Dtum
Login with Facebookk
1939 | Május

Rádióval felszerelt szinház

A közelmúltban adták át hivatásának Európa legmodernebb színházat, a saarbrückeni „Saarpfalz”-színházat. Minden színháztechnikai berendezéssel fel van szerelve, de figyelembe vették építésénél a rádiótechnika legújabb vívmányait is. A színházat a legmodernebb rádióerősítő berendezéssel is ellátták.

Ez egyrészt a hallgatók érdekeit, másrészt pedig a rendező érdekét szolgálja. A hallgató tökéletesebb előadást kap, mert hiszen a hanghatások pontos számítások alapján és a legtökéletesebb gépekkel történnek, másrészt pedig a rendező munkája is meg van könnyítve, mert hiszen a rádiós műszerek révén sokkal jobb és tökéletesebb hanghatásokat tud elérni.

Nagyon sokszor szükséges, hogy a kulisszák mögött kórusok, egyes énekesek, vagy különleges hanghatások (pl hangzörejek) szerepeljenek. Ez itt mind egy mozgó hangszóró segítségével érhető el. Ezt a hangszórót bárhová lehet állítani és segítségével bármilyen gramofón zene könnyen leadható. Egy kórusnál például nem mindegy - hanghatásban - hogy 6-10 tagú énekkar énekli-e vagy pedig a gramofónlemezen meglévő 150 tagú kórus.

A központi erősítő és ellenőrző készüléken pedig, amelyik egyúttal hangkeverő berendezéssel is el van látva, kényelmesen ellenőrizhető a megfelelő összhatás. A színpadon is fel vannak szerelve ugyanis hangszórók - különféle helyeken, . amelyek, lehetővé teszik, hogy a rádiósrendező az egész előadás menetét pontosan ellenőrizze. Ha pedig szükségesnek látja, egy kézmozdulattal különféle segédhangokat kapcsolhat be, vagy szüntethet meg.

Ki gondolta volna még csak 10 évvel ezelőtt, hogy a rádió ma már nélkülözhetetlen segédeszköz a kultúra minden területén.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98