Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1936 | Október

Stalin

Meghalt-e Stalin, vagy él-e még? Ki tudna erre választ adni? Lenin halálát is hetekig titkolták Kreml urai, amíg az utóda Stalin biztosan nem ült a nyeregben, s addig a paralitikus Iljics bebalzsamozott hullája szoros zár alatt hevert a moszkvakörnyéki villában, ahol élete utolsó éveit töltötte.

Hogy súlyos beteg az orosz diktátor, azt több mint egy éve tudják. Ezért gyilkolták meg kijelölt utódját, a fiatal Kyrovot, ezért szervezkedett a hatalom átvételére a Trocki csoport, ezért lövették halomra mindazokat, akik a vörös trónörökös, Vorosilov és barátjai köreit zavarhatták volna.

Az idei minski nagy hadgyakorlatokon se vett részt Stalin, pedig az volt az első nagy fegyveres tüntetése a szovjethatalomnak Nyugat felé, akkor jelent meg először napról-napra a szovjetlapok hasábján a vörös marsall Vorosilov mosolygó arcképe. Ötvenkétéves ma Stalin, ha él.

1879-ben született Goriban, Georgiában, gyermekkorában egy szót se tudott oroszul, s idegen kemény kiejtéssel beszéli ma is a száznegyvenmillió ember nyelvét, akik fölött uralkodik.

Dzsugasvili volt a családneve, a Stalin nevet csak jóval később, forradalmár korában vette fel, de alig volt húszéves, mikor felesküdött a forradalomra, s már mint szemináriumi növendék a tifliszi munkások egyik vezetője volt. Vezető, de nem vezér, s a Lenin halálát megelőző egy-két évig senki se vette túlkomolyan a hallgatag, pipás, félművelt, rideg és rosszmodorú georginait, aki viszont gyűlölte és megvetette a szaporabeszédű, ideges, gyakran kapkodó, de szívós és fölényes bolseviki vezéreket, akik csak 1918 nyarán kerültek külföldről haza, hogy a forradalmi hullám élére lendüljenek.

Stalin maga csak egyszer járt külföldön, anyanyelvén, a grúzinon kívül európai nyelvet nem beszélt, de három évtizeden át harcolt, szenvedett, sínylődött a forradalomért, mialatt Trocki, Lenin, Zinovjev és a többiek sanyarú szegénységben, de biztonságban éltek az orosz határon túl.

Lenin beretvához hasonlította, akit használat után gondosan tokba kell zárni. Stalin viszont félt Lenintől, de gyűlölte Trockit, aki műveltségben magasan fölötte állott. Gyűlölt mindenkit, aki az első garnitúrához tartozott, ő maga tipikusan másodosztályú ember lévén, minthogy a második osztály jellegét viseli mindenki, akit a magasba emelt.

Ravasz, ügyes, kíméletlen, lelkiismeretlen és erőszakos, - ezeknek a tulajdonságainak köszönhette, hogy Lenin halála után a pártbürokrácia vezetőit maga köré tudta gyűjteni s velük egy táborban megbuktatni, száműzni Trockit s híveit öt év alatt kiírtani orosz földről.

Gyűlölte és üldözte a trockizmust, mert mindaz, ami Oroszországban Stalin uralma alatt történt, Trocki agyából pattant ki. Az ötéves terv, a hadi és nehézipar megteremtése, a nagyparasztok, a kulakok kiírtása, a villanyosítás, csatornaépítés, nyersanyagtermelés semmi egyéb, mint a trockizmus gazdasági programja, amelyet Stalin kisajátított. Amit nem vett át Trockitól.-az a világforradalom gondolata volt. Stalin reálpolitikus. Trocki minden tehetsége és eredetisége mellett is fantaszta!

Sötétbőrű, keményvállú, szélesvállú, komor és fenyegteő tekintetű keleti paraszt volt külső megjelenésére az orosz diktátor, még a mosolya is borús és félelmetes, aminthogy félt is a Chef-től mindenki, aki a közelébe került. Szeretni kevés embert szeretett, talán az anyját, aki még él, Ordzsekonidzet, régi kaukázusi bajtársát s Kaganovicsot, akikkel durákozni szokott esténként.

Egyébként egyszerűen él, a pipa egyetlen szenvedélye, keveset olvas, megiszik egy-egy pohár kaukázos fanyar vörös bort, korán fekszik korán kel, s úgy él mint egy tifliszi kispolgár.

Az is, fékevesztett s vérgőzbe sodródott keleti kispolgár.


Stalin halálhíre kacsa

Vasárnap a reggeli lapok híradása nyomán az a hír terjedt el Budapesten, hogy Stalin meghalt. Munkatársunk szerkesztősége vasárnap este telefonon beszélt az Ajeneia Telegrafiezne Express, a legnagyobb lengyel hírszolgálati ügynökség szerkesztőségével, amely külön tudósítót tart Moszkvában. A hírszolgálati ügynökség szerint az orosz diktátor haláláról Varsóban semmit sem tudnak, de nem tudnak erről a környező államok fővárosaiban, tehát Helsinkiben, Rigában, Stockholban sem, pedig ezek az északi metropolisok köztudomás szerint élénk sajtó összeköttetést tartanak fenn Moszkvával.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A légkondicionálás szabadalmaztatása A légkondicionálás szabadalmaztatása
1902. július 17-én elfogadták John Gorrie szabadalmi beadványát,...
Edison a műtermében Edison a műtermében
A nagy feltaláló, akinek már annyi korszakalkotó találmányt...
Karinthy -est Debrecenben Karinthy -est Debrecenben
Karinthy Frigyes a mult héten előadást tartott Debrecenben, az...
A filmjáték és a regény A filmjáték és a regény
Így alakulnak az érintkező felületek és ezeken keresztül a döntő...
A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai ismerete A száj- és körömfájás okozójának és a betegség gyógyításának mai...
Miután Bollinger óta (1874) ismeretessé vált az a tény, hogy a...
Könyvlapon ejteti zsírfolt eltüntetése Könyvlapon ejteti zsírfolt eltüntetése
Tiszta porcellánmozsárban kevés égetett magnéziaporból és benzolból...
A vonal szeszélyei A vonal szeszélyei
Bármily egyszerű és disztelen is a vonal egymagában, a formák...
Egy pesti leány regényes szöktetése Egy pesti leány regényes szöktetése
A főkapitányságon péntek délelőtt megjelent K. M.-né fővárosi...
A szörnyű ajándék A szörnyű ajándék
Az ovodás gyerek is tudja manapság, hogy Amerika ellenségei közé...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98