Dtum
Login with Facebookk
1939 | Január

Légvédelmi Jóska és Légoltalmi Kati országos diadalutra indulnak

A Légoltalmi Liga megszervezi az ország „légvédelmi kis társadalmát”


A legutóbbi nagy légoltalmi gyakorlatok sorát feltünően érdekes és nagyjelentőségű kisérlettel bővíti a Légoltalmi Liga. A kisérlethez az a felismerés vezetett, hogy a légoltalmi gyakorlatokból a gyereksereg nem vette ki kellőképpen a maga részét.


Nagy szükség van pedig arra, hogy egy esetleges légi támadásra éppen az apróságokat előkészítsék és így minél kevesebb jusson nekik a modern háboru borzalmaiból.


A légi támadás elleni védekezést a Légoltalmi Liga verses színjáték formájában dolgoztatta fel, amely megismertet mindazzal, amit a légi támadásról mindenkinek tudni kell. A szöveget Bisztray Géza, a Légoltalmi Liga vándorkiállításainak vezetője írta, a zenét Kacsóh Pongrác és mások szerezték, a szerepeket pedig Bükky Béla tanár és feleségének művészi magyar bábjai játsszák.


A hatalmas méretű bábszinpad díszletezése külön látványosság. Az első felvonás azzal kezdődik, hogy Légvédelmi Jósak, takaros magyar pilóta, találkozik szerelmesével, Légoltalmi Katóval. A János vitéz fülbemászó melódiájára éneklik a maguk „légvédelmi belépőjét”, de nem soká maradhatnak együtt, mert megszólalnak a légi támadást jelző szirénák és Légvédelmi Jóskának gépére kell pattannia. A színváltozás bemutatja, hogy mikép indul el a berregő, kivilágított, kitünő vadászrepülőgép.


A második felvonásban inkább az oktatójelleg domborodik ki. A szín egy bérház keresztmetszetét mutatja be: legfelül az előírásszerűen lomtalanított padlást, középen a lakásokat, alul pedig az óvóhelyet. Az összes szereplők az óvóhelyen üldögélnek és itt Légoltalmi Kati mutatja be őket a közönségnek. Megismerkedünk a ház légvédelmi parancsnokával, továbbá a rendőrrel, az ápolónőkkel és az őrséggel. Kati mindegyikről pontosan elmondja, hogy mi a szerepük. Közben a ház fölött csunya, ellenséges bombavető kering és gyujtóbombát is dob le, de ezt a kitünően működő házi tűzoltóság azonnal ártalmatlanná teszi. Az ellenséges repülőgépet viszont Légvédelmi Jóska némítja el, aki közben megjelenik vadászrepülőgépével. Gondoskodik arról, hogy a bombavető ne árthasson többé a ház békés lakóinak.


A harmadik felvonásban minden rendbejön, elmulik az életveszély, mindenki életbennmarad és Légvédelmi Jóska ismét találkozhatik Légoltalmi Katival.


A páratlanul ötletes és színes, ismert indulók, slágerek dallamára szerzett, versekkel tarkított darab rövidesen elindul diadalutjára. A Légoltalmi Liga parancsnoksága ugy tervezi, hogy a házifőpróbát rövidesen megtartják és azután sor kerülhet a darab budapesti „ősbemutatójára” is, amelyen csupán meghívott előkelő közönség vehet részt.


A darabot ezután a budapesti iskolás tanulóifjuságának mutatják be, majd vidéki „turnéra” indulnak vele.


Az a terv, hogy nemcsak a nagyobb vidéki városokban, hanem a községekben is előadják Légvédelmi Jóska és Légoltalmi Kati tanulságos történetét. Az ötletes kísérletre valóságos diadalut vár és a diadalutnak bizonyosan az lesz az eredménye, hogy a felnőttek felvilágosítása után a gyermekek körében is kialakul az ország „légvédelmi kis társadalma”.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98