Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

A naptár, az egyiptomi naptár

A hét ősrégi intézmény. Eredetét itt nem kutathatjuk. Nagy jelentősége, Delambre szerint, abban van, hogy minden más csillagászati periódustól és történéstől teljesen független, változatlan egészszámú napból álló időszak, mely már több mint 2000 év óta megszakítás nélkül használatos.

Az egyiptomi naptár. Ősrégi idők óta, talán már a Kr. előtti 5-ik, de biztosan a 3-ik évezredtől kezdve, az egyiptomiak éve tizenkét 30 napos hónapból állott, melyekhez évenként öt toldaléknapot - ήμέραι έπαγόμεναι - csatoltak, úgyhogy az év 365 napból állott.

Minthogy 1506 egyiptomi év igen közel = 1505 tropikus év, ezért a naptári évszakok fokozatosan hátráltak ez alatt az idő alatt, míg a tropikus évben elfoglalt eredeti helyükhöz ismét visszakerültek. A természetes év hosszát az egyiptomiak a Sirius héliakus fölkelésének megfigyelésével állapították meg (mikor a csillag hajnalban legelőször ismét láthatóvá lesz). A természetes (tropikus) év hosszát 365.25 napnyinak találták. 1460 ilyen év egyenlő 1461 naptári egyiptomi évvel; ez az ú. n. Sothis-periódus.

Az egyiptomi naptár jelentősége abban van, hogy a hónapok és a naptári év hossza egyszersmindenkorra szabályszerűen volt megrögzítve s nem kellett sem megfigyeléssel mindig újból meghatározni, sem pedig hivatalnoki önkénynek nem volt alávetve.

Kr. e. 46-ig, Julius Caesar reformjáig, ez volt az egyetlen ilyenfajta naptár. Egyszerűsége és szabályossága lehetővé tette régmúltba vagy távoli jövőbe eső történések idejének pontos megállapítását. Hipparchosz a Kr. e. második században erre a naptárra vonatkoztatta a már akkor 600 éves káldeai észleléseket.

Az ú. n. alexandriai naptárt Ptolemaiosz Euergetész vezette be 238. Kr. e. Naptára az öt toldaléknaphoz minden negyedik évben egy hatodikat csatolt. Ez a rendelkezés csak Augustus császár idejében érvényesült Kr. e. 23-ban, mikor az ú. n. Julián-naptárba augusztus 29-e után egy szökőnapot iktattak be, úgyhogy az alexandriai év aug. 30-án kezdődött minden oly évben, mely a Julián-szökőévet megelőzte, a többi években pedig aug. 29-én.

A görög naptárak. Egységes görög naptár nem volt. Minden kis államnak és városnak megvolt a maga külön naptára, úgyhogy kb. 100 különféle görög naptárt ismerünk. Közös vonásuk, hogy tiszta lunáris naptárak. így pl. a Szolon-féle athéni naptár (Kr. e. 594) 12 holdhónapból, illetve 354 napból állott. Az olympiászok 4 éves ciklusa Kr. e. 776-ban kezdődött. Az év kezdete a különböző naptárakban más és más évszakra esett.

Hogy az évszakokkal mégis valahogy lépést tartsanak, 13-ik hónapot iktattak közbe, ha ennek szüksége mutatkozott. A közbeiktatást vagy interkalációt és a hónapok hosszát a hatóságok állapították meg és ha ezek idővel kezdtek is némi megbecsüléssel viseltetni a csillagászati megállapítások iránt, még sincs semmi nyoma annak, hogy a régi görögöknél csillagászati alapon nyugvó naptár valaha is törvényesen érvényben lett volna.

Ez annál különösebb, mert a mai értelemben vett csillagászat megalapítói a görögök voltak. 432-ben Kr. e. az athénei Meton 19 éves ciklust állapított meg, mely a holdhónapok interkalációjára szolgált s amely 235 lunációból, kereken 6940 napból állott.

Kallipposz vezette be a 365.25 napból álló évtartamot és a 76 éves ciklust, melyet egy nappal rövidebbre szabott mint 4 Meton-féle 19 éves ciklust. E szerint 235 lunáció = 6939.75 nap, ami nagy haladás a Meton-féle értékhez képest.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A szárnyra kelt hadsereg, a flamingók A szárnyra kelt hadsereg, a flamingók
Augosturas kis délamerikai városka lakói, rövidesen a város alapítása...
A Petőfi-Társaság közgyűlése A Petőfi-Társaság közgyűlése
Irodalmi körökben s az irodalom iránt fogékony közönségben is...
A katonák fegyelmetlensége A katonák fegyelmetlensége
Péterváron Avenarius ezredes, a gárda dragonyosezred parancsnoka, a...
Vízilabda: Magyarország – Németország 8:3 (3:2) Vízilabda: Magyarország – Németország 8:3 (3:2)
Bár a gólarány könnyű győzelmet fejez ki, mégsem volt könnyű dolga a...
Regényből színdarabot Regényből színdarabot
Regényből színdarabot csinálni, - mióta a világ, folyton próbálgatják...
Képviselői pör
Pavlovics képviselő becsületszavára fogadta a képviselőházban, hogy a...
A rózsaszínű hó A rózsaszínű hó
Egy sereg novellát, ,vagy negyvenet, gyűjtött össze uj könyvében...
Uj otthonok Uj otthonok
Magyarország a legújabb időben is kénytelen volt telepítésekkel...
Tardieu Franciaország és Itália szolidaritásáról Tardieu Franciaország és Itália szolidaritásáról
Tardieu vasárnap Nancyban mondott nagy beszédében fölhasználta az...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98