Dtum
Login with Facebookk
1940 | December

Regényirók megálmodták – német gyárak nagyban gyártják

Tengeralattjáró-gyártás futószalagon

Az első világháborúban tűnt fel a tengeralattjáró első ízben mint komoly támadófegyver. Akkor azonban még csak félszegen vetették latba a németek, nem volt belőle elesendő, úgyhogy néhány kezdeti siker után félbehagyták a tengeralattjáró-háborút. A mostani háborúban azonban az U-hajó az első perctől fogva döntően avatkozott bele az Anglia elleni hadjáratba. Anglia hajóürtartalmának naponta fokozódó csökkenése bizonyítja, hogy a németek ezúttal nagy tömegben vetik latba. Képünkön baloldalt most rakják a hajótestre a légkamrákat: a jobboldali hajón már a külső páncélzatot is látni.

A tengeralattjáró testének váza
A tengeralattjáró hajó néha tetemes mélységig kell a víz alá merülnie, nehogy a repülőgépekről felderíthessék. Ott fenn pedig már igen nagy a víz nyomása, amely egy gyenge hajótestet papírrá lapíthatna. Ezért igen erős acélbordázat alkotja a tengeralattjáró-hajó testét (jobboldalt), s erre a bordázatra vonják rá az ugyancsak erős héjazatot (baloldalt).

A légmentes csapóajtó
A technikának ez a csodája, a német precíziós munka a csúcsteljesítménye. Hiszen ennek a csapóajtónak tökéletes működésétől függ a tengeralattjáróban lévő emberek élete. Ha csak egy hajszálnyi rés is akadna az ajtón, a tengerészek nyomorultul benne pusztulnának a hajóban.

A tengeralattjáró haláltszóró négy szája
Az U-hajó főként azzal válik az ellenségre veszedelmessé, hogy a víz alatt egészen közelről lövi ki az ellenséges hajótest felé torpedóit. Egyszerre négy ilyen torpedót tud elsütni, s ezzel biztosítja találatainak száz százalékos bizottságát.

Az újszülött hajó-bébi „járni tanul”

A német hajógyárak a háború kezdete óta valósággal futószalagon ontják magukból a tengeralattjárók tömegeit. Ennek ellenére is minden egyes példányt gondosan átvizsgálnak, mielőtt szolgálatba állítanák. Amikor egy-egy példány elkészült, segédhajók vontatják ki a szabad vízre s itt kipróbálják minden tömítőrészét, duzzasztó és merülő-tankjait és levegőkészülékeit.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A tengeralattjáró haláltszóró négy szája A légmentes csapóajtó, a technikának a csodája Baloldalt most rakják a hajótestre a légkamrákat, a jobboldali hajón már a külső páncélzatot is látni Erős acélbordázat alkotja a tengeralattjáró-hajó testét A tengeralattjárót segédhajók vontatják ki a szabad vízre
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98