Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Távolbalátás repülőgépről

A televíziónál a leadás rendszerint a stúdióból történik. Ez nemcsak azért szükséges, mert egy ismert helyről és pontosan berendezett teremből a leadás sokkal tökéletesebb, hanem azért is, mert itt nemcsak a hangot, hanem a fényt is közvetíteni kell. Ahhoz pedig, hogy az optikai jelenségeket is közvetíthessük rádió útján, a mozgó tárgyaknak erős és egyenletes megvilágítása szükséges.

Különleges felvevő berendezéssel ugyan már a két év előtti berlini olimpián is közvetítették televíziós készüléken a sportesemények lefolyását, de ez a közvetítés nem járt nagy sikerrel. A képek bizony még homályosak és fényszegények voltak. Eredményes közvetítést csak stúdióból tudtak ezideig elérni.

Itt még azt is figyelembe kell venni, hogy a felvevőgép lencséjét sem lehet a végtelenségig érzékennyé tenni. Minél fényerősebb ugyanis a felvevőgép lencséje, annál kisebb a mélységi élessége. Ez egészen elemi optikai szabály. Nagyon fényerős lencsénél régebben pl az is előfordult, hogy közelről fényképezett arcnál az orr éles volt, a fül pedig már életlen. Ha tehát jó átvitelt akarunk televízió útján elérni, feltétlenül szükséges a felveendő tárgyak tökéletes megvilágítása.

Annál érdekesebb az a kísérlet, amit most az angol B. B. C. végez Londonban. Autogiroszkopba (ez olyan repülőgép, amely majdnem teljesen függőlegesen tud a magasba emelkedni) beépítettek egy televíziós felvevőgépet, fényerős, de megfelelő mélységi élességű különleges lencsével.  A gép gombnyomásra teljesen automatikusan működött, úgyhogy a pilótát - jelen esetben pilótanőt - mentesítette műiden kezelési munkától.

Nem volt más dolga, mint a mikrofonba a látott és közvetített képeket bemondani. Jasmine Bligh volt az első pilótanő, aki ezt a szenzációs műsorszámot nemcsak közvetítette, hanem egyúttal konferálta is. Maga a közvetítés már igen egyszerűen ment végbe: úgy a képadást, mint a hangadást közös antenna sugározta ki rövid és ultrarövid hullámon egy, a repülőtéren elhelyezett speciális vevőberendezésnek.

Innen aztán kábelen továbbították a képet és hangot az Alexandra téri B. B. C televíziós adónak, ahonnan a rendes úton továbbították azt az előfizetőknek. Ez az első kísérlet természetesen még nem lehetett tökéletes, de mindenesetre érdekes kísérlet volt egy új és eddig még ismeretlen területen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Együttmarad a Bethlen-kormány
Mialatt a nemzetgyülés tagjai jórészt kerületeikben időznek,...
Jinnah teljes felhatalmazást kapott a muzulmán ligától Jinnah teljes felhatalmazást kapott a muzulmán ligától
Az angol hirszolgálati iroda jelenti Allahabadból, hogy a muzulmán...
Nagyarányu exportüzleteket bonyolitottak le az idei árumintavásáron Nagyarányu exportüzleteket bonyolitottak le az idei...
Ma este 6 órakor bezárul a Budapesti Nemzetközi Vásár. A kiállítók...
Az irógép használata egészséges
Az irógép használatát nagyon egészségesnek tartják az orvosok....
A telefon ötven éves A telefon ötven éves
Az a törekvés, hogy a kimondott szó lehetőleg gyorsan és nagy...
Közös tréning Közös tréning
Az ESC mint már közöltük, ifjúsági kezdő mezei versenyét a MAC...
Új államtitkár Új államtitkár
A király dr. Tőry Gusztáv államtitkári czímmel és jelleggel...
Háborus divatok Háborus divatok
Azt lehetne hinni, hogy a nehéz időkben, amelyek immár ötödik éve...
Olcsóbb lesz a szesz Olcsóbb lesz a szesz
Bécsből jelentik, hogy az osztrák szeszkartel tegnap ülést tartott,...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98