Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Híres emberek magánélete - Vorosilov

A vörös hadsereg marsallja, Kleminti Efremovics Vorosilov, a földkerekség egyhatod részét jelentő orosz birodalom legbefolyásosabb vezéregyénisége Stalin után és Kaganovics közlekedési miniszter mellett. A Politbüro tagja (ez a velencei Tizek tanácsához hasonló intézmény), hadügyminiszter, Stalin katonai szakértője és legmeghittebb barátja, a szárazföldi, tengeri és légi szovjethaderő legfőbb parancsnoka. Mint a Politbüro tiz tagja, földhöz ragadt munkáscsalád gyermeke és mint a Poltibüro tiz tagja közül hat, soha semmiféle iskolába nem járt.


Hat éves korában már bányában dolgozott. 1903 óta, tehát 22 éves kora óta bolsi. 1917-ig „földalatti” munkát végez. Negyedfél évig a moszkvai kanálisok lakója. Durantynak adott interjuja szerint letelt néha három hónap anélkül, hogy friss levegőt szívott volna. Lenin forradalmának ő toborozza az első vörös gárdista osztagot, amelynek élén vérbe fojtja az ukrajnai polgárháborút. Két évvel később a Szovjetunió egész lovasságának a parancsnoka, majd a 20-as években a moszkvai katonai kerület élére került. Amikor aztán évtizedes elfojtott gyűlölködés lángra lobban Stalin és Trockij között, Vorosilov tábornok egész mellel Stalin mellé áll és könyörtelenül irtja ki a hadseregből az addigi hadügyminiszter, Trockij híveit.


A vörös marsall a moszkvai és petrográdi uccák becézett kedvence. Amerre megfordul, katonák, civilek, asszonyok, gyerekek üdvriadala fogadja. „Ez aztán a férfi!” „Ez a mi emberünk!”- kiálták feléje kórusban. Vorosilov csodálatos módon nem hiú, nem politizál és külsejében mi sem emlékeztet az irgalmatlan marciális katonára. Ötvennyolc éves kora dacára megőrizte fius, karcsu alakját; alacsony, lenszőke, piros arcán egyetlen ránc sincs.


Eden, Laval, Bullitt amerikai és Lord Chilston angol nagykövet véleménye szerint a legrokonszenvesebb és a legemberibb népbiztos. A vörös hadsereg negyedik legjobb pisztolylövője és tizennegyedik legjobb lovasa.


Vorosilovnak ismételten kifejtett véleménye szerint a szovjethadsereg ütőerejét nem is annyira a hadsereg harci szelleme és felszerelésének modernsége dönti el, hanem az orosz közlekedés minéneműsége. Valószínűleg ezért kötött véd- és dacszövetséget Kaganoviccsal, a közlekedésügyek diktátorával, akivel pedig egyszer versenyezni fognak Stalin örökéért.


A vörös marsallt éppen az óriási távolságok és a még mindig tökéletlenül funkcionáló orosz közlekedési viszonyok késztették arra, hogy a vörös hadsereg békelétszámát 945.000 főre emelje. (Valójában két orosz hadseregről kell beszélnünk, az egyik a nyugati, amely a politikai és katonai egyezmények dacára négy év óta a lengyel határral nézett farkasszemet.)


Vorosilov nevéhez fűződik a vörös hadsereg motorizálása is. Ugyancsak ő szüntette meg a hadseregben a pártérdemek jutalmazását s a régi bolseviki- klikkek érvényesülését. Zinovjev és Kamenev 1936 augusztusában a híres árulási per főtárgyalásán bevallották, hogy Vorosilovot is meg akarták gyilkolni. Egy év mulva a Reichswehrrel való cimborálás gyanuja miatt a legfelsőbb katonai törvényszék, amelynek elnöke Vorosilov, agyonlövette a vöröshadsereg legnagyobb reménységét, a 39 éves Tuhacsevszki marsallt, Putna generálist, a szovjet berlini katonai attaséját, Yakir tábornokot, a leningrádi katonai kerület parancsnokát, Uborowitsch tábornokot, Fehér- Oroszország parancsnokát, Feldman tábornokot, a nagyvezérkar főnökét és még 3 vezénylő generálist.


Mrs. Dorothy Thomson Moszkvában járván, meginterjuvolta Vorosilovot és végül finom célzást tett a tábornokok kivégzésére. Vorosilov csak ennyit válaszolt: „A szovjetek uniójának 178 millió lakosa van. Az ujszülöttek száma évenként meghaladja a három milliót. Sorkatonaságunk kereken egy millió harcos. Tábornokaink száma 400. Nyolccal több vagy kevesebb? Gondolkozzon kissé a méreteken Asszonyom..”


A vörös generalissium datschaja (mezei laka) kőhajtásra van a Stalinétól, alig egy óra lóháton Moszkvától, az Usowa- Archangelskaja kerületben, a Moskva folyó völgyében. Ez a datschja két hagymatetejű épület: az egyik Vorosilov lakása, három kis szoba és egy nagy veranda, a másik az ügyeletes parancsőrtisztek tanyája és a telefonosok és távírászok hivatala. Hátul veteményeskert, istállók, garázs.


A ház ura arról is nevezetes, hogy előszeretettel alszik a szabadban, rendesen kertjében, függőágyban. A marsall agglegény, két testvére főz és takarít rá; pártában maradt, elvirágzott, munkásnők.


Vorosilov igénytelen, kosztos, mindent megeszik, amit elébe adnak. Egy- két kilométerre tőle komorkülsejű, egyemeletes nyaralóban lakik Kaganovics, tagbaszakadt, roppant fekete ember. Ezek hárman: Stalin, Vorosilov, Kaganovics uralkodnak és kormányoznak Oroszországban.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Új huszkoronás bankjegyek Új huszkoronás bankjegyek
A pénzügyminiszterium junius 11-iki kelettel megjelent rendeletében...
Fekete Mihály szenzációs rekordjai Fekete Mihály szenzációs rekordjai
Fekete Mihály (ESC), az Amerikából hazatért kitűnő távgyalogló, a...
Hadirokkantsági biztositás Hadirokkantsági biztositás
Egy osztrák biztositó társaság egy eddig még sehol nem ismert háborus...
Nem sikerült a vasárnapi Arne Borg- vízi kabaré Nem sikerült a vasárnapi Arne Borg- vízi kabaré
Vasárnap délután elegáns autók gördültek a kivilágított margitszigeti...
Szentlélek, vagy a kocsmák gőze Szentlélek, vagy a kocsmák gőze
Mi a politikai agitáció teljes szabadságának hívei vagyunk. Soha...
A „Potemkin” lázadása A „Potemkin” lázadása
A Potemkin herczeg tiszteletére elnevezett pánczélos hajón...
Arany János a tanárok kezén - egy tanár válasza Kárpáti Aurél cikkére Arany János a tanárok kezén - egy tanár válasza Kárpáti Aurél...
Arany János halálának ötvenéves fordulóját Kárpáti Aurél...
Bécsben meggyilkolt magyar leány Bécsben meggyilkolt magyar leány
Bécsben julius 25-én este a Fechter-gasseban egy Woeland nevű pék...
Jubilál a Vöröskereszt Jubilál a Vöröskereszt
Jubilál az emberbaráti szeretet nagyszerű intézménye, a genfi...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98