Dtum
Login with Facebookk
1939 | November

Készülődjünk a békére is

Az elmult héten több oldalról hangzott el aggodalom a gazdasági forgalom kötöttségének túlzásaival és káros hatásával szemben parlamentben és sajtóban egyaránt.

A sajtóban sipeki Balázs Károly, a közgazdasági tudományok egyetemi professzora fejtette ki a gazdasági korlátozások hatását az emberi szabadságra, a képviselőházban Vásáry István, majd Bajcsy-Zsilinszky Endre hangoztatta, hogy az általános gazdasági életszínvonal szoros kapcsolatban van az egész szabadságával, Varga József miniszter pedig erősen kidomborította azt a felfogását, hogy kereskedelem terén szükség van az egyéni invencióra, ami voltaképen szintén a gazdasági forgalom szabadsága mellett való állásfoglalás, mert az egyéni kezdés szerepe a szabadsággal kezdődik.

Varga miniszter állásfoglalása azzal a feltűnő megállapítással kapcsolatban történt, hogy a külkereskedelmi kivitel 35-40 százalékát szövetkezetek bonyolítják le. A szövetkezeteket támogatni kell – mondotta – de az önálló kereskedői egzisztenciára a legnagyobb szükség van


A tulságos gazdasági korlátozások bénitó hatása

Mind a négy felszólalás annak az aggodalomnak
adott nyiltabb vagy burkoltabb kifejezést, hogy a túlzásba vitt korlátozások csak a gazdasági erők összezsugorodásával tarthatók fenn, noha olyan világfeszültség sodrába jutottunk, hogy önmagunkról csak a legnagyobb erőfeszítéssel tudunk gondoskodni. A töménytelen korlátozás hivatalos szerve a Külkereskedelmi Hivatal. Nem tesszük magunkévá mindazt a panaszt, ami ellene szóbeszédben elhangzik, mert a dolog természete szerint minden ilyen intézmény elbürokratizálásra hajlamos. De ezekben az időkben, amikor feszülnie kell minden egyéni akaratnak, rendkívüli elhatározásokat kell érlelnie magában minden tevékeny polgárnak, hogy közös erővel segítsenek leküzdeni a nemzet elé tornyosuló akadályokat: a bürokratikus nyűg veszedelmessé válhat.

A Külkereskedelmi Hivatal megszokott eszközeinek alkalmazásával semmire se lehet menni a ma jelentkező forgalmi nehézségek leküzdésére. Az államközi megegyezés megszabta például, hogy ennyi marhát vihetünk erre és erre a piacra, ilyen és ilyen áron, a Külkereskedelmi Hivatal szétosztotta, vagy egy-két kéznek odaadta a kivitelre engedélyezett árut.

Az egykéz, vagy néhánykéz el tudta adni azt, ami államközi megegyezéssel már el volt adva és pedig kikötött áron. Nagy jóakarattal lehet ezt kereskedelmi tevékenységnek nevezni, ma pedig erre volna szükség.

Nem kell a Varga minisztertől követelt egyéni kezdés ilyen forgalom lebonyolítására. S mégis ez a kockázatmentes, hivatalnok munka igényt tartott horribilis kereskedelmi haszonra, a normális kereskedelmi haszon többszörösére. Vajjon ez fog-e ma a maga kezdésével, a maga fáradtsága és kockázata vállalásával új piacokat keresni és az új piacokon szerzett valutában nyersanyagot hazahozni? Pedig anyag, anyag, anyag kell Magyarországnak, hogy dolgozhasson, társadalmi rendjének szilárdságát megőrizze: politikai jövőjét nyugodalmasan előkészítse, a világ káoszából diadalmasan kiemelkedni tudjon.

Ma nem lehet többé a némelyeknek ajándékozó, másokat megrövidítő kiviteli politikát fenntartani, hogy például egy vagon marhája 1000-1500 pengővel is többet ért annak a gazdának, aki kapott kiviteli piacot, mint aki nem kapott és jószágját itthon értékesítette. Ma ugyan nincs is szükség erre. Nincs szükség arra, hogy mindenki, a gazda is, főleg a kisgazda a forgalomnak ilyen korlátozásait szenvedje el, mert ezzel nem csak a kereskedelem szenved, hanem az egész gazdasági élet. Ma már sürgősen meg kell szüntetni a kiviteli és behozatali kiváltságokat, mert enélkül az erőfeszítésekhez szükséges egység nem teremthető meg és a kívánatos lendület piacok szerzésében, a munkalehetőségek fokozásában hiányozni fog.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Fiatal katona Fiatal katona
Még élni sem érte az életet, egy bátor pillantást ha vetett s az...
A napokban adják át a forgalomnak a Dunaföldvár-Solt új vasútvonalát A napokban adják át a forgalomnak a Dunaföldvár-Solt új...
A kilenc évvel ezelőtt megépített dunaföldvári híd lett volna...
Marx emléktábla leleplezése Marx emléktábla leleplezése
Ez a két sor Ady gyönyörű verséből vett büszke idézet díszeleg a Marx...
Van-e olyan naiv ember, aki elhinné, hogy férjem nem épelméjű Van-e olyan naiv ember, aki elhinné, hogy férjem nem épelméjű
A kiviteli engedélyek körüli panama-botrányból támadt rágalmazási per...
Deutsch de la Meurthe szárnyas hintója Deutsch de la Meurthe szárnyas hintója
Az a czéltudatos munkálkodás, mely az elmult évben az aeroplánok...
Izgalmas jelentek között mondották el a náci-vezérek végső...
A hatalmas tárgyalóterem közönsége lélegzetvisszafojtva figyelt a...
Rövidek Rövidek
A XIII. kerületben, az Angyalföldön Tildy Zoltán is megjelent. -...
Az uj magyar tornarendszer Az uj magyar tornarendszer
A "Budapesti Torna Club" egy uj magyar tornarendszer kialakításán...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98