Dtum
Login with Facebookk
1940 | Február

A BEAC karvívó válogatóversenye

A versenyt szénhiány következtében a Műegyetem helyett az egyetemisták vívótermében rendezték meg. A kicsiny vívóteremben még a magyar vívás jelenlegi, sajnálatosan kisszámú nézőközönsége sem tudott úgy elhelyezkedni, hogy a küzdelmeket zavartalanul élvezhesse.

A rossznyelvek szerint a legközelebbi válogatóversenyt szobakonyhás lakásban fogják megrendezni. A látottak után - ott talán jobb látási lehetőségek lesznek. Maga a verseny nélkülözte azt a pattanásig; feszült légkört, ami a magyar kardvívó élgárda összecsapására annyira jellemző.

A nézőközönség élén ott láttuk Jaross Andor minisztert. Nagyszombathy Miksa ny. altábornagyot és a vívóegyesületek elnökeit.

A kilences döntőbe öt tiszt: Kőszeghy, Maszlay, Kovács, Demeter és Berczelly, valamint Rajczy dr. BEAC. Lutz dr. Postás SE és két MAC-ista, Gerevich és Pesthy került. Az előmérkőzések során a nevesebb vívók közül Bay dr., Homoródy és a balszerencsés Szedmáky esett ki.

A mezőnyből messze kiemelkedett a győztes Gerevich. Pompás rimesszái és biztos védései élményt jelentettek. Pillanatig sem volt kétes győzelme. Az ínrándulással kiálló Rajczy dr. második helye meglepetés. Néhány kilót le kell még adnia és akkor elérheti legjobb formáját.

Maszlay mintha fáradt volna. Hallatlan akaratereje azonban így is biztosította számára a harmadik helyezést. Berczelly a szokott megbízható vívónak bizonyult, Kőszeghy pedig kitűnő kezdés után a végére elszíntelenedett.

Pesthy eleinte álmosan vívott, később magára talált, Kőszeghy ellen már egészen jól küzdött. Váratlanul indított támadásai tetszettek. Demeter új nevet jelent ebben az illusztris társaságban. Több asszózásra van szüksége, s akkor még jobban felzárkózhat élgárdánkhoz.

Kovács nem edz eleget, s ma már kellő előkészület híján egyetlen sportágban sem lehet eredményt elérni. Reméljük, hogy az olaszok elleni mérkőzésig bepótolja edzésbeli hiányosságait Lutz dr. döntőbe jutása meglepetés volt.

A legérdekesebb asszó a verseny végén vívott Gerevich - Berczelly találkozó volt. Ugyanis Gerevich győzelme az elsőségét jelentette, Oldal-has-oldal támadás után adja Gerevich az első tust. Ismételni akar, de Berczelly jó időben belevág. (1:1).

Pengejátékok következnek, majd Gerevich battman külső arctámadása védhetetlen. Ezután Berczelly támad, de késik és Gerevich tempó hasvágása ül. Azután egyenes támadással szépít. (3:2.) Gerevich kézfejre adott elővágása következik (4:2), majd egy pompán másodszándékú riposztja megszerzi végső győzelmét (5:2).

A vívósport szakértői kíváncsian várták az olimpiások és az utánpótlás összecsapásának eredményét. Ha a fiatalok még nem is tudnak rést ütni az olimpiások sorában, mindenesetre megmutatják tehetségüket.

Rajczy Imre dr., a verseny második helyezettje az utánpótlásról a következőket mondotta:
Demeter, Mikes, Élthes és Bartos a legnagyobb kardvívó ígéret. Ha pillanatnyilag még nem is érik el az élvívók után következők (Kőszeghy, Pesthy, Bay dr., Palócz, Homoródy és Zirczy) tudását, kétségtelen, hogy sok lendület van bennük. Nem kell féltenünk a magyar kardvívó utánpótlást!

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A gyufa A gyufa
A fogyasztó el sem tudja képzelni, hogy e cikk előállítása körül a...
Kisértetjárás Kisértetjárás
Az őszi köd imbolygó torzalakjai között évről-évre következetes...
Walt Whitman költeményeiből Walt Whitman költeményeiből
A hullaháznál, a város végén, Az utca zaját mögöttem hagyva tunyán,...
Kell-e az a záloglevél-bank? Kell-e az a záloglevél-bank?
A záloglevél-bank terve, amely a néhány hónap előtt lefolytatott...
Anglia üzleti háboruja
Mindenesetre érdekelni fogják olvasóinkat is az angol kormány...
Az Országos Köztársasági Párt Kossuth Lajos sírjánál
Megírtuk volt, hogy az Országos Köztársasági Párt julius 17-ére...
Északi fény Európában 1938 január 25-én. Északi fény Európában 1938 január 25-én.
A jan. 25-ről 26-ra virradó éjjelen ás szépségű égi színjátéknak...
Kirándulás léghajón Kirándulás léghajón
Luzern város nem törődött sokat azzal, hogy vajjon a repülőgép vagy a...
Miből van a benzin? Miből van a benzin?
Már jó hetvenöt évvel ezelőtt tudták, hogy a benzin szénből és...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98