Dtum
Login with Facebookk
1940 | Augusztus

Funk Németország gazdasági politikájáról

Königsberg, augusztus 11.

Funk német birodalmi gazdasági miniszter nagy beszéddel nyitotta meg vasárnap Königsbergben a német Keleti Vásárt.
Beszédében hangoztatta, hogy Anglia már nem veheti el azt az előnyt, amelyet a német nép hétéves kemény munkával vivott ki magának. Németország élelmiszergazdálkodás szempontjából tökéletesen biztositott helyzetben van. Oly alaposan szétrobbantotta az angol zárlat gyürüjét, hogy már nem lehetnek nehézséget az élelmiszerellátás terén.

Egészen más a helyzete Angliának, amely élelmiszer szükségletének négyötödét külföldről fedezi és csak egyötödét állitja elő odahaza. Németországnál éppen fordított az arány. Anglia maga akadt bele a zárlat hálójába, amellyel Németországot akarta megfogni. Ipari téren is fordult a kocka. Az európai államok ma már tudják, ki a természetes kereskedő-társuk. Németország ereje oly nagy, hogy nemcsak saját háborus szükségletét fedezi önerejéből, hanem termelőképességéből jut még a kiviteli ipar számára is. A tengerentúli forgalom megzavarása és nyugateurópai háboru következében az európai árucsere sulypontja a Kelet és Délkelet kereskedelmi utvonalaira helyeződött át. További erős lendületet adott Kelet-Európa gazdaságának a német-orosz árucsereforgalom helyreállitása.

Beszéde további során rámutatott arra, hogy Anglia beviteli többletét már csak ugy tudja megfizetni, hogy nemzedékeken át összeharácsolt külföldi vagyonát használja fel. Mégis esik a font és az árak emelkednek.

Funk miniszter ezután igy folytatta:
– Az egész világon teret hódit az a felismerés, hogy Németország gazdasági téren is uj korszak előtt áll. Csak Európa politikai megszilárdulása teremtheti meg az egész gazdasági élet felfokozódásának feltételét az európai térségben és csak ez a megszilárdulás küszöbölheti ki a feszültségeket, amelyek az országok termékeny együttmüködésének eddig utjában állottak.

– Ésszerü együttmüködéssel lényegesen fokozható az európai gazdaság termőképessége.
Fontos feltétele ennek, hogy valamennyit európai állam bizalomteljesen együttmüködjék a Nagynémet-Birodalommal és Olaszországgal. A tengelyhatalmak kezeskednek Európa gazdasági ujjárendezéséért is. A világkereskedelem csak nyerhet az ujjárendezésen.

Az Óceánon tul még mindig azzal a téves felfogással találkozunk – mondta Funk –, hogy a nemzeti szocializmus ellensége a világkereskedelemnek, mert elutasitja az ugynevezett szabadkereskedelmet.
Németország nem akar visszavonulni a világkereskedelemtől, hanem csak az inséges időkben kivánja biztositani gazdasági szabadságát.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98