Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Fő, hogy visszafordítsák a „fordított földreformot”

A mult szerdai interpellációs napon Bajcsy-Zsilinszky Endre interpellációt mondott „a tarpai fordított földreform tárgyában”. Az eset, amit Bajcsy-Zsilinszky szóvá tett, valóban nem mindennapi ügy:

Volt egyszer egy „reformkorszak”, amely a kisemberek megsegítését írta zászlajára. Ez a reformkorszak telepítési törvényt, hitbizományi törvényt alkotott, és most hozza tető alá a kishaszonbérleti törvényt. Mégis, mi történt legutóbb Beregben, az ősi kurucföldön, Esze Tamás hazájában?

Tarpa szomszédságában eladásra került egy csaknem 300 holdas, jó középbirtok, a Gulácsy-család ingatlana. A tarpai kisemberek szabályszerű szerződéssel meg is vásárolták a tulajdonostól az ingatlant, holdankint 350 pengőjével. Értesül ám a dologról Lencsés úr, gróf Károlyi István uradalmának intézője, s nyomban ráígér a vételárra holdankint 10 pengőt s a tulajdonos vele is megköti a szerződést. A grófnak tekintélyes erdőbirtoka van Tarpán, miért ne lehetne megtoldani még 300 holdacskával? Most azután a két szerződés előbb a vármegyei közigazgatási bizottság, majd a földmívelésügyi minisztérium elé kerül jóváhagyás, illetőleg döntés végett, s – reformkorszak ide, kisagrárirányzat oda – a tarpai kisemberek helyett – gróf Károlyi István kapja meg a földet…

S hogy mindez nem mese, arról nemcsak Bajcsy-Zsilinszky Endre interpellációja győz meg bennünket, hanem vitéz Lukács Béla földmívelésügyi államtitkárnak az interpellációra adott válasza is. Az államtitkár úr ugyanis elismerte, hogy szórul-szóra ez történt Tarpán. Csak hát még az előző földmívelésügyi kormányzat idején és – mint az államtitkár úr mondotta – a döntés megfelelő indokolása mellett.

Az államtitkár válaszából egyébként az is kiderült, hogy a kormány ma már hajlandó elismerni, hogy az érdekelt kisemberek illetékesebbek annak elbírálására, hogy mi az ő érdekük és mi nem? Azért mindjárt be is jelentette, hogy, bár a szabályszerűen jóváhagyott adásvételi szerződés megváltoztatására már nincs mód, mégis megtörtént a szükséges intézkedés arra, hogy a volt Gulácsy-ingatlan Tarpa község irásbeli kisembereinek rendelkezésére bocsáttassék. – Bajcsy-Zsilinszky Endre interpellációjának tehát, úgylátszik, meglesz a kívánt eredménye.

Az államtitkár ugyan szükségesnek látta megjegyezni, hogy az intézkedés Konkoly-Teghe Kálmán tarpai kormánypárti képviselő megismételt közbenjárására történt meg… Hát, Isten neki, kapjon a kormánypárti képviselő úr is egy jó jegyet a bizonyítványába. Fő, hogy a tarpaiak hozzájussanak a földhöz!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98