Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Rövidek

A Vatikán lapja nyugtalanitónak tartja Molotovnak Romániára vonatkozó kijelentéseit
Vatikánváros, március 30.
(Havas.) Az Osservatore Romano foglalkozik Molotov beszédével. Sztalin szócsövének Bukarest irányában tett kijelentései – irja a lap – rendkivül sulyosak. Amidőn már azt lehetett hinni, hogy Szovjetoroszország is egyik kezese lesz a balkáni békének, Moszkva ragaszkodik hivatalos kérdések felvetéséhez. A lap ezután rámutat arra, hogy amikor a Balkánon fennálló ellentéteket el akarják altatni, Szovjetoroszország szőnyegre hozza Besszarábia kérdését, bár ebben a kérdésben Románia elhatározta, hogy fenntartja intranzigens magatartását.

Quislingák adták át a trondhejmi öblöt a németeknek

Stockholm, április 14.
Az Österundban megjelenő Laenstindingen nevű lap kérdezi, hogyan tudtak a német hajók elhaladni a tronhelmi öblöt őrző erőd előtt? A lap szerint az erős visszatartotta a német egységeket mindeddig, amig a Quisling–kormány az ellenállás feladását el nem rendelte. Amikor a Nygaardvold–kormány ellenintézkedése megérkezett, már tulkéső volt. (MTI.)

Moszkva cáfolja, hogy a német csapatok Murmanszkból indultak Norvégiába
Moszkva, április 14.
( Szovjetorosz Távirati Iroda.) A Daily Telegraph és a Morning Post angol, valamint a Lietuvos Aidas litván lap közölte, hogy a német csapatok Murmanszkból szállitották Narvikba. A német csaptok a lapok Narvika. A német csapatok a lapok szerint már előzetesen Murmanszkban tartózkodtak.
A Szovjetorosz Távirati Irodát felhatalmazták annak közlésére, hogy  a lapok hiradásai nem felelnek meg a valóságnak és kihivó jellegű kitalálások.

Stanley: ,,A civilizáció nem élné túl a szövetségesek vereségét…”

London, április 21.
(Stefani.) Stanley hadügyminiszter az este rádióbeszédet mondott, amelyben kifejtette, hogy ez a hábou kemény lesz, de Angliának feltétlenül meg kell nyernie, mert a civilizáció nem élné tul a szövetségesek vereségét.

,, Németország minden fegyvere erejét felhasználja, hogy letörje az ellenállást”

Stockholm, április 21.
A svéd sajtó vasárnapi jelentése szerint Falkenhorst tábornok, a norvégiai német csapatok főparancsnoka uj felhivással fordult a norvég néphez. A felhivás rámutat arra, hogy a német kormány Haakon királynak és a Nygaardsvold-kormánynak békejobbot nyujtott, de azok gőgösen elutaistották azt. Németország most teljes fegyveres erejét felhasználja, hogy minden ellenállást letörjön, amely a német megszállásal szemben bárhol mutatkozik.

Cvetkovics: Jugoszlávia fegyverrel is megvédené határait
Páris, április 21.
(Havas.) Cvetkovics jugoszláv miniszterlenök a Paris Soir-nak adott nyilatkozatában megállapitja:  ,,határaink bármely veszélyeztetése készen találna, hogy fegyverrel védjük meg azokat. Nagyon meg vagyunk elégedve, hogy kereskedelmi kapcsolataink Franciaországgal a fejlődés utján vannak és reméljük, hogy a baráti kapcsolatok továbbra is fennmaradnak."

 

A jugoszláv miniszterelnök a külpolitikai kérdésekre vonatkozóan hangsulyozta, hogy Jugoszlávia külpolitikáját 1939 szeptember 4-én pontosan meghatározták és ezt az elhatározást még jobban megvilágitotta a Balkánszövetség értekezletének hivatalos közleménye. ,,Semlegesek vagyunk – hangsulyozta a minsizterelnők – meg akarjuk őrizni teljes semlegességünket. Kijelentettük, hogy egyetlen szomszédunktól sem kivánunk semmit, de ugyanakkor azt is hangsulyoztuk, hogy semmi esetre sem mondunk le semmiről mások előnyére”.

 

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban

1. hét

Francia haditanácsot tartottak Weygand bevonásával. - Reynaud utasitásaival Weygand vasárnap visszautazott közelkeleti hadseregéhez. - A haditanács határozatait a francia-angol ellentámadás nyitányának tartják. - Tengeri ütközetet várnak Északon. - Törökország flottatámaszpontokat ajánlott fel a szövetségeseknek a Fekete-tengeren.

2. hét
Délkelet-Európa a gazdasági háboru középpontjába került. - A ,, csendes háboru” uj szakasza: a Baltikumtól a Balkánig megkezdődnek a nyugati szövetségesek gazdasági hadmüveletei. - Angol miniszter magyar beszéde Magyarországrólhangzott el a londoni rádióban.

3. hét

Vasárnap változatlan hevességgel tombol a tengeri csata Narviknál. - A németek elsülyesztettek egy angol cirkálót és három tengeralattjárót, az angolok hét német torpedóromboló pusztulását jelentik. – A német véderő főparancsnokság: ,,Az ellenség és a mi veszteségeink nem tekinthetők át véglegesen…” – Belgiumban katonai őrizet alá helyezték a minisztériumokat, katonai épületeket és a rádióleadóállomásokat. - A Balti-tengert is elzárták az angolok.

4. hét
Bombákkal támadták a német repülők a partraszállást angol csapatokat. - 50.000 főnyi szövetséges expediciós hadsereg szállt partra Norvégiában nehéztüzérséggel és tankokkal. - A délnorvégiai hadmüveleteket a franciák, az északiakat az angolok irányitják. - Az angol csapatok már együtt harcolnak a norvégekkel. - Járőrök cirkálnak Stockholm utcáin, a kikötőben hadihajók horgonyoznak. - Elutazott a jugoszláv küldöttség Moszkvába.

5. hét
Délkelet-Európa foglalkoztatta a szövetségesek haditanácsát. - A német csapatok előrenyomultak Norvégiában. – London jelenti: Störennél megállitották a német előretörést. - Visszautasitja a francia sajtó Ribbentrop vádjait. -  Angol katonai szakértők a Norvégiában tomboló ,,heves, elkeseredett és veszteségteljes ütközetekről” számolnak be.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Molotov, szovjet külügyi népbiztos Quisling Nygaardsvold-kormány Murmanszk kikötője Falkenhorst tábornok Cvetkovics jugoszláv miniszterenök
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Tanácskozás után Tanácskozás után
Bármily kicsiny legyen is valamely falu, mégis csak megvannak annak...
Kosztolányi Dezső matinét rendez Kosztolányi Dezső matinét rendez
Kosztolányi Dezső matinét rendez februárban a Vígszinházban A magyar...
A Tátra-Club bajnoki szánkázó versenye
Nagy számmal egybegyült főrangu társaság jelenlétében folytak le...
Zerkovitz büszkén vallja magát Zerkovitz büszkén vallja magát
Tiszavirág életű dalok költőjének és beismeri, hogy legtöbb művét...
Ma délelőtt kijelölték a Hartmann László-emlékverseny pályáját Ma délelőtt kijelölték a Hartmann László-emlékverseny...
A Királyi Magyar Automobil Club bizottsága az illetékes...
Az U9 Az U9
Franciák találták föl, angolok tökéletesitették és most németek...
Nyugat-magyarországi mezei futóbajnokság Nyugat-magyarországi mezei futóbajnokság
Székesfehérváron mult hó 27-én rendezték meg a nyugat-magyarországi...
Pay’r Hugó a Wiener Sport Verein birkozóversenyének győztese lett. Pay’r Hugó a Wiener Sport Verein birkozóversenyének győztese...
Olvasóink bizonyára jól emlékeznek arra a heves polémiára, melyre...
Rövidek Rövidek
Folyó hó 2-án, a kora délelőtti órákban 500-nál több ellenséges...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98