Dtum
Login with Facebookk
1939 | Február

Géptüdő, a mesterséges légzés

A mindennapi élet és a háború forgatagában ezer és ezer alakban környékezi az embert a fulladásos halál. A halálnemek egyik legszörnyübbike és legkínosabbika ez, de a modern lélegzőkészülék - ha idejekorán alkalmazzák - még visszaránthatta az áldozatot a túlsó partról.

Földmunkák idején a földből kiáramló gazokban vagy légi gáztámadások alatt oxigénes lélegzőkészülék használata mellett nyugodtan dolgozhat a katona, akit pedig ilyen védőkészülék nélkül ért és terített le a támadás, azt idejében alkalmazott oxigénbelélegzés magához téríti.

Akiket a „géptüdő” rántott vissza a tulsó partról...

Ennek bizony vége - állapították meg lemondóan a villamosmű munkásai, fiatal társuk mozdulatlan teste fölé hajolva. - Hányszor mondtam neki, ne kapkodjon puszta kézzel az ötezer voltos vezeték felé - mondotta az egyik, idősebb szerelő, - mindég hetvenkedve hurrogott le, gúnyolt; ha félek, miért lettem villanymunkás, aki villannyal dolgozik, bármely percben legyen készen arra, hogy váratlanul meglepi a Nagy Kaszás.

És, hogy őt ne féltsem, öt még az istennyila is elkerüli, nemhogy holmi ötezer volt árthatna neki. És most itt van, tessék. Fiatalság, bolondság. Kár érte. Ebbe ugyan már nem önt életet senki, hiába hívták ki olyan gyorsan a mentőket...

A többiek is legyintenek, mikor megérkezik a mentőkocsi. Az emberek utat nyitnak a zsinórsapkás orvosoknak, akik sietve közelednek a földön fekvő tetem felé. Úgy fekszik ott, amint a nagyfeszültségű áram lesujtotta, mikor a transzformátorházban hozzáért a vezetékhez.

- Ebből már sohasem lesz ember - suttogják egymás között a munkások, miközben az orvos lehajolva vizsgálgatja a testet. Most azonban hirtelen befejezi a vizsgálatot, felpolcolja a tetem fejét, karjait megragadja és elkezdi rajta a mesterséges légzés jól ismert gyakorlatait.

Odanyomja a karokat a mellkashoz, majd hirtelen felemeli, odanyomja, felemeli... így megy egymásután ötször, tízszer, százszor... félóra mulva másik orvos váltja fel az előbbit és folyik a mellkastorna, szakadatlanul...

Peregnek a percek, semmi eredmény. De egyszerre csak színesedni kezd a „halott” arca, az orvos egy pillanatra abbahagyja a lélegeztetést az áldozat mellére hajol, szívét figyeli. - Nincs már baj - jelenti ki végül, - még csak kis oxigént neki és rendbe jön.

De máskor jobban vigyázzon, ha villamossággal dolgozik. Ötezer volt nem gyerekjáték, még sokkal kisebb feszültség is halálos lehet Az ilyen áram megbénítja a lélegző-központot és azonnal öl. Most csak Isten kegyelme mentette meg és az, hogy idejében jöttünk, hogy a bénult tüdőt munkára kényszerítsük...

(Folyt. köv.)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A géptüdő, az oxigénmaszk Ilyen a géptüdő, mellyel a gyermekbénulásban megbetegedetteket tartanak életben.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98