Dtum
Login with Facebookk
1940 | Június

Rövidek

,,Románia a német-olasz élettér felé gravitál”
Róma, junius 9.
A Relazioni Internazionali Románia politikájával foglalkozva megállapitja, hogy május közepén egész Közép-Európában meglehetős feszültség uralkodott. Romában mintegy 1.400.000 embert mozgósitottak, miközben Magyarország és Szlovákia között is feszültté vált a légkör. A Szovjetunió szintén csapatokat vont össze Galicában. Tény azonban, hogy Magyarország még a részletes román mozgósitás előtt megnyugtatást adott Bukarestnek.


A bukaresti válság azonban tovább tartott és Gafencu lemondásában csucsosodott ki. Az olasz lap megállapitja, hogy Románia a háboru kezdetet óta kétarcu volt. A Törökországgal való kapcsolatatai jelentették a demokrata hatalmak felé való tájékozodását, míg a Németországgal való gazdasági megegyezés a német orientációt. Gafencu a román politikán az angol- francia irányzatot képviselte.


Cáfolják a szövetségesek szalonikii partraszállásának szándékát

Athén, junius 2.
Hivatalos helyen határozottan megcáfolják egyes külföldi lapoknak azt a hirét, hogy a szövetségesek csapatokat készülnek partraszállitani Szalonikibe és hogy a görögök kikötőket és vasutakat ellenőrzés alá helyeznek. ( MTI)


Dunkerque vidékén a szövetségesek csapatok ellenállnak a németek szakadatlan támadásainak
Páris, junius 2.
(Havas.) Az Havas Iroda junius 2-án délelött a következő hadijelentést adta ki: Dunkerque vidékén csapatainak bámulatos eréllyel állnak ellen a németek szakadatlan támadásainak és megfékezik a németek minden erőfeszitését. A légi erő bombázása és a tüzérség tevékenysége ellenére is, szombaton és vasárnapra virradó éjszaka a kiürités erős ütemben folyt. A Somme folyónál az ellenég néhány sikertelen rajtaütést hajtott végre.


Párist harcszerüleg megerősitik
Páris, junius 9.
Hering tábornok, Páris katonai kormányzója felhivást bocsájtott ki a főváros népéhez, amelyben köszönetet mond a polgárság nyugalmáért, továbbá azért a ,,francia magatartásért”, hogy korhatáron felüli férfiak tömegesen jelentkeznek katonai szolgálatra.  Egyébként Páris a sorsdöntö, óriási csata hatodik napján bizakodóbb, mint május dereka óta bármikor.


Éjjel-nappal folynak a Páris-környéki erőditési munkálatok A Tuileriák antik szobrait is Dél-Franciaországba szállitották. Így az utolsó műkincsek is eltüntek a fővárosból. A gyermekek elszállitáa különvonalon rendszeresen folyik tovább. Az élet lüktetése alig változott, csak az autók tizezrei tűntek el.


Berlin, junius 16.

Tegnapelőtt  csapataink bevonultak Párisba. Az akció zökkenőmentesen zajlott le.

 

Olaszország közbelépése elvágta Angliát és Franciaországot a Balkántól
Bukarest, junius 16.
(Stefani.) A lapok mérlegelik azokat a katonai és gazdasági következményeket, amelyeket Olaszország háboruba lépése magával hoz.  Rámutatnak arra, hogy
szárazföldön megszűnt a vasuti összeköttetés, tengeren pedig az olasz hajóhad igyekszik elvágni minden összeköttetést a balkáni országok és Anglia és Franciaország között. Ilyen körülmények között a szövetségesek többé nem szállithatnak ki semmit a Balkánról.

Az Egyesült Államok nem üzen hadat, de segiti a szövetségeseket

Washington, junius 26.
(Reuter.) itteni politikai megfigyelők szerint az egyesült államok hadüzenetetét e pillanatban nem lehetne keresztülvinni a kongresszusban, de úgy látszik, hogy megfelelő intézkedésekkel az amerikai ipart a békebeli munkateljesitményt felülmuló munkára lehetne serkenteni a szövetségesek megsegitése és az egyesült államok védelme céljából.

A hónap fontos katonai és diplomáciai eseményei távirati stílusban
1. hét
Teljes ütemben folyik az olasz mozgósitás, a hadicél: Korzika, Tunisz, Gibraltár és Szuez. - Római jelentés szerint Törökország csapatokat akar partraszállitani a görög szigeteken. -,,Küszöbön áll a török rajtaütés Alexandropolisz ellen és ez lenne bevezetése az angol csapatok szaloniki partraszállásánal”. - Páris reméli, hogy Délkeleteurópa az olasz beavatkozás esetén sem sodródik háboruba. - Légitámadás a marseilliei kikötő ellen. - Olaszország azonnali beavatkozásával számol London és Páris.

2. hét
Weygand szerint elérkezett az utolsó negyedóra! - Vasárnap hajnalban 80 német hadosztály indult rohamra a tengertől Montmédyig. – Páris szerint az ellenfél minden erejét bevetett a csatába és mindenáron döntést akar kierőszakolni. - Német páncélosok a Szajna alsó folyása mentén átrobogtak a franciák hátsó védelmi vonalain. – A németek Páris repülőtereit, vasutvonalait és a szövetségesek Düsseldrorfot bombázták. - Hétfőtől nem szállnak le angol repülőgépek olasz területen.

3. hét
A csatornától Svájcig véres csatákat vivnak a németek a Loire-vonalra hátráló franciákkal. - A vasárnapi német jelentés szerint Colmartól keletre széles arcvonalon áttörtek a Rajnán és elvágták a Saar és a Rajna vidékéről délnek özönlő franciák visszavonalási utját. –A francia vezérkar megállapitja, hogy a csata vasárnap elérte legmagasabb pontját! – Az olaszok délfrancia és afrikai légitámaszpontokat, a szövetségesek Genovát bombázták. - Egész vasárnap szakadatlanul tanácskozott a francia kormány, megcáfolták a fegyverszünet hirét.

4. hét
Rómában vasárnap folytak az olasz-francia fegyverszüneti az olasz-francia fegyverszüneti tárgyalások. - A franciák készen álltak a harc folytatására gyarmataikon, ha a német feltételek elfogadhatatlanok lettek volna- mondják Bordeauxban. - A németek félmillió foglyot ejtettek és elfoglalták Saint Nazaire francia hadikikötőt. - Olaszrepülő bombázták Alexandriát és Bizertát, az angolok Trapani olasz várost. - Churchill támadta a bordeauxi kormány.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Gafencu Szaloniki és környéke A németek  Párisban A hadbalépett olasz nép két vezére, a császár-király és a Duce Mussolini és Hitler. A képen látható felirat: Ennek a két embernek lángelméje teremti újjá, talán évszázadokra, nemcsak a vén Európának, hanem az egész földkerekségnek képét, értelmét és jövendőjét.
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rossz hóviszonyok, kitűnő eredmények az összetett alpesi bajnokságokon Rossz hóviszonyok, kitűnő eredmények az összetett alpesi...
Az idő nem kedvezett az idei síbajnokságoknak. Sűrű köd gomolyog,...
Új találmányok Új találmányok
Müller Konrád Jenő svájczi mérnök, mint előtte sok más mérnök és...
Szigeti Vargha Emőke új rekordot javított Szigeti Vargha Emőke új rekordot javított
Vasárnap este az UTE és a MAC közös rendezésében érdekes úszó- és...
Válságban a magyar bortermelés Válságban a magyar bortermelés
A magyar szőlőgazdaság, bortermelés esztendők óta egyre sulyosabb...
A Páris-Roubaix-i kerékpárverseny A Páris-Roubaix-i kerékpárverseny
A húsvéti kerékpáros távolsági versenyt az idén a Páris-Roubaix-i...
Létrejött a  Nobel-alapítvány. Létrejött a Nobel-alapítvány.
A dinamit föltalálója, Nobel, öszszes vagyonát, mintegy 40 millió...
Egy szőke táncosnőt gyanusítanak a belvárosi rablógyilkosság elkövetésével Egy szőke táncosnőt gyanusítanak a belvárosi rablógyilkosság...
Vasárnap délben szenzációs fordulat állott be a belvárosi...
Valorizált adó – valorizált nyomorúság Valorizált adó – valorizált nyomorúság
A pénzügyi kormány kedves figyelemmel gondoskodik arról, hogy az...
Chamonix – Katonai sífutás Chamonix – Katonai sífutás
A mai nap eseménye a katonai síjárőrverseny volt, amely meghozta a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98