Dtum
Login with Facebookk
1939 | December

Hazajöttek az angliai magyar háztartási alkalmazottak

Tavaly ilyenkor még rengeteg szó esett az idegenbe szakadt magyar leányokról, háztartási alkalmazottakról.

A háborús viszonyok az elhelyezkedésnek ezen a területén is lényeges változásokat hoztak. Erről beszélgetett munkatársunk Kisfaludy-Liptay Guidóné ügyvezető elnöknővel és Ernőházy Vilmosnéval, az immár húszéves jubileumát ünnepelő Kenyérkereső Nők Országos Szövetségében.

– A háború hírére Angliában megszűntek
a német közvetítő irodák, – mondják – melyek a mi lányainkat is elhelyezték. Kezdtek a magyar lányok hazaszállingózni. Az angol munkaadók vidékre költöztek, nem volt szükségük többé nagyobb személyzetre. Akadt olyan munkaadó is, aki a hazatérő magyar lánynak oda-vissza megfizette az utiköltségét, hogy – ha lehet – minél hamarabb térjen vissza.

– Az Angliából, Franciaországból, Belgiumból hazatért s most már idegen nyelvet beszélő lányok itthon próbálnak elhelyezkedni. Az első jelek szerint igen nagy sikerrel. Sőt sokan nagyobb megbecsülésben is részesültek: előléptek háztartási alkalmazottakból gyermekkertésznőkké. Magyarországból is hazamentek ugyanis az idegennyelvű nevelőnők, különösen a fiatal németek, így a megürült helyekre a munkaadók szívesen vették fel a külföldet járt, nyelvtudással rendelkező és kiművelődött magyar lányokat.


Csak magyar lányokat keresnek

A nevelőnők frontján mutatkozó élénkebb érdeklődés
szociális szempontból is jelentős. Eddig csak nyelvtudással alkalmazták az állástalan tanítónőket gyermekek mellé. Most pedig mindenfelől keresik a magyar leányokat a hazatért idegen nevelőnők helyére s szinte jelszó lett: Csak magyar nevelőnőt!

A legérdekesebb az, hogy még német vagy német eredetű családok is a magyar lányokat keresik gyermekeik mellé. Szinte azt lehet mondani, Budapesten ma egyáltalán nem kell a német nevelőnő. Megelégednek a szülők a magyar tanítónők esetleg kisebb nyelvtudásával is, ha az iskolai feladatok elvégzésénél segíteni tudnak.


Pesti háziasszony és a császármorzsa

Az elmult hónapok visszaesést mutató statisztikája után
november és december eleje már élénkülést mutatott a háztartási alkalmazottak elhelyezésében is. Az érdeklődés magyar háztartási alkalmazottak iránt átterelődött nyugatról keletre. Törökországba és Bulgáriába mentek ki néhányan az elmult hetekben.

A belföldi háziasszonyok annál nagyobb számban keresik fel a szövetség elhelyezőjét.

Derűs esetek is akadtak a szakácsnők körül.
Egy praktikus pesti háziasszony betelefonált, hogy küldjenek a telefonhoz egy szakácsnőt. Azt gondolták, alkalmazni akarja. Ezzel szemben pesti háziasszony „próbaképen” elmondatta a szakácsnéval telefonba, hogyan kell készíteni a császármorzsát. Mikor a szakácsnő befejezte, Őnagysága csak annyit mondott: Köszönöm, éppen most csinálom, de nem voltam benne biztos. Ezzel letette a kagylót.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98