Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Hatalmas meglepetések jegyében indult a futball-világbajnokság

Csak Magyarország és Franciaország jutott simán tovább

A nagy favoritok: Brazília, Olaszország, Csehszlovákia csak hosszabbítás után győztek

Kiestek: Belgium, Hollandia, Lengyelország, Norvégia és Holland-India
Továbbjutottak: Magyarország, Olaszország, Csehszlovákia, Brazília, Svédország, Franciaország

Szenzációsan indult a világbajnokság. Az első forduló hét mérkőzése közül öt a szabályos játékidő leteltével döntetlen eredménnyel végződött. Mind az öt mérkőzést meg kellett hosszabbítani 2x15 perccel. Még így is csak három mérkőzésen született meg döntés, míg két mérkőzést csütörtökön újra kell játszani.

Ezek az eredmények, amelyek szerte az egész világon méltán keltettek feltűnést, legjobban igazolják, hogy milyen igazi vérre menő harc folyik Franciaországban a legnépszerűbb sportág világbajnokságáért.

Ki hitte volna, hogy Olaszország nem tudja a szabályos játékidőn belül legyőzni Norvégiát. Hogy Csehszlovákia is csak a meghosszabbítás után tudja maga alá gyúrni Hollandiát.

Vagy ki mert arra gondolni hogy a dél-amerikai „mumus” Brazília 4:4-es eredmény után csak a meghosszabbított játékidőben tud nagy nehezen 6:5-re győzni Lengyelország ellen.

Csupa verejtékkel kivívott győzelem. Már a szombati megnyitó Németország-Svájc mérkőzés meddő küzdelme előrevetette árnyékát a további nagy harcoknak.

Csak két nemzet csapata ment tovább: az egyik Magyarország együttese, amely sétagaloppban verte a holland-indusokat, a másik Franciaország, amely ádáz harcban verte ki, minimális gólarányú győzelmével régi riválisát, Belgiumot.

A második fordulóba jutó 8 csapat közül ebben a pillanatban csak hat ismeretes: Magyarország, Franciaország, Olaszország, Brazília, Csehszlovákia és Svédország.
A másik kettő még bizonytalan.

Csütörtökön dől el a továbbjutás kérdése, mert hiszen a német-svájci és Románia-Cuba mérkőzést újrajátsszák és az kikerülő két győztes egészíti majd ki a második forduló nyolcas mezőnyét.

Már az első forduló úgy sport, mint anyagi szempontból teljes sikert hozott. Nagyszerű idegekre menő, érdekes küzdelemben volt része Franciaország nagyvárosainak. Mindenütt hatalmas tömegek nézték végig a küzdelmeket. Határozottan nagy propagandája volt ez az első forduló a labdarúgásnak

Párisban közel 100.000 főnyi tömeg ünnepelte a francia csapatot a Belgium elleni győzelem után. Nehéz csata volt, amely végül is a világbajnoki torna házigazdájának győzelmével végződött.

De panaszkodhat-e Marseille, a francia futballélet egyik gócpontja, hogy nem kapott nagyszerű sportot. Pedig előre lefutottnak hitték az olasz-norvég mérkőzést. És mi történt? A gyengének hitt norvégek 1:1-es eredményt értek el a szabályos játékidő leteltével a világbajnok Olaszország ellen. Csak a meghosszabbításban győzött egy góllal Olaszország.

Strassburgban is eddig alig látott heves küzdelmet vívott Brazília Lengyelország ellen. Tizenegy gól esett ezen a mérkőzésen és ez a tizenegyedik gól döntötte el a mérkőzés sorsát.

La Havreban is volt izgalom. Kilencven percig nem tudott gólt lőni Csehszlovákia Hollandiának. Csak a hosszabbítás után sikerült a kifulladt hollandusokat térdre kényszeríteni.

Toulouse sem panaszkodhat. Ott Románia és Kuba vívták meg először 2:2, aztán 3:3 arányban döntetlenül maradt mérkőzésüket.

Rheimsben pedig a magyar csapat nagy fölénye, magas játékintelligenciája, a Holland-India csapatában rejlő exotikum szolgáltatta ott a közönségnek a szórakozást.

Magyarország – Holland-India 6:0 (4:0)

Vasárnap került először sorra a magyar válogatott csapat. Rheims városában nagy érdeklődést mutatott a favoritnak tartott magyar együttes bemutatkozása iránt. De érdekelte a rheimsieket az exotikumot jelentő Holland-India együttese is.

Hosszas nyári esőre ébredt a csendes város. Vigasztalan volt egész délelőtt a helyzet. Egyesek kedvező jelnek tekintették az időjárást, mert kétségtelen, hogy a csúszós talaj a nagyobb technikájú magyar futballisták számára jelentett előnyt.

A pálya talaja tényleg csúszós volt, az első alább hagyott, amikor Conrie francia bíró sípjelére tizenötezer néző jelenlétében pályára léptek a csapatok. A pályán női karmester vezetése mellett a zenekar először a francia, majd a magyar és a holland himnuszt játszotta el. A magyar válogatott csapat szokásától eltérő fehér trikóban jelent meg.

Már az első pillanatban, amikor a holland csapat megjelent a pályán, megállapítható volt, hogy sok ezer hollandus van a nézők soraiban. Nagy tapssal és éljenzéssel fogadták honfitársaikat. Nagy derültséget keltett Bing Mo Rong az indiai csapat kapusa, amikor hatalmas rózsaszínű gumibabáját, mint kabalát elhelyezte a kapu egyik sarkában.

A magyar csatárok nem vették tudomásul ezt a kabalát, és mint az a későbbiekből kiderült hatszor juttatták a labdát a holland-indusok kapujába. A válogatott csapat a következő összeállításban állt fel: Háda – Korányi, Bíró – Lázár, Turay, Balog – Sas, Zsengellér, Sárosi, Toldi, Kohut.

Az első tízpercet a magyar együttes arra használta fel, hogy az ellenfél igazi tudását kikémlelje. Ez sikerült is és már ez az első néhány perc megmutatta, hogy a magyar futball toronymagasságban áll a holland-indusoké felett.

A hollandusok meglehetős gyorsak voltak és színesek. Egészen az egyiptomiakra emlékeztettek. Talán ez jó mementó is volt, mert a magyar csapat az első tíz perc után belefeküdt a játékba, teljesen figyelmen kívül hagyva ellenfelének tudásáról leszűrt véleményét.

A tizenharmadik perc hozta meg az első magyar gólt. Kohut régi fénykorára emlékeztető szögből védhetetlen bombát küldött az egyébként jól védő indus kapus hálójába. (1:0).

Egymásután peregtek a magyar támadások, lábról-lábra szállt a labda és az ellenfél csak tehetetlenül üldözte a labdát, anélkül, hogy érinteni tudta volna. Két perc sem telt bele, amikor Toldi ügyesen kiugrik és lapos lövése befúródott a hálóba. (2:0).

A közönség látván a magyarok nagy fölényét a hollandus csapatot biztatta. Sokezren honfitársi kötelezettségből, sokan a gyengébb iránti szimpátiából. A 25. percben Turay szép labdával indítja útnak Kohutot, aki átvágja azt a másik oldalra. Sas, Zsengellérhez továbbít, de az újpesti játékost ketten is fogják.

Zsengellér egy pillanat alatt felismeri a helyzetet, odagurítja a labdát Sárosinak. Gyurka nem hibáz és már 3:0 az eredmény.

A harmincadik percben hasonló körülmények, Zsengellér és Sárosi szerepet cserélnek és a lefogott Sárosi Zsengellérhez pöccinti a labdát, aki a negyedik gólt vágja a hollandusok kapujába. (4:0).

Most lecsökkenti a tempót a magyar csapat és inkább arra törekszik, hogy pontos passzokkal vegye ki ellenfeléből a tartalékerőt. Ez sikerül is, de közben azért a holland-indusok is ellátogatnak a magyar kapu elé és néhány komoly lövést zúdítanak Háda kapujára.

A szünet alatt ismét megeredt az eső. A második félidőben magyar támadással indul a játék és Sas már az első percben kornert ér el. A magyar együttes beszorítja ellenfelét saját kapujához, újabb kornert rúg. Majd Toldi bombáját fogja a kapus.

A következő percben Pattiwal jobbösszekötő törtet a magyar kapu felé, de Bíró ügyesen szereli. Utána gólveszélyben forgott a magyar kapu, de Háda kifutással ment. A magyar csapat most élénkebb játékba kezd. Turay bombája süvit el a kapu fölött, majd Zsengellér lövését védi Heng.

Nagy helyzete adódik a magyar csapatnak, de Kohut kapu mellé gurít. Toldi és Sas bombázzák a hollandusok kapuját, de eredménytelenül.

Támadunk, de nem erőltetik a fiúk magukat túlságosan. Tahituhu, a hollandusok jobbszélsője lefut, Meng fejel kapura és a veszedelmes akciót Háda csak lábbal tudja kornerra védeni.

17. és 18. percben újabb sarokrúgás jelezte a magyar fölényt, bár a magyar csatársor igen kényelmesen mozgott. A 19. percben Pattiwall ismét kiugrott, de Háda biztosan szerelte. A 21. percben sarokrúgás volt Hollandia ellen. Zsengellér kapu mellé fejelte a labdát. Turai messziről lő. Sommers lövését Korányi tette ára ártalmatlanná.

A 30. percben Lázár szöktette Sast, akinek beadását Toldi oly erővel rúgta kapura, hogy a közbeugró Samuels hátvéd eszméletlenül összeesett, de a labda Sárosi elé pattant, aki ismét emberbe rúgta, ahonnan Zsengellér elé jutva, az összekötő lábáról végre a kapuba jutott. (5:0)

Az ellenfél ismét a jobbszélen próbálkozott, de Korányi könnyen szerelt. Kohut éles lövése kapu fölött zúg el. A 35. percben sarokrúgás a magyar kapu ellen. A 36. percben Zsengellér nagyon megcélozta a kapus babáját, de labdája elkerülte a hálót. A 37. percben Toldi a kapu előtt elgáncsolták. Kibicegett és 3 percig nem játszott.

A 38. percben szabadrúgás volt Magyarország ellen. A 40. percben Kohut kapu fölé rúgta a labdát. A 42. percben Sárosi lövése kerülte el a kaput. A 43. percben Toldi hosszú, lapos lövését a kapus sarokra tolta. A 44. percben Sas lefutott beadása több lábról végre Sárosi elé került, aki egy testcsellel lerázta két őrzőjét és a jobb felső sarokba rúgta a mérkőzés utolsó gólját. (6:0).

Általában igen lanyha volt az iram. A magyar védelem jól működik. Bíró és Korányi kifogástalan. Balogh és Turai szintén minden dicséretet megérdemelt. Lázár csak annyit adott, amennyit kellett. A magyar csatársor igen kényelmesen mozgott, aminek az ellenfél kezdetleges játéka volt az oka.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Labdarúgó világbajnokság 1938 A mérkőzés előtt a két kapitány (jobbra Sárosi) A magyar és a svájci válogatott a középdöntő előtt (Magyarország-Svájc 2:0) Sárosi fejel a svájciak kapuja előtt
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98