Dtum
Login with Facebookk
1939 | Július

Rövidek

Sztojadinovicsot kizárták a jugoszláv kormánypártból
Belgrád, julius 9.
Sztojadinovics volt miniszterelnököt a radikális párt, a jugoszláv kormánypárt vasárnap kizárta tagjai sorából. Sztojadinovics ezelőtt elnöke volt a pártnak, majd mióta Cvetkovics lett a miniszterelnök, ellentétbe került a kormánnyal. Politikai magatartása miatt a kormánypárt egyes köreiben már régen foglalkoztak azzal a gondolattal, hogy tagjaik sorából kizárják. Vasárnap összeült a párt választmánya. Amely rövid tanácskozás után egyhanguan kimondotta a kizárást. A párt uj elnökévé Cvetkovics miniszterelnököt választották meg.

Brit bombavetők hosszutávrepüléseket végezhetnek Franciaország felett
Párizs, julius 9.
A Matin jelentése szerint a brit és a francia kormány között megegyezés jött létre, amely lehetővé teszi a brit bombavetőrajok hosszutávrepüléseit Franciaországon keresztül.


A jugoszláv és bolgág miniszterelnök vasárnap Bledben tanácskozott

Belgrád, julius 9.
Cincár-Markovics jugoszláv külügyminiszter vasárnap délelőtt Bledbe érkezett. Itt találkozott Kjoszeivanov bolgár miniszterelnökkel, aki vasárnap délután érkezett oda németországi útjáról. A két államférfi megbeszélést folytatott egymással.


Churchill mellett, Chamberlain ellen

London, julius 16.
A Sunday Times feltűnő tálalássalazt írja, hogy egyes lapok Churchill minisztersége mellett kifejtett propagandájának célja Chamberlain miniszterelnök megbuktatása. A konzervativ párt tagjai között Chamberlainnek nagy ellenzéke van és a lap ebben az összefüggésben lord Robert Cecli, lord Salisbury, lord Astor, és neje, lord Trenchard, lord Selborne, lord Wolmer és több képviselő nevét sorolja fel.


Pál jugoszláv kormányzóherceg elutazott Angliába

Páris, julius 16.
Pál kormányzóherceg az este indult el angliai utjára. A francia sajtó - amely az elmult hónapokban burkoltan, gyakran azonban nyiltan is támadta a jugoszláv kormányzat irányítóját politikai magatartása miatt - most lelkes hangon ír Pál hercegről. Kellemes meglepetésben lesz része a jugoszláv kormányzóhercegnek, -  irja többek között az Oeuvre - mert meggyőződhetik majd arról, hogy a francia kormány is hajlandó Jugoszláviát nagyobb fegyverkezési kölcsönnel támogatni.

 

Gróf Ciano Franco tábornoknál

Madrid, július 26.

A világpolitika egyik legjelentősebb eseménye volt gróf Ciano olasz külügyminiszter látogatása Franco tábornoknál, a nemzeti Spanyolország vezérénél. A látogatás alkalmával gróf Ciano Mussolini nevében meghívta Rómába Franco tábornokot, aki a meghívást elfogadta.


Román határőrök sortüze Técsőnél magyar tutajosokra
Técső, julius 30.
A Magyar Távirati Iroda jelenti:
Szombatról vasárnapra virradó éjszaka a Técső melletti Tisza-szakaszon a román határőrök a békésen lefelé haladó tutajosokra lövöldözni kezdtek. A golyók egy része embermagasságban érte a Tisza magyar partján álló vámházat és az őrszemek fülénél sűvített el. A Fuchs--féle kocsma falát a román folyók átütötték. Mintegy 60 lövést számoltak mega magyar parton. Az álmából felriasztott lakosság a magyar határőrséghez fordult védelemért, ez riasztólövéseket tett, mire, a nyugalom hajnali félkét órakor helyreállott. Magyar részről emberéletben nem esett kár, sebesülés nincs. A vizsgálat megindult.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Sztojadinovics Sir Kingsley Wood angol légügyi miniszter Cincar-Markovics Kjoszeivanov Németországban Churchill Pál jugoszláv herceg Franco és Ciano
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98