Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

Rövidek

 A Vatikán lapja magyarországi szélsőjobboldali pártok közötti ellentétekről
Róma, október 1.
(MTI.) Az olasz lapok beszámolnak a nyilaskeresztes képviselők magatartásáról. Megállapitották a lapok, hogy a nyilaskeresztes párt eljárása felboritja azt a pártközi békét, amelyet Teleki Pál gróf miniszterelnök személyes közbelépése teremtett meg. A Corriere della Sera budapesti táviratban beszámol a magyar képviselőház ülésén történt incidensről. Megjegyzi, hogy  a többi jobboldali pártcsopot tagjai nem csatlakoztak a nyilaskeresztesekhez és továbbra is bent maradtak az ülésteremben.

 

Az Osservatore Romano megállapitja, hogy a magyar lapok nagy többsége sulyosan elitéli a nyilas képviselők magatartását. Még az egyik szélsőjobboldali ujság is kifejezésre juttatja sajnálatát a történtek miatt és hangoztatja, hogy a nyilaskeresztesek és a többi szélsőjobboldali párt között ellentéteket immár nem lehet kiküszöbölni.


Ujabb foglyok és hadizsákmány Keleten, tűzérségi harc Nyugaton
Berlin, október 8.
(Német Távirati Iroda.) A véderőfőparancsnokság közli: A német-orosz érdekhatár felé irányuló csapatmozdulatok továbbra is tervszerüen folytatódnak. A hadsereg legutobbi jelentése szerint - az eddig jelentetteken felül - még két hadosztályparancsnok, 1255 tiszt és 15.600 altiszt és legénység adta meg magát a német csapatoknak. A zsákmány 10. 200 puska, 205 gépuska, 20 löveg, több mint 5000 ló és több hadipánztár.


Nyugaton napközben mindkét oldalon tüzérségi tevékenység folyt, éjjel pedig elszórt tüzelések történtek az ellenség megzavarására. (MTI.)

Szabadonbocsát a szovjet 300 német politikai foglyot

Berlin, október 22.
Oroszországban e napokban szabadonbocsátanak 300 németet, akiket politikai okokból 1936 óta fogvatartottak. A 300 német szabadulása után azonnal Németországba utazik.

XII. Pius pápa szavai

Vatikánváros, okt. 29.
,,Boldogok azok az államok, amelyek nem tagadják meg, hogy Krisztus királynak nyilvánosan hódoljanak, a zsarnokság ott ismeretlen és nem hiányzik az egyéni szabadság sem.”

Légi ütközet német és angol repülök között

London, október 1.
Angol repülőgépek este ujabb felderitő repülést végeztek Észak-Németországban. A vállalkozás teljes siekerrel járt és valamennyi gép épségben tért vissza támpontjára. Szombaton este a nyugati harctér feletti égi ütközet során az angol felderitő repülőgépek egy kis alakulatát nagyszámu német harci repülőgépraj támadta meg, amelyből az angol gépek kettőt lelöttel. (MTI)

Madrid: Hitler javaslatai alapján meg lehetne valósitani az európai békét
Madrid, október 8.
(Német Távirati Iroda.) Az Arriba cimű lap Hitler beszédével foglalkozva, megállapitja, hogy a beszédben elhangzott javaslatok alapján meg lehetne valósitani az európai békét. Az angol államférfiak vállát terheli Eúrópa sorsa.

 

Az Alcazar szintén ugy látja, hogy a beszéd alapja lehet az európai békének.

 

A Madrid cimű lap megállapitja, hogy valamennyi semleges állam elismeri és méltányolja Hitler békeakaratát. (MTI.)


Frontális német támadásra számitanak a franciák

Páris, október 8.
A vasárnapi francia sajtó nyomatékosan kiemeli, hogy a Maas és a Rajna között Saarbückentől délnyugatra az utóbbi napokban megélénkült a harc és a németek vonala mögött nagyszabásu csapatösszevonásokat észleltek az angol és francia hirszerző repülőrajok. Sok jel arra vall, hogy a nyugati arcvonalnak ezen a pontján, melyben uj és előretolt állásaikat most épitik ki a szövetséges haderők, kisérli meg az első frontális támadását Brauchitsch vezérezredes. A Maginot-erődövnek erre a szakaszra kiszögellő hálózatát Gamelin francia és Ironside angol tábornokok vasárnap meglátogatták.

 

Északi tanácskozás Stockholmban

Kallio finn köztársasági elnök, Haakon norvég, Gusztáv svéd és Keresztély dán király október 18-án Stockholmban szokatlan uralkodói értekezletre jöttek össze, hogy a Balti tenger kötül felmerült új hatalmi problémákkal szemben közösen állapítsák meg országaik érdekeit és további magatartásukat.

 

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét

Hitlerrel és Ribbentroppal tárgyalt Berlinben Ciano. - A németek hétfőn vonulnak be Varsóba. - Francia támadások voltak a Siegfried-vonal ellen. - Dimitroffot nevezték ki  Nyugat-Ukrajna és Fehéroroszország közigazgatási biztosává.  -  London szerint Ciano viszi a nyugati hatalmakhoz a német-orosz békeajánlatot.


2. hét

Római jelentés Magyarország szerepéről. - Chamberlain szerdán válaszol Hitlernek. - Az angol és a francia vezérkar főnöke a Saarbrückentől délnyugatra fekvő kritikus frontszakaszon. - Még a héten szovjetcsapatok érkeznek Észtország kelettengeri szigeteire. - Résleges mozgósitás Finnországban.


3. hét
Négy komoly követelést támasztott a Szovjet Finnországgal szemben. - Vasárnap befejeződtek az orosz-török tárgyalások. - Kifutott a török flotta a Márványtengerről a Dardanellák felé. - Rómában is kilátástalannak tartják a német-angol megegyezést. - Páris szerint a nyugati fronton merőben uj harci eszközökkel és haditechnikával készülnek az első összecsapásra.


4. hét
Tengeri ütközet folyik a dán partoknál. - Angol cirkáló elsüllyesztette a Schwabenland német hajót. - Nyugaton szünetelnek a hadműveletek, a rossz időjárás miatt légi tevékenység sincs. - Weygand tábornok megegyezett a török vezérkarral. -  Finnország hajlandó területi engedményekre, de katonai szerződést nem köt a szovjettel.


5. hét

Tüntetések voltak Prágában. - Uj gazdasági megállapodás született Anglia-Franciaország és Olaszország között. - Moszkva cáfolja a besszarábiai betörés hirét.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A német Vezér hivatalának adatai szerint egy hónap alatt 694.000 lengyel esett hadifogságba Német mozsárágyú XII. Pius Walther von Brauchitsch Gamelin Edmund Ironside tábornok A stockholmi értekezlet résztvevői
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98