Dtum
Login with Facebookk
1931 | Augusztus

G, B, Shaw Moszkvában ünnepli 75. születésnapját

Hetvenötödik születésnapját Moszkvában üli meg ma Bernard Shaw, Európa leghíresebb szakállának, legélesebb nyelvének és legjobban megfizetett tollának tulajdonosa.

 

Vajjon milyen gondolatok futnak végig ezen a rendkívüli agyvelőn, miután néhány napot töltött az uj dogmák és babonák apostolainak és prófétáinak társaságában? Vajjon mit gondolt, amikor a merev és dermesztő Sztalinnal, a nagyképű és kellemetlen Litvinovval vagy a délceg és harcias Vorosilovval beszélgetett? Nem kérdezte – e magában, vajjon mi a különbség a nacionalista és kapitalista államférfiak és a szovjetállam nagyvezérei között?

 

Annyi bizonyos, hogy amikor egy szovjetujságíró megkérdezte, érzi – e, látja – e a különbséget a szovjetélet és a kapitalista világ között, csöndes mosollyal csak annyit felelt: Ehhez hosszabb ideig kellene Oroszországban tartózkodnom. Egyelőre nem látok semmiféle különbséget, csak azt, hogy több a szegény és nincsen gazdag ember.


A szocialista Shaw, az élet finom örömeinek prófétája, az egyéni szabadság, a korlátlan kritika és az emberi függetlenség bajnoka vajjon milyen gondolatokkal forog az egy nevezőre egyszerűsített orosz emberiség körében? Mit keres a szabad szó hőse a GPU birodalmában? Talán Csehov szellemének fölvillanó kísértetét, a keserű Gogol fanyar mosolyát, Dosztojevszkij komor tragikumát a holt lelkek seregének szürke hullámai fölött?

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98