Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Átszállították az ügyészségre az aranycsalás főszereplőjét

Zavarosan viselkedik Dworák Norbert


Vasárnapra sikerült teljesen tisztáznia a rendőri nyomozásnak a Holló- utcai aranyolvasztó műhely titkait. Dworák Norbert manipulációiról ma már vaskos jegyzőkönyvek tanuskodnak. Vasárnap reggel ugylátszott, hogy ujabb „aranyleletre” bukkan a rendőrség. A detektivek ugyanis megtudták, hogy Dworák néhány nappal ezelőtt a Mártonhegyi- uton lévő szőlőjében egész nap ásott. A detektivek autón mentek ki a Mártonhegyi- utra, a jelzett helyeken azonban nem találtak aranyat.


Kiderült, hogy Dworák csemete fákat ültetett, nem pedig aranyat rejtett el a földben. Paál Andor rendőrkapitány tovább folytatta Dworák és a többi gyanusitott kihallgatását. A nyomozás ugyanis megállapította, hogy az igazgatónak bűntársai is voltak, mégpedig a munkások között, akik tudtak az igazgató üzelmeiről. Ezek azzal védekeztek, hogy bár tudtak a dologról, de nem mertek szólni, vagy feljelentést tenni, mert állásukat féltettek. E munkások ellen is bünvádi eljárás fordul. Maga Dworák is ártatlanságát hangsulyozta kihallgatása során.


A nagyértékű érmegyüjteményre vonatkozólag most is azt hangoztatja, hogy azt az apjától örökölte, majd maga is gyarapította, de tagadja azt is, hogy az aranyrudakat lopta volna. Azt állítja, hogy a nyersanyagot apránként vásárolta össze.

Dworák a letartóztatás utáni napokban idegesen viselkedett. Vasárnapra úgy, ahogy megnyugodott és délben jóizüen fogyasztotta el az ebédjét. Mialatt evett, egyre azt hangoztatta, hogy most már nyugodt, nem fogják elrabolni aranyát, mert a kincs biztos helyen van. Zavaros viselkedése arra készteti a hatóságokat, hogy elrendeljék elmeállapotának megvizsgálását.


Akik közelebbről ismerik a családot, tudják, hogy az igazgató öccse is sulyos idegbeteg és állandó ápolás alatt áll, de Dworák felmenő ági rokonai között is többen szenvedtek idegbajban.


Vasárnap délben két detektív átkísérte a jómegjelenésű, választékosan öltözködő Dworák Norbertet az ügyészség Markó- utcai fogházába. Hétfőtől kezdve az ügyészség folytatja az érdekes ügyben a vizsgálatot, kihallgatják, Dworákon kívül a többi gyanusítottat, valamint az igazgató jó ismerőseit is.

A nyomozásba bekapcsolódik a valuta ügyészség is, amely már régóta figyelemmel kisérte a Scheid- cégnél folyó dolgokat. A valuta ügyészség detektivjei hetek óta foglalkoztak Dworák ügyeivel és hogy mennyire előrehaladott volt ez a nyomozás, mi sem bizonyítja jobban, mint hogy már hetekkel ezelőtt lefoglalták a Scheid- cég könyveit és ezek ma is a valutaügyészségen vannak.


A lefoglalt arany sorsára vonatkozóan a legkülönbözőbb találgatások láttak napvilágot! Egyesek szerint az aranyat a Nemzeti Bank fogja elkobozni. Szakértők véleménye szerint a Nemzeti Bank nem fogja igényelni az aranyat, mert hiszen aranyat egyáltalában nem is vásárol. Az arany forgalmát korlátozó rendelet szerint szinaranyat vagy törtaranyat a Budapesti Nemeskő és Drágakőcsarnok tagjain kívül csak a Pénzintézeti Központ vásárolhat. Az elkobzást az uzsorabíróság rendeli el és az elkobzott aranyat határozatának jogerőre emelkedése után a Pénzintézeti Központnak szolgáltatja be, amely az arany naptárárnak megfelelő ellenértéket pengőben küldi meg a budapesti ügyészségnek az ugynevezett bünügyi átalány számlára.


Abban az esetben, ha károsultak jelentkeznének és kárukat igazolni tudnák, az uzsorabiróság Dworák Norbertet a kár pengőben számított ellenértékének megfizetésére kötelezheti.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén dolgozik Az optimista Briand Európa gazdasági szövetségének tervén...
Szerte a világon a sokat megszenvedett embermilliók kiujuló...
A magyar mezőgazdaság páratlan gazdagságát tárja a Budapesti Mezőgazdasági Kiállítás látogatói elé A magyar mezőgazdaság páratlan gazdagságát tárja a Budapesti...
Az országos mezőgazdasági kiállítás gerincét alkotó...
Botrány a Keleti pályaudvaron utasok zaklatásával, rendőrveréssel, kardlapozással Botrány a Keleti pályaudvaron utasok zaklatásával, rendőrveréssel,...
Az éjszaka véres botrány játszódott le a Keleti pályaudvar indulási...
Gróf Sennyey Géza, minden idők legjobb magyar hajtója Gróf Sennyey Géza, minden idők legjobb magyar hajtója
Gróf Sennyey Géza a magyar ügetősport hőskorának egyik legjelentősebb...
Kik a riomi hazaárulás per koronatanui Kik a riomi hazaárulás per koronatanui
Szombaton került nyilvánosságra azoknak a dokumentumoknak és...
Weöres Sándor - Japán táncjáték Weöres Sándor - Japán táncjáték
Nézd, hajlong a nyír: párás szellő járja át. Igy hajlong a lány, ...
Rövidek Rövidek
Az Asahi Simbun moszkvai tudósitója hosszabb cikkben foglalkozik az...
Törökország válsága Törökország válsága
A helyzet Törökországban egyre válságosabb lesz, A szultán a...
Az orosz forradalom Az orosz forradalom
Michailov ezredes, Staritzki százados, Obolenszky Sándor herczeg, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98