Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Kiosztották a cukor- és zsírjegyeket

Vasárnap délelőtt teljes permanenciával dolgozott a főváros közélelmezési ügyosztálya.
Egész délelőtt hivatalában tartózkodott Rosta János tanácsnok, az ügyosztály vezetője is, hogy az élelmiszerjegyek kiosztásánál munkáját személyesen irányítsa és ellenőrizze.

Ma délelőtt megjelentek a fővárosi házakban a főváros kiküldöttei és három hétre szóló zsír- és cukorjegyet adtak át a házmestereknek, akik azután lakásról-lakásra járva kiosztották a jegyeket. Sok házban csak a délutáni órákban érkeztek el a jegyelosztók, de vasárnap estére minden ház megkapta pontosan a megfelelő mennyiségű cukorra és zsírra szóló kis szürke és fehér cédulákat.

Az elosztás mintaszerű rendben és páratlan gyorsasággal történt.
Most derült ki, hogy miért volt szükség három nappal ezelőtt a lakbérek összeírására. Ezeken a lakbéríveken volt egy rovat, amelyen minden főbérlőnek felelni kellett arra a kérdésre, hányan laknak a lakásban. A főváros vezetősége tulajdonképpen nem is arra volt kíváncsi, hogy mennyi lakbért fizetnek az emberek, hanem inkább arra, hogy hány cukor- és zsírjegyre van szüksége egy-egy háznak.

Minden ház kapualjában már vasárnap kiragasztották a cédulákat, amelyekkel közlik a lakókkal, hogy a jegyek elosztása szempontjából melyik körzeti élelmiszerelosztó fiókhoz tartoznak. Tehát hétfőtől a fővárosi kereskedők már kizárólag jegy ellenében szolgáltatnak ki a háztartásoknak cukrot és zsírt.

Vidéken ugyanilyen tempóban történt meg a jegyek kiosztása, természetesen csak a cukorjegyeké, hiszen a zsírjegyrendszer kizárólag a fővárosra vonatkozik.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98