Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Átszállították az ügyészségre az aranycsalás főszereplőjét

Zavarosan viselkedik Dworák Norbert


Vasárnapra sikerült teljesen tisztáznia a rendőri nyomozásnak a Holló- utcai aranyolvasztó műhely titkait. Dworák Norbert manipulációiról ma már vaskos jegyzőkönyvek tanuskodnak. Vasárnap reggel ugylátszott, hogy ujabb „aranyleletre” bukkan a rendőrség. A detektivek ugyanis megtudták, hogy Dworák néhány nappal ezelőtt a Mártonhegyi- uton lévő szőlőjében egész nap ásott. A detektivek autón mentek ki a Mártonhegyi- utra, a jelzett helyeken azonban nem találtak aranyat.


Kiderült, hogy Dworák csemete fákat ültetett, nem pedig aranyat rejtett el a földben. Paál Andor rendőrkapitány tovább folytatta Dworák és a többi gyanusitott kihallgatását. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy az igazgatónak bűntársai is voltak, mégpedig a munkások között, akik tudtak az igazgató üzelmeiről. Ezek azzal védekeztek, hogy bár tudtak a dologról, de nem mertek szólni, vagy feljelentést tenni, mert állásukat féltettek. E munkások ellen is bünvádi eljárás fordul. Maga Dworák is ártatlanságát hangsulyozta kihallgatása során.


A nagyértékű érmegyüjteményre vonatkozólag most is azt hangoztatja, hogy azt az apjától örökölte, majd maga is gyarapította, de tagadja azt is, hogy az aranyrudakat lopta volna. Azt állítja, hogy a nyersanyagot apránként vásárolta össze.

Dworák a letartóztatás utáni napokban idegesen viselkedett. Vasárnapra úgy, ahogy megnyugodott és délben jóizüen fogyasztotta el az ebédjét. Mialatt evett, egyre azt hangoztatta, hogy most már nyugodt, nem fogják elrabolni aranyát, mert a kincs biztos helyen van. Zavaros viselkedése arra készteti a hatóságokat, hogy elrendeljék elmeállapotának megvizsgálását.


Akik közelebbről ismerik a családot, tudják, hogy az igazgató öccse is sulyos idegbeteg és állandó ápolás alatt áll, de Dworák felmenő ági rokonai között is többen szenvedtek idegbajban.


Vasárnap délben két detektív átkísérte a jómegjelenésű, választékosan öltözködő Dworák Norbertet az ügyészség Markó- utcai fogházába. Hétfőtől kezdve az ügyészség folytatja az érdekes ügyben a vizsgálatot, kihallgatják, Dworákon kívül a többi gyanusítottat, valamint az igazgató jó ismerőseit is.

A nyomozásba bekapcsolódik a valuta ügyészség is, amely már régóta figyelemmel kisérte a Scheid- cégnél folyó dolgokat. A valuta ügyészség detektivjei hetek óta foglalkoztak Dworák ügyeivel és hogy mennyire előrehaladott volt ez a nyomozás, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már hetekkel ezelőtt lefoglalták a Scheid- cég könyveit és ezek ma is a valutaügyészségen vannak.


A lefoglalt arany sorsára vonatkozóan a legkülönbözőbb találgatások láttak napvilágot! Egyesek szerint az aranyat a Nemzeti Bank fogja elkobozni. Szakértők véleménye szerint a Nemzeti Bank nem fogja igényelni az aranyat, mert hiszen aranyat egyáltalában nem is vásárol. Az arany forgalmát korlátozó rendelet szerint szinaranyat vagy törtaranyat a Budapesti Nemeskő és Drágakőcsarnok tagjain kívül csak a Pénzintézeti Központ vásárolhat. Az elkobzást az uzsorabíróság rendeli el és az elkobzott aranyat határozatának jogerőre emelkedése után a Pénzintézeti Központnak szolgáltatja be, amely az arany naptárárnak megfelelő ellenértéket pengőben küldi meg a budapesti ügyészségnek az ugynevezett bünügyi átalány számlára.


Abban az esetben, ha károsultak jelentkeznének és kárukat igazolni tudnák, az uzsorabiróság Dworák Norbertet a kár pengőben számított ellenértékének megfizetésére kötelezheti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98