hanem Szerbia és Románia gabonatermő vidékeinek exportfeleslegét is, éjjel-nappali üzemmel, hatalmas tevékenységet végzett a vállalat, amely azonban a Trianont követő időkben mindjobban összezsugorodott. A magyar malomipar általános dekonjunkturája alól nem tudta magát kivonni a Concordia-malom sem, amely a legmesszebbmenő takarékosság ellenére az elmult esztendőkben már jelentős deficittel dolgozott és exportja éppen oly jelentéktelenné zsugorodott össze, mint a magyar őrlőipar többi reprezentáns vállalatáé.

Nem érte tehát váratlanul a közvéleményt,
hogy az elmult napokban a Concordia-gőzmalom szinte kizárólagos részvényese, a Deutsch Ig. Fiai cég felmondott a tisztviselőknek és elhatározta, hogy az új őrlési kampányban előreláthatólag már nem vesz részt. Ennek előjelei különben már mutatkoztak a mult év augusztus 9-én megtartott évi rendes közgyűlésen. Ezen jóformán az összes „úgynevezett” kisrészvényesek felvonultak 1-2 részvényt letéve és az évi jelentés egyes kitételeit kifogásolták, egy régebbi közgyűlési határozatot megtámadó kereset költségeit firtatták és tiltakoztak az ellen, hogy ezt a közgyűlést hat perccel a kitűzött időnél később nyitotta meg az elnök.

Ezeknek a kákán is csomót kereső úgynevezett „kisrészvényeseknek”
a szereplése nem keltett különösebb viharokat, de annál figyelemreméltóbb, hogy az igazgatóságba már nem választották be dr. Hirsch Albertet, a Hatvani-ház főnökét, sem báró Hatvani Bertalant, aki a főrészvényesek megbízásából foglalkozott a malom ügyeivel. Az igazgatóságnak ez az átalakítása már szembetűnően mutatta, hogy a Hatvani-cég nem tekinti annyira kedvenc gyermekének az örökös ráfizetéssel dolgozó Concordia-malmot, mint eddig.

Mihelyt a Concordiánál elrendelt leépítés
nyilvánosságra került különböző kombinációk születtek meg arról, hogy mi lesz a vállalat sorsa. Egyesek arról beszéltek, hogy a hatalmas Soroksári-úti lisztgyárat a Hangya-szövetkezet vásárolja meg, amelynek az Alföldön már van egy nagyobb malma. Ezt az értesülést cáfolták. Ugyancsak hitetlenül fogadta a szakma azt a hírt is, hogy a Concordia-malom hántoló üzemmé alakul át.

Most megbízható forrásból úgy értesültünk,
hogy a Concordia-malommal kapcsolatban egészen másirányú tervei vannak a Hatvani-háznak. Az a megoldás nyomult előtérbe, hogy a malom jó állapotban lévő, sőt bizonyos részben teljesen modern gépeit külföldre adja el a vállalat. Ilyen malomkitelepítési tervek más üzemekkel kapcsolatban régebben már felbukkantak. Egy időben arról beszéltek, hogy a Transdanubia egyik vidéki malmát tengerentúlra telepítik át. Más kombinációk a Balkánra átszállítandó magyar malomfelszerelési gépekről, ismét mások Dél-Amerikában létesítendő magyar malmokról szólottak.

Ezek a tervek azonban egytől-egyig meghiusultak,
bár magyar részről nem támasztottak semmi akadályt, hogy az itt feleslegessé vált gépeket megfelelő körülmények között külföldre exportálják. Most a Hatvani-cég az egyik Egyiptomban letelepedett angol vállalattal tárgyal arról, hogy a Concordia-malom gépeit és felszerelését oda szállítsák ki. A megbeszélés még kezdeti stádiumban van és inkább csak arról az elvi hajlandóságról lehet beszámolni, hogy ezt a megoldást gyakorlatilag igyekszik keresztül vinni úgy a vevőjelölt, mint az eladó főrészvényes.

Egyiptommal kapcsolatban magyar malomalapítási tervekről
már két évtizeddel ezelőtt is szó esett, amikor a Kereskedelmi Bank, az Első Budapesti Gőzmalom a kairói Banque Misr-rel, Egyiptom legnagyobb pénzintézetével akart ott malmot létesíteni, főleg rizshántolót. A magyar szakemberek tárgyaltak is Kairóban, de a tranzakció akkor mégsem jött létre.

Abban az esetben, ha a malmot tényleg leszerelik
és a gépeket külföldön értékesítik, az épületek felhasználására vonatkozólag kétféle terv merülhet fel. Az egyik az, hogy a malomépületet közraktárrá, illetve hűtőházzá alakítsák át, mert erre Magyarország növekvő gyümölcsexportja mellett nagy szüksége lenne. Hiszen a Concordia-malom kitűnően fekszik, vasúti pályaudvar és víziút tőszomszédságában, tehát akadálytalanul fel tudná venni és továbbítani tudná az odaérkező árukat. A másik megoldás pedig az lenne, hogy a Soroksári-úti öreg épületrészt – ahol most a malom irodahelyiségei vannak – lebontják és ott modern bérpalotákat létesítenek, hiszen az új kislakások a nagyobb házadómentességi kedvezmény életbeléptetése után előreláthatólag hosszú ideig jövedelmező befektetésnek fognak bizonyulni. A Hatvani-cégnél az építkezéshez szükséges tőke előteremtése sem okozna gondot, különösen a mostani időkben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A bécsi rendőrség vasárnapi nyomozása nem igazolta azt a gyanut, hogy Matuska a biatorbágyi merénylő! A bécsi rendőrség vasárnapi nyomozása nem igazolta azt a gyanut, hogy...
Az érdeklődés középpontjában a Bécsben letartóztatott Matuska...
A belföldi fogyasztást szolgáló ipart minden kedvezménnyel fejleszteni kell A belföldi fogyasztást szolgáló ipart minden kedvezménnyel...
A politikai és gazdasági élet figyelme mind erőteljesebben fordul a...
Miért háborús bűnös az elmenekült Dohnányi Ernő Miért háborús bűnös az elmenekült Dohnányi Ernő
Nem volt meglepetés a beavatottak előtt az a hír, hogy Dohnányi...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A százakra menő galambfajok közül a legfeltünőbbek egyike a galléros...
Külső kereskedelmünk Külső kereskedelmünk
A mult héten ismertettük csak julius havi külső kereskedelmi...
Külföldi hírek Külföldi hírek
Titkos konzisztórium. Berlinből jelentik, hogy Vossische Zeitung...
Meghalt Hőgyes Endre Meghalt Hőgyes Endre
Olyan kevés igazán nagy emberünk van, s egyet megint elveszitettünk....
Verses könyvek. „ Szíve titkaiból”
Verses könyvek. „ Szíve titkaiból” igér verseket kis...
A Magyar közgazdasági társaság előadása A Magyar közgazdasági társaság előadása
A társaság ma Láng Lajos valóságos belső titkos tanácsos elnőklése...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98