Dtum
Login with Facebookk
1940 | Január

A sztroboszkóp

Ezt a titokzatos nevű rádióműszert az amerikai technikusok találták fel, de ma már a nagy nyugati adóállomások studióiban éppen úgy nélkülözhetetlen, mint ahogyan Amerikában sem lehet elképzelni, hogy komoly zenei adást a sztroboszkóp ellenőrzése nélkül adjanak.

Ezzel már meg is mondtuk, hogy a sztroboszkóp feladata az ellenőrzés. A készülék százszor érzékenyebb a legmuzsikálisabb emberi fülnél is és a legkisebb eltörést is jelzi, amit pedig a leggyakorlottabb karmester sem volna képes meghallani. A sztroboszkóp tehát gyakorlatilag lehetővé teszi a tökéletes összjátékot.

A zenekar vezetője előtt, a képen közölt esetben a zongorista előtt hosszú csövek vannak elhelyezve, amelyek formájukat illetően olyanok, mint egy-egy óriási fuvola. A csövek alatt kis négyszögletű lapot látunk, amely mögött az ének vagy hangszer hangjának a fényképét láthatja a zenekar vezetője.

Tekintettel arra, hogy a karmester nemcsak a fülével, hanem a hangfényképről is ellenőrizheti a tagok énekét vagy játékát, ellenőrizheti továbbá azt is, vajjon a kar valóban tökéletesen együtt van-e, ilyen módon valóban olyan előadásokat lehet rendezni, amelyben még emberi füllel észre nem vehető hibák sem fordulhatnak elő.

A találmány mindenesetre nagyon ügyes, de legyen szabad megjegyeznünk, hogy szerény meggyőződésünk szerint nem éppen életbevágóan fontos. A zenekart vezető muzsikus füle teljesen elegendő ellenőrzést biztosit és az olyan hibák, amelyeket csak az emberi fülnél százszorta érzékenyebb sztroboszkóp vehet észre, aligha zavarhatják a hallgatók műélvezeten.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98