Dtum
Login with Facebookk
1940 | Március

Őszinte helyszíni tudósítás a németek két nagy demonstrációs vásáráról

„Először vesz részt Magyarország a lipcsei vásáron ipari termékeivel és háziiparának ízléses produktumaival. Ez a körülmény azonban nem azt jelenti, hogy gazdasági kapcsolataink teljesen újak. A magyar-német áruforgalom a világháború óta állandóan emelkedő jellegű: kereskedelmi összeköttetésünket kölcsönösen stabilizáltnak és örvendetesen fejlődésképesnek tekinthetjük. A német vásárok és kiállítások, amelyek a német ipar évről-évre tökéletesedő produktumaival ismertetnek meg bennünket, szívesen fogadott alkalmat jelentenek Magyarország számára, hogy termékeinket bemutassuk a német szakemberek minél szélesebb körének. Különösen értékes számukra ebből a szempontból az évszázados multú lipcsei vásár.”
(Varga József m. kir. kereskedelemügyi miniszter nyilatkozata a lipcsei vásár tájékoztató kalauzában.)

Két nagyszabású vásárkiállítással
lépett Németország a világ elé. Lipcsében zajlott le az egyik, Bécsben nyilt meg a másik.


I.

700 éves a lipcsei Messe,
amely most tavaszi birodalmi vásárrá lépett elő. Az évszázadok tradícióiban gyökerező vásárkiállítás imponáló mivoltán az a körülmény sem ejtett csorbát, hogy vonatunk kétórás késéssel futott be az elsötétített városba, ahol kegyetlen északi szélben és hóviharban imbolyognak a világító gomblyukak és a tompafényű kézi villanylámpák, amelyekkel szembevilágítani szigorú büntetés terhe alatt tilos.

5000 szállodaszobája van a városnak és 27.000 vendég érkezését jelezték egyetlen éjszaka. De a németek nem lennének németek, ha akadt volna egyetlen egy vendég is, akinek ne lett volna kijelölve lakása, vagy aki nem kapta volna meg azonnal a határátlépése után az élelmiszerjegyeit. A birodalom szeme mindenkit lát, a közösség minden egyes tagjával törődik és mindenkivel egyformán törődik.

A lipcsei „Kriegsmesse” azt a célt szolgálta, hogy a hadban álló német birodalom demonstrálja a világ előtt a blokád ellenére is, a háború sok más gondja közepette Németország gazdasági erejét. 18 állam dokumentálta a kiállításon való részvételével a birodalommal való gazdasági kapcsolatát és Göbbels miniszter megnyitó beszédében, a Gewandhausban hangoztatta is, hogy a plutokrata államokkal szemben a leipzigi Messén a német nép munkabirása és gazdasági ereje bizonyítja a birodalom küzdőképességét és a blokád eredménytelenségét.

6000 kiállító töltötte meg a hatalmas csarnokokat, a különböző üveg-, bőr-, acél-, porcellánáruk áttekinthetetlen, ezerszínű tömkelegével. A lipcsei vásáron szokásos technikai vásárkiállítást azonban az idén nem tartották meg. A kiállítási pavillonokban bemutatták egymás mellett, az eredeti és a pótanyagból készült cikkeket, amelyek gyakran a megtévesztésig hasonlítottak egymásra. De nemcsak az árubőség hat szinte nyomasztóan a látogatóra, hanem a kiállított cikkek újszerűsége is. A kevert áruk vezettek. Óriási érdeklődés fogadta a fából készült textilanyagokat.

Külön birodalmat jelent a játékok beláthatatlan sora. A Grassi múzeum iparművészeti kiállítására csak zsűrizett anyagot vettek fel, a Capitol-színházban rendezett divatbemutató pedig a tömegízlés kiszolgálását igyekezett bemutatni. A magyar pavillon a Külkereskedelmi rendezésében: ízléses. A háztartási eszközök, karácsonyfadíszek, optikai műszerek, utazási cikkek, zeneszerszámok azonban nem csak a 24 órás csarnokban (az egyik csarnok a föld alatt épült) özönlő tömeg előtt kínálgatták magukat: a vásárrendezőség, amely előtt minden egyes üzletkötést be kell jelenteni, reggeltől éjszakáig megfeszített erővel dolgozott, hogy regisztrálhassa a páratlan mértékű rendeléseket.

A gyárak nem is vállalnak kötelezettséget másra, mint a rendelés egy-egy kontingensének a leszállítására. A rendeléstömeget például, amelyet világító harisnyára vettek fel, évek alatt sem tudná legyártani a szakadásig dolgozó ipar. A német vegyiiparnak egyébként ragyogó teljesítménye a légvédelmi elsötétítés okán annyira keresett harisnya, amelyet a beleszőtt anyag ruház fel e különleges tulajdonsággal.

Magyarországról több, mint 400 látogató vett részt a vásáron, a semleges államokból népes delegációk érkeztek és a lengyel kormányzóságból is sokan eljöttek Lipcsébe. Az érdeklődés ebben az évben főkép arra vezethető vissza, hogy a német vegyiipar kifogyhatatlan leleményességgel produkálja a különböző pótanyagokat és évről évre meglepi a világot valamilyen fontos nyersanyag sikerült utánzatával. A vásár sokat elárul a német kémia új eredményeiből, sokak számára azonban azért volt érdekes a lipcsei vásár, mert a német kormány megkönnyítette a beutazást.

Ez utóbbiak a németek hétköznapjait igyekeztek megismerni a mai háború első periódusában. Ezek számára is kínált meglepetéseket Lipcse. A modern, óriási igazgatási gépezet, amely a százmilliós nép életét, elsősorban ellátását szolgálja ki, külön, hatalmas tanulmány lehetne. Külföldiek számára természetesen a legszembetűnőbb a kereslet és kínálat piacához szokott emberek előtt az utalványozási rendszer teljessége, amely majdnem valamennyi fontosabb cikkre kiterjed. Piac a régi értelemben nincs, inkább segélyezik a kereskedőket ott, ahol szükséges.

A birodalomban senki sem ellátatlan, de senki sem vehet egy gallért sem Bedürfnisschein nélkül. Ha a lipcsei vásár a német vitalitás szimbóluma akar lenni, szemben az angol blokáddal, akkor ezt a célját 6000 kiállítójával, árubőségével, 18 állam részvételével, még a technikai Messe nélkül is úgy szolgálta, ahogy azt a Führer táviratában kívánta. Nem került sor a vásár keretében a németek, nagy külön kulturális ünnepének, a Gutenberg-évnek a megrendezésére; ezt nagy fénnyel kívánják pótolni a háború után. Egész Németországban a „Magyáren-Tee”-t isszák, a csomagolásán csikósrajzzal. Igy derűsen hatott, amikor hazatérőben a magyar finánc azt kérdezte a lipcsei vásár egyik látogatójától, hozott-e magával a Birodalomból kávét vagy teát…


II.

A tavaszi bécsi vásáron azelőtt egyes államok is résztvettek.
A németek ebben az évben átcsoportosították a külföldi résztvevőket a lipcsei vásárra, ami a birodalmi vásár rangját kapta meg, a bécsi vásár pedig egyszerűen Ost-Messe lett, amely elsősorban a tipikus bécsi Veinware bemutatására szolgál. Bécs az idegen államok érdekes, színes pavillonjainak kárpótlásaképpen megkapta az autókiállítást és az előnyt, hogy a Birodalom nagyvállalatai szinte kivétel nélkül résztvettek a bécsi vásáron.

A bécsi vásár főnevezetessége volt éveken át az élelmiszerkiállítás.
Az idei vásár igen gazdag anyagában két csarnokot jelöltek meg ezzel az elnevezéssel. Az egyik csarnok különféle élelmiszerkészítő és töltőgépeket prezentált, a másik csarnokban pedig a borfajták, likőrök színes bemutatója tárult a néző elé, de hiába szerepelt a csarnokban a mézeskalácsipar, a kekszgyártás, a tradicionális „Kostenprobe” az idén elmaradt…

A megnyitás éjszakáján váratlanul elsötétítették Bécset, mert angol repülőgépek közeledését jelezték. Ugyanakkor kikapcsolták a rádiót is. Bürckel birodalmi biztos és Gauleiter a megnyitás estéjén a Burg ceremóniatermében 120 vendéget fogadott: vacsora közben az opera zenekara játszott, majd az opera balettkara mutatott be művészi táncokat. A vendégek között volt Milánó főpolgármestere a kíséretével és a kiállítók között feltűnt a „Böhmisch-Märische Protektorat” kiállítása.

Lipcsében is, Bécsben is Felkay Ferenc székesfővárosi tanácsnok képviselte Budapestet és Szendy Károlyt, a BNV elnökét. A bécsi Messere egyébként Varga József kereskedelmi miniszter is felutazik, nagy kísérettel. A Messeről mit mondjunk? A bécsi díszműipar seregszemléje. Itt sem hiányzott semmi a Messe demonstrációs jellegéből.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A lipcsei vásár magyar pavillonja Dr. Varga József kereskedelmi és iparügyi miniszter meglátogatta a bécsi Nemzetközi Vásárt, ahol a Steyr-Puch gyár igazgatójával megtekintette a legnagyobb sikert aratott Puch-modellt.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Közlegény az ezredes nyakában Közlegény az ezredes nyakában
A nagyváradi várban különös öngyilkossági kísérlet történt a...
Rövidek Rövidek
A trón betöltésének kérdésével sokan igyekeznek megzavarni az emberek...
Készen áll Mátyás király kolozsvári szobra Készen áll Mátyás király kolozsvári szobra
A Kolozsvárott felállítandó Mátyás-szobor teljesen készen áll a...
Pavlovics Lyubomir képviselő ügye Pavlovics Lyubomir képviselő ügye
Pavlovics képviselő becsületszavára fogadta a képviselőházban, hogy a...
Óriási vasuti hóeke Óriási vasuti hóeke
A vasuti közlekedésnek sokféle elemi akadályai között nagy szerepet...
Épitészek, mint kőmivesmunkások Épitészek, mint kőmivesmunkások
Ismeretes, hogy az építőmunkások sztrájkja megakasztotta a fővárosban...
Milyen legyen az új horvát bán? Milyen legyen az új horvát bán?
Olyan bánra van szükség, aki nemcsak jó horvát, de jó magyar ember is...
Nász az uralkodóházban Nász az uralkodóházban
A kettős monarchia jövendőbeli trónörökösének, Károly Ferencz József...
Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár Gépesített pénzbeszedő és takarékpénztár
A csodálatos gépek születésének mesekorszakában élünk. Olyan...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98