Dtum
Login with Facebookk
1901 | Április

Húsvét.

Gyakran hallani tél végén, mikor az asztagoknak csak egy csekély maradéka barnállik már a portákon, az öreg uraktól a panaszt: - "Árpád apánk is hibát követett el, hogy ide tett le bennünket, a hol ilyen bolond hosszú a tél, hogy nem lehet a végét kivárni. Bizony nem törte volna el a lábát (már t.i. Árpád apánk), ha egy kicsit odább megy dél felé."

 

De hát ez csak afféle üres zsörtölődés, jó az unalom ellen, és nem egyéb, mint a tavasz után való türelmetlen vágyakozás, a mit a falusi kisgyerekek, miután az anyjuk déltájban kiereszti velök egy-egy órára a szobában növekedő apró libákat, ezzel a dallal fejeznek ki:


"Süss ki nap a kert alatt
A libáink elfagynak."


A tavasz, a rügyfakasztó, szerelmet ébresztő tavasz! Több nekünk a tavasz,- mint ama három másik testvére. Ez a szivesen látott vendég, nem a többi. Pedig a tavasz nekünk nem hoz semmit, csak néhány virágot.

 

A többi testvérei jönnek kincsekkel megrakodva, és mégis csak őt várjuk, a tavaszt, az ő üde, langyos lehelletével. Nem marad köztünk sokáig, alig néhány nap, elszalad észrevétlen. Talán épp ezért olyan becses, hogy még az életünket is a szerint számítjuk "élt hosszú tavaszt, vagy harmincz tavaszt."


Tél apó, a gonosz Tél apó, mikor már elment, visszakacsingat, és mintha itt felejtett volna valamit, visszatéreget, hol egy napra, hol egy hétre. Sőt a mikor igazán el megy is, itt hagyja még három legényét: a Pongráczot, Szerváczot, Bonifáczot, a kik neki dolgoznak.

 

Egyrészt Tél apó miatt, mert még mindig itt lebzsel, másrészt a nyár miatt, mely egyszer csak minden bevezetés nélkül mintegy erőszakkal betoppan, rövid és bizonytalan a magyarországi tavasz uralma. Talán azért olyan dédelgetett, hogy minden lépte úgyszólván ünnepet jelent.

 
A tavasz igazi előhírnöke a barka, a mit Virágvasárnap megszentelni visznek a népek a kis falusi templomokba. Ez az igazi, ez a kedves. Még nem virág- csak valami átmenetszerű a virághoz. Virágvasárnap megszentelik a barkákat, és akkor már itt van a tavasz, a kinek még hét egész napja van húsvétig. A nagyhét.

 

Azért is nagy, mert a szent legendában, mely ezt a világot átöleli, egy hét alatt fognak bekövetkezni a legnagyobb események. Krisztus urunk meghal nagypénteken, és föltámad húsvét-vasárnapon. És azért is nagyhét, mert a beérkezett tavasz egy hét alatt végzi a titáni munkát, hogy minden fát cserjét bejár és fölébreszt és megfakaszt, az anyaföldet megmelegíti és ráparancsol a füvekre és növényekre, hogy jelenjenek meg. S fönséges, néma szózatára mind, mind kijönnek.


S mindez csak falun szép, csak ott szép. A nagy házakat alig veszi észre a tavasz és a húsvét, de a kis falusi házakat fölékesíti. Az "isten tehénkéi" (Katicza bogárkák) előmásznak a rögök alól és sütkéreznek a napfényben, a bárányok vigan szökdelnek az udvaron, a kis libuskák először mennek be a patakba, mert a viz átmelegedett már kissé.

 

Természet és ember egy most. A természet is, az ember is nagy eseményhez készűl: a szent reggelhez, a mikor a harsonák hirdetik: "Alleluja, az Isten fia föltámadott!" Mennyi idylli öröm sarjadzik most abból a tiszteletből azokra a szegény falusi emberekre. Már az is mutatja, hogy ez a tisztelet csak egy Istennek szólhat, hogy olyan gyorsan háramlik az emberekre.


Nagy-szombaton már sürög-forog az egész háznép, fűtik a kemenczét, mert kalács-sütés van, a gazda a bárányt nyúzza odakünn, mert báránypecsenye lesz holnap, a legény fiú az ólompitykéket keresi össze öreg mellényekről, mert a hugai ólomöntésre készülnek estére. Az ólomöntelék mutatja meg bizonyosra, hogy kicsodák, micsodák lesznek a jövendőbelieik. Maguk a lányok mással vannak elfoglalva. A tűzhelyen a legkormosabb rotyogó börzsöny fő, abban festik majd a pirostojásokat.


A régebbi időkben kicsit brutális volt a húsvéti öntözködés: duhaj legények megfogták a leányt, a kúthoz czipelték és egy-egy vödör vízzel öntötték le szegényt. Néha aztán úgy került, hogy nem lakodalom lett a locsolási csintalankodás fejleménye, mint igen sok esetben, hanem temetés. A leány tüdőgyúladást, vagy egyéb betegséget kapott és belehalt. Sok népdal és régi rege jön elő erről a falusi fonókban.


Most már okosabbak a falusiak, no meg a fehérnép is gyengébb lett, most már finomabb a húsvéti locsolás, a vödörből már csak bögre lett, mert minden összezsugorodik e világon, csak épen az adó nő évről-évre nagyobbra.Most már úgy van berendezve minden, hogy ruhában, leányban nagy kár ne történjék. Az Erzsi meg a Vicza a legócskább szoknyáját ölti fel húsvét másodnapján reggel, hanem azért úgy van az kieszelve, hogy mégis szép legyen, mikor végigöntve a testükhöz tapad.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Húsvéti tojással játszó gyerekek Húsvéti öntözködés
Cikk-ajánló
Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában Meglepő fordulatot várnak Ernst eltűnési tragédiájában
Vasárnap délelőtt a Nagymező ucca 8. alatti híres Ernst- palotában...
Utolsó evangélium Utolsó evangélium
Egy éjszakát egészen magasan töltöttem, ismeretlen hegynek kopár,...
Nazim basa, török hadügyminiszter Nazim basa, török hadügyminiszter
Nazim basa, török hadügyminiszter, a török, hadseregek fővezére, a ki...
Fél napos késéssel érkeznek a vonatok
Utazni nem tartozik az élvezetek közé. Egész kálvária, mig az ember a...
Elmezavar tört ki Béldy Alajoson? Elmezavar tört ki Béldy Alajoson?
Béldy Alajos volt altábornagyot – mint ismeretes – a NOT jogerősen...
Kisanyák és gondozónők szolgálatban Kisanyák és gondozónők szolgálatban
Baloghy Mária dr. igazgatónő irányítása mellett képezik ki a...
36 millió japán ássa Európa sírját 36 millió japán ássa Európa sírját
A berlini konjunktura-kutató intézet alapos tanulmányt készített...
Churchill Winston beszéde Churchill Winston beszéde
Nemrégen Churchill Winston, az angol admiralitás első lordja nagy...
D. R. P. D. R. P.
Ez a rejtélyes három betű az a vörös posztó, amely az angolok szemét...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98