Dtum
Login with Facebookk
1939 | Szeptember

Hungária – Újpest 4:2 (3:0)

A bajnokcsapat védelme csődöt mondott, csatársorának balszerencséje volt, lendületesen játszott a feljavult Hungária

Hungária-úti pálya, 6000 néző, Bíró: Boronkay. A mérkőzés elején változatos játék alakul ki s mindkét csatársor pompás támadásokat indít. Feltűnő Dudás jó labdaosztogatása, Titkos sorjában elszökik az újpesti védelem mögött.

Aztán újpesti ostrom következik, amelyből megtudja a nyájas néző, hogy a futball mennyire szerencsejáték. Ezt történt öt perc alatt a Hungária kapuja előtt: Zsengellért kornerra szerelik, a labdát Kocsis adja be, Szabó kiüti, leesik, Zsengellér a földön fekvő Szabóra vágja a labdát, a onnan megint visszapattan Kállaihoz, onnan kapufára, aztán Bíró megint kornerra tisztázza a helyzetet.

A sarokrúgást újra Kocsis eszközli, Szabó kifut, a kezéből kipattan a labda, Vinczéhez, aki a jobb sarokba helyezi a labdát, illetve helyezné, mert a labdát feltartóztatja a kapufa, majd újra Zsengellérnél van a labda. Szabó kezébe rúgja, aztán végül Turai menti a menthetőt. Két percre ezután Ádám lövését Szabó elnézi, de nincs baj, mert a labda kapufáról visszapattan Szabó kezére.

A 13. percben tapsolnak a Hungária-drukkerek: Dudás és Müller összjátéka után Dudás mesteri módon továbbítja a labdát Titkoshoz, aki cselezéssel továbbjut Marosi mellett, átadja a labdát a fedezetlen Cseh Matyinak, aki úgynevezett angol hidegvérrel megszerzi a Hungária vezető gólját. 1:0.

Továbbra is a Hungária veszélyeztet és a 20. percben megint Dudástól indul el a labda, Titkos beadását Futó hátrafelé fejeli. Sziklai kifut és Cseh elől a labdát felüti a magasba, de a labda félrepattan. Cseh elfogja, és mielőtt földet érne a labda, befejeli a hálóba. 2:0.

Dudás fogja a labdát, mindenki azt hiszi, hogy átadja Titkosnak, de Dudás egy váratlan fordulattal irtózatos bombát küld az újpesti kapura. Sziklai hiába ugrik utána, nem tudja elfogni a labdát. Morajlik a tribün. Senki sem hitte volna, hogy a Hungária az első félidőben 3:0 arányú vezetésre tegyen szert.

A 43. percben Szabó az őt támadni készülő Kocsist kézzel elrántja, Kocsis nagy pózzal elterül a földön. Boronkay tizenegyest ítél. Egy kis reklamációs csetepaté után Zsengellér áll a tizenegyesnek, elrúgja a labdát és Szabó a lábával kivédi. A „szerencsejáték” első felvonásának vége.

Tíz percen keresztül újpesti fölény vezeti be a második félidőt. Lövés, sarokrúgás, lövés, szabadrúgás – nem sikerül semmi sem a liláknak. Végre a 17-ik percben az Újpest is lő gólt. Kocsis beadását Zsengellér remekül leemeli a levegőből, azután nagy erővel vágja be a labdát a léc alá 3:1.

Fekete a gól után megsérül, kiáll, helyette Kállai a hátvéd, Zsengellér „ismételhetne”, de most nagyot hibáz. Két perc múlva Fekete visszajön és beáll a balösszekötő helyére, majd helyet cserél Kocsissal is.

Ez a furcsa összetételű Újpest csatársor is folyton támad. De megint csak a kapufát döngetik. (Vincze). Egy pillanatra kibontakozik a Hungária, Réky azonban ügyetlen… Tömegjelenet Szabó kapuja előtt, a kapus fekve marad. Rövid ápolás után talpra áll.

Dudás kétszer egymásután az üres kapuba se talál be. Felhördülés. Müller az eget ostromolja. Futó a saját kapuját – sikerrel! Titkos beadásba olyan szerencsétlenül nyúl bele az újpesti hátvéd, hogy a saját kapujába perdül a labda! Már 4:1.

Ádám megsérül, lesántikál a pályáról. Tíz emberrel, megbolygatott védelemmel, balszélső nélkül sem adja fel az Újpest a harcot. Sőt, két perccel a befejezés előtt éppen a sérült Fekete rúgja be kapásból Zsengellér átadását 4:2.

Balszerencséje volt az Újpestnek, bár mind a két hátvédje gólt lőtt. Csak Futó a saját kapuját célozta meg… A Hungáriában Dudás, Turai, Bíró, Cseh, Titkos és Szabó volt a legjobb. Az Újpestnél Szalay emelkedett ki, jó volt Szücs és Zsengellér. Boronkay játékvezető osztályzata: kettes.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98