Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Szovjet jegyzék Lengyelországnak

Moszka, szeptember 17.
(Német Távirati Iroda)

Vasárnapra forduló éjszaka Grzybowski moszkvai lengyel nagykövetnek átnyujtották a szovjetkormány jegyzékét, amelyben közlik, hogy Szovjetoroszország saját érdekei megóvására és a keletlengyelországi fehérorosz és ukrán kisebbségek védelmére kénytelen parancsot adni csapatainak, hogy vasárnap reggel moszkvai időszámítás szerint 6 órakor (középeurópai időszámítás szerint 4 órakor) lépjék át a szovjetoroszlengyel határt.

 

A szovjethadsereg előrenyomulása a határ egész vonalán északon Polocktól, délen Kamance- Podolskig egy időben történik. A szovjetorosz hadsereg keletlengyelországnak a jelenlegi konfliktusban való semlegességének egyidejü teljes megőrzése mellett történik. Mivel a lengyel államot már nemlétezőnek kell tekinteni, a szovjetkormány nézete szerint a vele korábban megkötött szerződések elesnek.


A szovjet jegyzéket tudomására hozzák a Moszkvában akkreditált valamennyi külföldi képviseletnek és azután sajtó és rádió útján terjesztik. A szovjetkormány hangsulyozza, hogy ezzel kapcsolatban az a törekvés vezérli, hogy Lengyelország keleti részén helyreállítsa a nyugalmat és rendet, amelyet az eddigi lengyel állam szétbomlásának és a kormány szökésének pillanatában nem lehet többé biztositani, továbbá, hogy Keletlengyelország ukrán és fehérorosz lakosságának természetes védelmét biztositsa. (MTI)


A lengyel nagykövet magtagadta az orosz jegyzék átvitelét, a lengyel csapatok harcbaszálltak a szovjetcsapatok ellen

Moszkva, szeptember 17. (Havas)
Molotov külügyi népbiztos szombaton  este magához hivatta lengyel nagykövetet. A nagykövet megtagadta annak az orosz jegyzéknek tudomásul vételét, amely a szovjetcsapatok lengyel területre történő bevonulását közölte. (MTI)

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Waclaw Grzybowski Molotov, szovjet külügyi népbiztos Lengyelországba vonuló szovjet katonák A propaganda szerint Lengyelországot a szovjetek felszabadították A Lengyelország felosztásával létrejött német-szovjet határ
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98