Dtum
Login with Facebookk
1940 | Október

Az Egyesült Izzó és a Magyar Bauxitbánya rt. nagyjelentőségű megállapodása

A magyarországi gazdag bauxit-előfordulások lehetőséget nyujtanak timföldnek, illetve aluminiumnak a belföldön racionális módon való előállítására, ha az ehhez szükséges, igen jelentékeny mennyiségű villamos áram és gőz megfelelő alacsony áron áll rendelkezésre.

Veszprém és Zala megyékben nagykiterjedésű ilyen bauxit-telepek és bányák vannak és közelükben fekszik az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. koncernjéhez tartozó ajkai kőszénbánya. Egy, a Magyar Bauxitbánya Rt. és az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. között létrejött megállapodás értelmében az utóbb említett vállalat ajkai kőszénbányájához csatlakozóan egy új villamos erőtelepet fog, egyelőre évi 250 millió kilóvattóra teljesítménnyel létesíteni, amely a Magyar Bauxitbánya Rt. által saját számlájára ugyancsak Ajkán létesítendő timföld- és aluminiumgyár villamos áram- és gőzszükségletét fogja ellátni.

Tervbe van véve továbbá, hogy ezen legmodernebb villamos erőközpont az ajkai kőszénbánya, valamint a kryptontelep villamos áramszükségletét is ellássa, továbbá az is, hogy az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. koncernjéhez tartozó azon üzemek, amelyeket viszonylag magas áramfogyasztás jellemez, fokozatosan Ajkára telepíttessenek át, a létesítendő villamos erőtelep mellé. Az egyedül az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. által eszközlendő új beruházások (tehát a Magyar Bauxitbánya Rt. által létesítendő timföld- és alumíniumgyár hozzászámítása nélkül, amely külön kb. 25 millió pengő), körülbelül 20 millió pengőt fognak kitenni, mely összeget a vállalat 5-8 év alatt törlesztendő kölcsönművelet útján szerezte meg. Az említett elektromos erőtelep a legnagyobbak közé fog tartozni az országban és remélhető, hogy a fennforgó beszerzési nehézségek ellenére is, az 1942. évben üzemben lesz helyezhető.

A Magyar Bauxitbánya Részvénytársaság, mely kezdettől fogva a magyarországi bauxitnak timfölddé, illetve alumíniummá való feldolgozását tűzte ki célul, egyévi előkészítő munka után hozzáfog kitűzött programjának megvalósításához, amennyiben egyelőre évi 20.000 tonna timföld és 10.000 tonna aluminium előállító gyárat létesít Ajkán. A Magyar Bauxitbánya Részvénytársaság a timföld és alumínium gyártásához szükséges bauxitot veszprém- és zalamegyei bányáiból nyeri, míg a gyártáshoz szükséges mennyiségű áramot és gőzt az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt-vel kötött hosszú időtartamú szerződés alapján, nevezett vállalat által Ajkán létesítendő erőtelep fogja szolgáltatni.

Az alumíniumgyártás felvétele nem érinti a Magyar Bauxitbánya Részvénytársaság külföldre, elsősorban Németország felé irányuló szállításait, amelyeket, tekintettel a bauxit-előfordulás igen nagy mérvére, változatlanul fog eszközölni, sőt azt lehetőleg fokozni fogja.

Az alumíniumgyár és melléküzemeinek megépítése a magyar nemzetgazdaság szempontjából egy kb. 25 millió pengő értékű, főleg itthoni gépberendezési és építési munkát jelent, melyhez hozzájárul még az Egyesült Izzólámpa és Villamossági Rt. erőtelepének 20 millió pengőt kitevő beruházása.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Vágó Pál festménye a szegedi árvízről Vágó Pál festménye a szegedi árvízről
A szegedi közművelődési palota könyvtára, múzeuma és képtára egyre...
A hó, a barkhánok A hó, a barkhánok
A megfújt hó leggyakrabban a homokbuckákhoz hasonló kis gerincekben,...
Afrikai hőségben Szentpéteri volt a teniszbajnokság hőse Afrikai hőségben Szentpéteri volt a teniszbajnokság hőse
A Magyar Atlétikai Club lebonyolításában sorra került nemzetközi...
Jól sikerült a népligeti kismotoros verseny Jól sikerült a népligeti kismotoros verseny
Ideális pályán, nagyszerű időben, szépszámú közönség előtt folyt le a...
Letartóztatott automobil
A mult hét egyik napján a győri és komáromi rendőrséget táviratilag...
Jóslás a tenyér vonalaiból, ötféle életidő Jóslás a tenyér vonalaiból, ötféle életidő
Az ember tízféle jelleme könnyen leolvasható egy tizmásodperces...
Vilmos császár találkozása a czárral Vilmos császár találkozása a czárral
A külpolitikának nagy eseménye volt e hónap 6-ikán a...
 A világ gyémántmennyisége A világ gyémántmennyisége
A belga kir. Földrajzi Társaság 38.000 kg-ra becsüli a világ...
Megalakult a Magyar Olympiai Bizottság Megalakult a Magyar Olympiai Bizottság
A magyar olympiai bizottság f. h. 15-én tartotta alakuló ülését a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98