Dtum
Login with Facebookk
1925 | Augusztus

Tölcsérnélküli hangerősítő

Újabban újrendszerű hangerősítő- és hangosanbeszélő-készülék kerül egyre nagyobb számban forgalomba, amely LUMIÉRE-NEK, a színes fotografálással kapcsolatbab ismertté vált francia feltalálónak a találmánya. A készülék nagy előnye, hogy nem ad recsegő hangot és a reprodukált beszéd vagy zene zárt helyiségben, mintegy 100—120 méteres körzetben minden tisztán és élesen hallható.

A készülék (1. kép) lényege egy zárt tokban elhelyezett, igen érzékeny telefonmembrán, melyet vezeték útján elektromágnes működtet; a membrán közepére finom tű támaszkodik, mely a tok előtt elhelyezett, különleges módon preparált, köralakú papiroslegyező középpontjával van fix összeköttetésben.

Mikor a telefonmembrán az elektromágnes hatása révén - rezgésbe jön. a tű rezgéseket közli a papiroslegyezővel, amely a lemezzel azonos, de intenzívebb rezgésbe jön és hanghullámokat idéz elő. Könnyen belátható, hogy hanghullámok nemcsak előre- és hátrafelé távoznak a készülékből, hanem minden irányban. szerte-széjjel, mert a hanghullámok nem egyetlen középpontból, hanem nagy felületről indulnak ki.

Az eddigi hangerősítőkészülékeknek nincsenek meg ez az előnyük, minthogy vagy dobozalakúak, vagy éppen tölcséresek. Ezeknek hátránya még a nagy recsegés is, amelyet a doboz. Illetőleg a tölcsér anyagának önrezgése idéz elő. Ez a hiba a LUMIÉRE-féle hangerősítőnél csak akkor észlelhető, ha közvetlenül mikrofonnal van összeköttetésben, melyet rendkívül erős hangok érnek.

Rendes használatánál a készülék teljesen kifogástalanul működik. Az új találmány különösen a rádiótelefonnál fog nagyon beválni, mert lehetővé leszi, hogy ugyanazt a drótnélküli telefonközleményt egyidőben nagyobb tömeg hallgathassa.

Fazekas József.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98