Dtum
Login with Facebookk
HIRDETÉS
1940 | Július

Hogyan dolgoznak a szárnyas hadseregek? 1.

A légi fegyvernem az új háborúban minden várakozást felülmúlt. Sokan azt hitték, hogy a repülőgép, mai nagy tökéletessége ellenére is, legfeljebb ha fontos kisegítő fegyverneme lesz szárazföldön és vízen dolgozó haderőnek. A valóság azonban mást mutatott: azt, hogy a szárnyas hadsereg akárhányszor önállóan és döntően befolyásolja a csaták sorsát.

A lengyel, a norvég, a belga, a holland és a franciaországi villámháborút a harcikocsikon kívül elsősorban a repülőgépek avatták igazi villámszerű hadjárattá. Megbénították és felmorzsolták az ellenséget nemcsak a csatatéren, hanem mögöttes országában is. Bombázták repülőtereit, vasuti csomópontjait, vasutvonalait, hídjait, ipartelepeit. Megsemmisítették iparát és mezőgazdaságát, lehetetlenné tették utánpótlását, megzavarták haderejének szervezését, mozgatását, elrendezését.

A hadszíntéren gyilkos bombatűzzel árasztották el a felvonuló csapatokat, meggátolták erős ellenséges kötelékek kifejlődését; zuhanóbombázásaikkal bevehetetlen erődöket porlasztottak szét, alacsonytámadásaikkal beleavatkoztak a gyalogsági harcba és pelyvaként szórták szét a legerősebb hadosztályokat is.

A légi csapatszállítások és az ejtőernyős kirakás pedig új hadászati fogalmat vitt be a haditudományba, az úgynevezett „függőleges átkarolást”, az ellenség megkerülését és hátbatámadását a levegőn át. Ilyesmit eddig legfeljebb wellsi színezetű fantasztikus regényekben olvashattunk és utópista filmeken láthattunk. Most napról-napra számolnak be róla a haditudósítások!

Mire képesek a modern bombavetők?


A bombázógép a mai háború legfélelmesebb légi fegyverneme. Főként nagy sebessége miatt lett azzá. Régebben a bombázó volt a leglomhább hadigép, nem tett többet óránként 180-200 kilométernél. De nem is vártak többet a bombákkal és fegyverekkel megrakott, súlyos alkotmánytól. A mai bombázó viszont könnyűszerrel repül 500 kilométert is óránként.

Felfegyverzettsége pedig sokkal erősebb, mint az első világháborúban volt. 2000 kg egy bombázógép átlagos bombarakománva, de akadnak jóval nagyobb bombaterhet szállító gépek is. De ez a két tonna is szörnyű hatású. Képzeljük el például, hogy valamennyije egykilós gyújtóbomba! Akkor egyetlen gép kétezer helyen okozhat pusztító tűzvészt.

A valóságban a bombateher persze megoszlik a kis (1-5 kg-os) gyújtóbombák, a 10-25 kg-os repeszhatású bombák s az 50-1800 kg súlvú nagy rombolóbombák között. Azt is számításba kell vennünk, hogy nem minden bomba talál célba és nem mindegyik robban. De a bombatámadás így is szörnyű következményekkel jár, hiszen a bombázók rendszert hatalmas rajokban támadnak.

Kivált a zuhanóbombázók dolgoznak hátborzongató tökéletességgel, mint például a sokat emlegetett német „stukák”, amelyek kísérteties pontossággal találják el, meredek lebukásuk közepette, még az egészen apró céltárgyakat is.

Bombákon kívül tüzifegyvereket is visz magával minden bombavető. Rendszerint több, forgatható, toronyba, vagy merev állásba beépített géppuska vagy nagyűrméretű gépágyú van rajta s ezekkel a lövészek minden irányból gyilkos golyózáporral pásztázhatják végig a gép körül a levegőt.

Amerika „szuperbombázója”


Az Egyesült Államok, mint mindenben, a hadirepülés terén is az elérhető legmagasabb csúcsra törekszik. Ennek az igyekezetnek egyik csodálatos terméke a Douglas-gyárnak most kísérletezés alatt álló új, 70 tonnás „szuperbombázója”, amely a legnagyobb ilyenfajta hadilégijárómű a világon. Négy, egyenként kétezer lóerejű mótor hajtja, összesen tehát 8000 lóerővel repül.

Szárnyainak terjedtsége 64 méter s egész sereg gépfegyveren kívül egy 3.7 cm-es gyorstüzelő gépágyúval van felszerelve. Bombarakománya körülbelül 20.000 kg és ezzel a teherrel, hír szerint, 10.000 kilométert tud egyhuzamban berepülni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


HIRDETÉS
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
A virágok városa - Firenze A virágok városa - Firenze
Dante városának. Oly beczéző gyöngédséggel, annyi szerető...
A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet megoldani a szexuális élet problémáit A hetvenéves Adler professzor szerint csak a házasságon beül lehet...
Columbia- egyetem előtt hatalmas autótábor, az egyetem aulájában több...
A courriéresi bányaszerencsétlenség ujabb menekültje A courriéresi bányaszerencsétlenség ujabb menekültje
A courriéresi bányákban egy hónappal ezelőtt, márczius tizedikén...
M.L.Sz. reprezentatív csapata – Cseh Labdarugó Szövetség reprezentatív csapata 1:1 M.L.Sz. reprezentatív csapata – Cseh Labdarugó Szövetség...
A cseh labdarugó szövetség nem küldte le azt a csapatot, melyet a...
Rendelet a védett birtokok teherhatárainak helyesbítéséről Rendelet a védett birtokok teherhatárainak helyesbítéséről
Az igazságügyminiszter nagyjelentőségű rendeletet bocsátott ki, amely...
Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi gyorsvonaton! Ortutay Gyula háromévi munkájának kéziratait ellopták a nyíregyházi...
Egyik legkitűnőbb fiatal néprajztudósunk és szociográfusunk, Ortutay...
Uj helyzet előtt a magyar konzervipar Uj helyzet előtt a magyar konzervipar
Magyarországon az első konzervgyárat 1883-ban Weiss Manfréd...
A naptár, a Julián -naptár A naptár, a Julián -naptár
Ennek a nagy rendetlenségnek véget vetendő, Julius Caesar, aki Kr. e....
Az 1927-28. évi költségvetés Az 1927-28. évi költségvetés
A képviselőház az 1927-28. évi költségvetést tárgyalja, a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98