Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

Hogyan dolgozik a mentőharang?

Nagyobb mélységből már csak a mentőharang hozhatja felszínre a matrózokat. Ezzel dolgoztak az amerikaiak, mégpedig teljes sikerrel. A mentőharang a régi búvárharanggal tart távoli rokonságot, de mai alakjában inkább „búvárkazán”-nak nevezhetnők, lévén az egész 5-6 méter magas. 3-4 méter átmérőjű, 10 tonna súlyú, vastag acélfalazatú, emeletes kazánszerű alkotmány.

Felső részében - az „emeleten” - tartózkodik a mentőszemélyzet és itt vannak a harang működtetéséhez szükséges gépi felszerelések is. Az emeletről vízhatlanul csukódó csapóajtó és hágcsó vezet a harang alsó részébe, a „földszíntre”, melynek fenekét szintén csapóajtó zárja el. Ezt a kamrát fel- és leszálláskor tengervíz tölti ki.

A harangot kábelen bocsátják le a mentőhajóról a tengerbe és búvárok irányítása mellett pontosan az elsüllyedt tengeralattjáró zárt fedőlapjára illesztik. Most a harang parancsnoka sűrített levegővel kiszorítja vizet az alsó kamrából, mire a harang, a víznyomás hatása alatt, mint valami óriási pióca, elválhatatlanul rászívódik a tengeralattjáró tetejére.

Ekkor a fedőlapot kinyitják és a tengerészek a belülről megemelt csapóajtón keresztül előbb a „földszintre”, majd onnan az „emeletre” kerülnek. Ha az emelet annyira megtelt, hogy több embert már nem vehet fel, az alsó rekeszbe ismét vizet bocsátanak, mire a harang elválik a tengeralattjáró testéről és a mentőhajó emelőrúdjának felgombolyodó kábelén a felszínre emelkedik. Aztán újra lebocsátkozik és ezt addig ismétli, míg csak valamennyi embert ki nem szabadította a tengeralattjáró belsejéből.

Ujabb kísérletek

A „Squalus” 80 méter mélységben feküdt a fenéken; ezzel a mélységgel és a velejáró hatalmas (nyolc atmoszférás) víznyomással a buvárkazán, meg az azt vezető búvárok még megküzdhettek. Ám, ha a hajó még tátongóbb mélységekbe süllyed (mint a „Phénix” ), akkor már ez a módszer is felmondja a szolgálatot.

A feltalálók azonban nem nyugszanak és egyik ötletet a másik után vetik fel, egyik készüléket a másik után próbálják ki, hogy még ilyen, reménytelennek látszó esetekben Is megkíséreljék borzalmas tömegsírjukból kiragadni a halálraítélteket. Ilyen alkalmatosság – sok egyéb között – a képünkön bemutatott olasz készülék, a mentőhenger.

Nyomásálló hengeralakú tartály ez és egy ember fér el benne (a képen a középső henger). A készüléket a búvárhajó, testéhez erősítve mindig magával viszi, olymódon, hogy veszély esetén a menekülő minden különleges felszerelés és nehézség nélkül átbújhat a hengerbe.

A többi henger arra szolgál, hogy a mentőhengert a tenger színére emeljék. A szerkezetet a búvárhajó belsejéből egyetlen fogantyúnyomásra kioldják, mire az lassan felszáll, de egy kábel révén állandó összeköttetésben marad a tengeralattjáróval.

Odafenn a henger utasa átkerül a mentőhajóra, a tengeralattjáró pedig visszahúzza az üres hengert és legénységének következő tagját küldi fel. Ilyen módon a mentőhenger aránylag rövid idő alatt, az egész személyzetet „felliftezi” a tenger fenekéről.

Beválik-e ez a megoldás, vagy sem: azt majd a gyakorlat mutatja meg. Annyi bizonyos azonban, hogy a tudomány és a technika szakemberei, a mostani hármas szerencsétlenség ösztönző hatása alatt, még az eddiginél is nagyobb erőfeszítést fognak kifejteni, hogy az elsüllyedt búvárhajó ne lehessen többé legénységének rémséget acélkoporsója.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kaliforniai San Diego kikötőjében a haditengerészek mentőharanggal gyakorlatoznak Az olasz haditengerészet mentőkészüléke elsüllyedt búvárhajók személyzetének kiszabadítására
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szerencsés véletlen A szerencsés véletlen
Érdekes történetet írtak meg az ujságok a napokban egy fiumei...
Antal István vasárnap átvette Jászberény mandátumát Antal István vasárnap átvette Jászberény mandátumát
Vasárnap nyujtották át Antal Istvánnak Jászberény mandátumát....
Halál Velencében Halál Velencében
Thomas Mann szép könyve most magyarul is megjelent Lányi Viktor jó...
Erdei Ferenc belügyminiszter nyilatkozik Erdei Ferenc belügyminiszter nyilatkozik
Országszerte nagy érdeklődéssel kísérik az államrendőrség...
Pótnyomozás a háborús főbűnösök ügyében
Fontány Ferenc népügyész újabban most politikusok, írók, újságírók...
Kis gazda rovat Kis gazda rovat
A közönséges fametsző-ollót a magasabban fekvő ágak nyesésére is...
Térey Sándor Verlaine-versei Térey Sándor Verlaine-versei
Örömet ad az a tudat, hogy a vidéken is akadnak elbújt, csendes életű...
Cambridge – Budapest főiskolás atlétikaverseny Cambridge – Budapest főiskolás atlétikaverseny
A tíz versenyszámból álló angol-magyar főiskolai viadal, melyre Bud...
A csőposta A csőposta
A postaszolgálat technikai eszközei között a csőposta berendezés nem...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98