Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

A magyar munkás dicsérete

Iparunk örvendetes fejlődéséről számolt be a minap Varga József, iparügyi miniszter. Ipari termelésünk eddig még soha nem tapasztalt módon megnövekedett – mondotta költségvetési beszédében. Ez a fejlődés megjavította a széles rétegek szociális helyzetét. A fogyasztás emelkedett, a tömegcikkek gyártása megnövekedett. A munkanélküliség pedig – néhány iparág kivételével - leapadt. Sőt több iparágban egyenesen munkáshiány keletkezett.

A kedvező változásnak annál inkább örvendhetünk, mert nemrégiben is még egyesek türelmetlenül követelték, hogy a magyar ipart vissza kell fejleszteni. Ők tudják, miért, Magyarországból kizárólag agrárállamot akartak csinálni. Varga József, a kitűnő szakember boldogan dicsekszik el vele, hogy az 1935. évi csúcsteljesítményt 25 százalékkal haladtuk felül. Ezt a lendületet természetesen a nagyarányú beruházási politika adta meg az ipari fejlődésnek. Mindegy. A gazdasági élet termékenyítő körforgása megindult s ezzel a tömegek szociális helyzete megjavult.

A miniszter egyébként meleg szavakkal emlékezett meg a magyar munkás tanulékonyságáról és kiválóságáról s a parlament tüntető tapssal méltányolta a munkásság érdemeit. A magyar munkás kiválóságának köszönhető, mondotta a miniszter, hogy a termelés azokban az iparágakban sem akadt fenn, ahol szakmunkáshiány keletkezik.

A magyar szakmunkás valóban minden dicséretet megérdemel és csak örvendetes, hogy ez az értékes társadalmi réteg az utóbbi években olyan nagyarányu felfrissülést kapott a vidékről. A falu megmozdult és a mezőgazdasági munkásság tömegei nyertek elhelyezést a gyáripar keretein belül. Annál sürgetőbb követelmény, hogy a falvak otthon rekedt nincstelenjei a földreform útján találják meg boldogulásukat. S tovább növeljék az ipari termékek fogyasztóinak számát s ezzel az ipari termelés lendületét is….

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98