Dtum
Login with Facebookk
1939 | Augusztus

Távolbalátás repülőgépről

A televíziónál a leadás rendszerint a stúdióból történik. Ez nemcsak azért szükséges, mert egy ismert helyről és pontosan berendezett teremből a leadás sokkal tökéletesebb, hanem azért is, mert itt nemcsak a hangot, hanem a fényt is közvetíteni kell. Ahhoz pedig, hogy az optikai jelenségeket is közvetíthessük rádió útján, a mozgó tárgyaknak erős és egyenletes megvilágítása szükséges.

Különleges felvevő berendezéssel ugyan már a két év előtti berlini olimpián is közvetítették televíziós készüléken a sportesemények lefolyását, de ez a közvetítés nem járt nagy sikerrel. A képek bizony még homályosak és fényszegények voltak. Eredményes közvetítést csak stúdióból tudtak ezideig elérni.

Itt még azt is figyelembe kell venni, hogy a felvevőgép lencséjét sem lehet a végtelenségig érzékennyé tenni. Minél fényerősebb ugyanis a felvevőgép lencséje, annál kisebb a mélységi élessége. Ez egészen elemi optikai szabály. Nagyon fényerős lencsénél régebben pl az is előfordult, hogy közelről fényképezett arcnál az orr éles volt, a fül pedig már életlen. Ha tehát jó átvitelt akarunk televízió útján elérni, feltétlenül szükséges a felveendő tárgyak tökéletes megvilágítása.

Annál érdekesebb az a kísérlet, amit most az angol B. B. C. végez Londonban. Autogiroszkopba (ez olyan repülőgép, amely majdnem teljesen függőlegesen tud a magasba emelkedni) beépítettek egy televíziós felvevőgépet, fényerős, de megfelelő mélységi élességű különleges lencsével.  A gép gombnyomásra teljesen automatikusan működött, úgyhogy a pilótát - jelen esetben pilótanőt - mentesítette műiden kezelési munkától.

Nem volt más dolga, mint a mikrofonba a látott és közvetített képeket bemondani. Jasmine Bligh volt az első pilótanő, aki ezt a szenzációs műsorszámot nemcsak közvetítette, hanem egyúttal konferálta is. Maga a közvetítés már igen egyszerűen ment végbe: úgy a képadást, mint a hangadást közös antenna sugározta ki rövid és ultrarövid hullámon egy, a repülőtéren elhelyezett speciális vevőberendezésnek.

Innen aztán kábelen továbbították a képet és hangot az Alexandra téri B. B. C televíziós adónak, ahonnan a rendes úton továbbították azt az előfizetőknek. Ez az első kísérlet természetesen még nem lehetett tökéletes, de mindenesetre érdekes kísérlet volt egy új és eddig még ismeretlen területen.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98