Dtum
Login with Facebookk
1940 | Április

Miről mesél a húsvéti pirostojás?

A nagyhét áhítatos órái már megkezdik pergésüket az idő homokóráján, a felhős nagycsütörtök, az égi gyász lila színeibe öltözött nagypéntek közel van. és a kis falusi házakban már készülnek a hímes, varázsjeles húsvéti tojások.

A napfényes, harmatgyöngyös, friss tavaszi hajnal már ébren találta a tiszamenti, somogyi, mátraaljai lánysereget, a tűzhelyeken fortyog a reménységzöld, búzavirágkék, szerelempiros festék és a hófehér tojások nagyhét szerdájának alkonyatára már csaknem valamennyien felöltötték új ruhájukat.

Ott állanak szép sorjában a tűzhely mellett a szárítón és a gyönyörködő leányszemek már el is képzelik rájuk azokat a kedves virág, csillag, holdsugár, napsugár, sarló és szívformájú titkos jeleket, melyekkel üzenni fognak álmaikról a rózsavízzel locsoló legények egyikének. Titkos nyelven boldogságról, szerelemről, bánatról, örömről mesélnek a húsvéti színes-hímes tojások.

A piros tojás, a húsvét lángoló örömszínébe öltözött piros tojás mindig a legjobb jel egy leánytól. Akitől kapjuk, annak benn vagyunk már a szívében. De jó dolog, boldog dolog, ünnep az ünnepben szép piros húsvétkor piros tojást kapni.

Akinek zöld tojás jut, az se boldogtalanságra szánt fia édesanyjának. A zöld tojás már színeiben is a reménységről beszél és ez a reménység a legmagasabb lajtorják lépcsőfokán indulhat felfelé, az Égi boldogság felé, ha kisharang meg kisgalamb van a tojás héjába belerajzolva.

Húsvét a feltámadás boldogságos ünnepe, akinek jó füle van, az hallhatja, hogy énekelnek a tavaszi napfényre pattanó rügyek, csupa öröm a világ. Ebben az örömben megfürödhet az is, aki galambos harangos tojást kapott.

Mert mit üzen ez a kis harang? Azt üzeni, hogy rövidesen lakodalomra kondul kedves öregapja, az igazi harang a templom magas tornyában. A galamb meg bizonyíték arra, hogy ez a szerelem örök lesz, mint a gerlepároké.

Élt valamikor, nem is olyan régen egy tudós, szerelmese a magyar földnek. Nyáry Albert báró úr maga is ásót cipelt a vállán és madárdalos hajnalokon így indult neki a palócföldi határnak, hogy az egykori széplányok sírját felkeresse.

A rögök alatt a feltárt múlt emlékei kőzött megtalálta a piros tojásokat is. Amidőn egy-egy palóc rózsaszál elköltözött a felhők fölé, odatették melléje a kedves piros tojásokat is, hogy a mennybéli húsvéti öntözködésnél ne valljon szégyent a mennybéli legények előtt.

Évszázadok óta itt van minden fényes, barkaágas, gyöngyvirágos húsvétunkon a hímes piros tojás. Maradjunk mellett továbbra is hűségesen, mert a tavaszt, a boldogságot, a feltámadást jelképezi tündéri színeivel, hímes szépségével.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Húsvéti nyuszik Legszebb ajándék férfinak, legénynek egy hímes húsvéti tojás
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98