Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

Hétfőn kezdték meg az óbudai híd építését

Régi kívánsága teljesül a főváros népének, elsősorban pedig Óbudának: hétfőn végre hozzáfogtak az óbudai Dunahíd megépítéséhez. Mielőtt ennek a nagyjelentőségű eseménynek részleteit, az első munkaszakasz odaítélésének előzményeit közölnénk, vissza kell térni a régi idők egyik választási beszédére, amikor az óbudai polgárok sürgették a jelölttől a hidat. Mire a jelölt – ki tudja már, hogy ki volt az illető – így felelt:

- Tisztelt Polgártársak, én megmondom őszintén, ne is számítson
a hídra Óbuda. Mert itt nálunk csak olyan hidat építenek Pestről a Dunán át, amely hegynek megy. Előbb gondoskodjanak hegyről, akkor majd megépítik annak tövébe a hidat. Ki tudja, hogy van-e bárminemű történelmi alapja a rosszmájú anekdótának, tény, hogy a kereskedelmi és közlekedésügyi kormány szakított a régi tradíciókkal és már a Boráros-téri Horthy Miklós-hidat sem vitték hegynek.

Az óbudai híd megépítését már évekkel ezelőtt elhatározták
és a szükséges költségek fedezetéről is gondoskodtak. A Boráros-téri híd elkészülte előtt azonban sürgősen ki kellett szélesíteni a Margit-hidat, úgyhogy most, hétfőn kezdhettek hozzá az óbudai híd építésének a megkezdéséhez. A közlekedésügyi minisztérium hídosztálya a mult héten adta át Széchy Endre vállalkozónak a munkát. A vállalkozó barakkokat, munkáslaktanyákat építetett és 21-én reggel hozzá kezdett a munkához. Öt alaptestet épít, egyet az óbudai parton, kettőt a hajógyári sziget keleti és nyugati szélén, további kettőt pedig szintén a Duna főfolyása nagy medre előtt. Ezzel a munkával a szerződés szerint 1940 november végéig kell elkészülnie Széchy Endrének.

Az óbudai híd építési munkálatai télen is folynak, ez a munkaszakasz átlag 150 embert foglalkoztat állandóan. Nem szabad azonban figyelmen kívül hagyni, hogy a híd vasszerkezetét a Mávagnál állandóan többszáz munkás készíti, továbbá, hogy a tereprendezési munkálatok, így a Dunagőzhajózási egyik hatalmas csarnokának lebontása szintén munkát ad jónéhány tucat embernek.


Június 7-én döntenek a medvei Dunahíd odaítéléséről

A másik nagyobbszabású hídépítési munka,
amely a minisztériumot foglalkoztatja a medvei Dunahíd, amellyel a Csallóköz termékeit kívánják rendszeres piachoz juttatni. Az árlejtést már kiírták és eddig mintegy tízen kérték ki a minisztériumtól a részletes terveket. Az összes alépítményekkel 1940. december 15-ére kell elkészülnie a vállalkozónak, aki a pályázatból győztesen kerül ki. Ekkor aztán a vasalkatrészek szerelése kezdődik, úgyhogy 1941 végére a körülbelül 2 millió pengőbe kerülő medvei Dunahíd is elkészül.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A Margitsziget északi csúcsán megkezdődtek az ujpesti Árpád-híd építésének előmunkálatai A Horthy Miklós-hid építéséből: az új híd lejárója a Boráros térnél
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98