Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

A naptár, a nap és az év tartama

Nap, hónap, év. A naptár olyan régi, mint az emberi művelődés és a legrégibb csillagászati ismeretek. Mind az egyházi, mind a polgári naptár valójában a csillagászati legfeltűnőbb jelenségeken alapszik, a Nap és a Hold évezredek óta szabályosan ismétlődő járásán. Semmiféle művelt nép nem vonhatta ki magát az említett csillagászati jelenségek hatása alól és a naptárak története együtt halad a művelődés történetével és a tudomány fejlődésével.

A nap és az év tartama. A polgári életet szabályozó nap tartamát az az időköz szabja meg, mely a Napnak két felső (déli), vagy alsó (éjféli) meridiánátmenete között telik el. Ez az ú. n. nap-nap. Időmérésre ez azért nem alkalmas, mert tartama egyenlőtlen. Az egyenlőtlenség abból keletkezik, hogy a Nap látszó mozgása az állócsillagok között nem egyenletes, hanem mint a Föld mozgásának tükörképe, Kepler törvényei szerint egyenlőtlen sebességgel megy végbe.

Azonkívül a Föld egyenlítői síkja 23° 27'-nyi szöggel hajlik a Föld-pálya (v. Nap-pálya) síkjához, s ezért a Napnak két meridiánátmenete közti idő még akkor sem volna mindig egyenlő, ha a Nap látszó mozgása pályájában egyenletesen menne végbe. A nap-nap tartama december 22-én 30 mp-cel hosszabb, szeptember 16-án 21 mp-cel rövidebb, mint az átlagos, ú. n. közép nap-nap. A továbbiakban mindig ezt a közép nap-napot vagy középidőt használjuk.

A Nap középpontja évenként kétszer megy át az egyenlítőn: március 21-én, mikor a déli félgömbről az északira lép át és szeptember 23-án, mikor az északi félgömbről a délire kerül vissza. A márciusi átmenetkor azt mondjuk, hogy a Nap a tavaszpontban van. Jele: V (Ez az elnevezés az északi félgömbre érvényes, mert a délin akkor kezdődik az ősz.)

Két tavaszpont közti idő az ú. n. tropikus év, mely az évszakokat és ezzel az emberi életet szabályozza. A tropikus év tartama sem egyenlő, mert a Föld mozgását a többi, vele együtt a Nap körül keringő bolygó a Newton-féle gravitációs hatás következtében befolyásolja, perturbációkat hoz létre.

Ezért hosszú évszázadokon át a tropikus év közepes értékét vesszük a naptári év egységéül. Ez a közepes év tartam nagymértékben állandó s jelenleg csak keveset változik, Newcomb szerint évszázadonként 0.53s-mal csökken. 1900-ban a tropikus év tartama 365.d 24219879 = 365d 5h 48m 45.s975.

Látjuk ebből, hogy az év és a nap tartama nem összemérhető, hányadosuk nem egész szám. De természetszerűen csak egész napokkal számolhatunk. Ha tehát az évet a tavaszponthoz képest akarjuk rögzíteni, úgy már eleve láthatjuk, hogy a naptári, egészszámú napokból álló évhez csak úgy juthatunk, ha a 365 napon felüli többletet időnként egy egész nappá egyesítjük.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Naptár A nap és a bolygók
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A boerok nyilatkozata a fegyverletételről A boerok nyilatkozata a fegyverletételről
Az angol kormány most kapta meg annak a határozatnak a szövegét, a...
Magyarország-Ausztria XIV. háborus mérkőzése Magyarország-Ausztria XIV. háborus mérkőzése
Győzött a magyar csapat 2:1 (1:0) arányban. Footballsportunk ünnepét...
Motoros görkorcsolya Motoros görkorcsolya
A közlekedés nagy problémájában az utolsó néhány év valóban meglepő...
A szemtelen légy 2. A szemtelen légy 2.
Egy nőstény légynek 120 petéiéből rendesen csak kettő-három fejlődik...
A mezőgazdaság pénzszükséglete A mezőgazdaság pénzszükséglete
A Magyar Tanácsköztársaság földmivelésügyi népbiztossága a termelés...
A magya nép arcza és jelleme A magya nép arcza és jelleme
Ezt a czimet viseli Herman Ottónak e napokban megjelent műve, mely a...
A király és a népszámlálás A király és a népszámlálás
A népszámlálásról szóló törvény elrendeli, hogy a távollevők is...
Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az eljárás nem szünt meg Sztrache főügyész kijelentette, hogy Zadravetz püspök ellen az...
Munkatársunk vasárnap délután fölkereste dr. Sztrache Gusztáv...
Reformok Törökországban
Konstantinápolyból jelentik julius 21-ikéről: Az osztrák-magyar és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98