Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

A naptár, az egyiptomi naptár

A hét ősrégi intézmény. Eredetét itt nem kutathatjuk. Nagy jelentősége, Delambre szerint, abban van, hogy minden más csillagászati periódustól és történéstől teljesen független, változatlan egészszámú napból álló időszak, mely már több mint 2000 év óta megszakítás nélkül használatos.

Az egyiptomi naptár. Ősrégi idők óta, talán már a Kr. előtti 5-ik, de biztosan a 3-ik évezredtől kezdve, az egyiptomiak éve tizenkét 30 napos hónapból állott, melyekhez évenként öt toldaléknapot - ήμέραι έπαγόμεναι - csatoltak, úgyhogy az év 365 napból állott.

Minthogy 1506 egyiptomi év igen közel = 1505 tropikus év, ezért a naptári évszakok fokozatosan hátráltak ez alatt az idő alatt, míg a tropikus évben elfoglalt eredeti helyükhöz ismét visszakerültek. A természetes év hosszát az egyiptomiak a Sirius héliakus fölkelésének megfigyelésével állapították meg (mikor a csillag hajnalban legelőször ismét láthatóvá lesz). A természetes (tropikus) év hosszát 365.25 napnyinak találták. 1460 ilyen év egyenlő 1461 naptári egyiptomi évvel; ez az ú. n. Sothis-periódus.

Az egyiptomi naptár jelentősége abban van, hogy a hónapok és a naptári év hossza egyszersmindenkorra szabályszerűen volt megrögzítve s nem kellett sem megfigyeléssel mindig újból meghatározni, sem pedig hivatalnoki önkénynek nem volt alávetve.

Kr. e. 46-ig, Julius Caesar reformjáig, ez volt az egyetlen ilyenfajta naptár. Egyszerűsége és szabályossága lehetővé tette régmúltba vagy távoli jövőbe eső történések idejének pontos megállapítását. Hipparchosz a Kr. e. második században erre a naptárra vonatkoztatta a már akkor 600 éves káldeai észleléseket.

Az ú. n. alexandriai naptárt Ptolemaiosz Euergetész vezette be 238. Kr. e. Naptára az öt toldaléknaphoz minden negyedik évben egy hatodikat csatolt. Ez a rendelkezés csak Augustus császár idejében érvényesült Kr. e. 23-ban, mikor az ú. n. Julián-naptárba augusztus 29-e után egy szökőnapot iktattak be, úgyhogy az alexandriai év aug. 30-án kezdődött minden oly évben, mely a Julián-szökőévet megelőzte, a többi években pedig aug. 29-én.

A görög naptárak. Egységes görög naptár nem volt. Minden kis államnak és városnak megvolt a maga külön naptára, úgyhogy kb. 100 különféle görög naptárt ismerünk. Közös vonásuk, hogy tiszta lunáris naptárak. így pl. a Szolon-féle athéni naptár (Kr. e. 594) 12 holdhónapból, illetve 354 napból állott. Az olympiászok 4 éves ciklusa Kr. e. 776-ban kezdődött. Az év kezdete a különböző naptárakban más és más évszakra esett.

Hogy az évszakokkal mégis valahogy lépést tartsanak, 13-ik hónapot iktattak közbe, ha ennek szüksége mutatkozott. A közbeiktatást vagy interkalációt és a hónapok hosszát a hatóságok állapították meg és ha ezek idővel kezdtek is némi megbecsüléssel viseltetni a csillagászati megállapítások iránt, még sincs semmi nyoma annak, hogy a régi görögöknél csillagászati alapon nyugvó naptár valaha is törvényesen érvényben lett volna.

Ez annál különösebb, mert a mai értelemben vett csillagászat megalapítói a görögök voltak. 432-ben Kr. e. az athénei Meton 19 éves ciklust állapított meg, mely a holdhónapok interkalációjára szolgált s amely 235 lunációból, kereken 6940 napból állott.

Kallipposz vezette be a 365.25 napból álló évtartamot és a 76 éves ciklust, melyet egy nappal rövidebbre szabott mint 4 Meton-féle 19 éves ciklust. E szerint 235 lunáció = 6939.75 nap, ami nagy haladás a Meton-féle értékhez képest.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Nyolcvan halottja, több mint ötszáz sebesültje van eddig a kisázsiai tizenkétórás földrengésnek Nyolcvan halottja, több mint ötszáz sebesültje van eddig a kisázsiai...
A Szmirnából érkezett jelentések csak most adják teljes képét annak...
Gazdasági cselédek és munkások megjutalmazása Gazdasági cselédek és munkások megjutalmazása
A földmivelésügyi miniszter – abból a célból, hogy a gazdasági...
Kötelező a korona-számítás Kötelező a korona-számítás
Több izben volt már szó arról, hogy hivatalos uton is figyelmeztetni...
A GyOSz javaslatára meghosszabbították a multévi tejszállítási szerződéseket A GyOSz javaslatára meghosszabbították a multévi tejszállítási...
Október 1-én jelent meg a 7050/1941. M. E. sz. rendelet a...
Hadügyi követelések Hadügyi követelések
Még csak jó két hónap múlva lesz vége a parlamenti szünetnek, de két...
A segesvári Petőfi szobrot visszaköveteli Románia A segesvári Petőfi szobrot visszaköveteli Románia
Az aradi Szabadság téren Vignatti Rafael budapesti szoboröntő most...
Csáky külügyminiszter a magyar béke ratifikálásáról és Franciaországhoz való viszonyunkról Csáky külügyminiszter a magyar béke ratifikálásáról és...
A Neue Freie Presse beszélgetést közöl, amelyet budapesti levelezője...
A füszerkereskedők a tejkartel ellen A füszerkereskedők a tejkartel ellen
A Füszerkereskedők Orsz. Egyesülete a tejkartel diktaturája, valamint...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98