Dtum
Login with Facebookk
1941 | Január

Magyar utazók a déli földrész táján

A magyar ember a világ minden részébe eljut. Még a világ forgalmából legjobban kieső vidékeken, a Csendes óceán szigetein is fordultak meg magyar utazók. Sőt a világ egyik legnagyobb szigetének, Új Guineának, magyar tudós volt az első alapos kutatója. Negyven év távlatából már csak kevesen emlékeznek vissza arra az időre, amikor egy magyar természettudósnak, Bíró Lajosnak, minden lépésére az egész világ figyelt.

Barátkozás a maláriával

Új Guinea abban az időben még igazi sötét föld volt. Az első nagyobb gyamatosítással még csak akkoriban kísérleteztek, de az európai ember számára elviselhetetlen klíma egyre-másra pusztította el a gyarmati tisztviselőket. A Német-Újguineai Társaság Bíró Lajos odaérkezésekor éppen azon a ponton volt, hogy csapot-papot otthagyva feladja a megszállott területeket.

A maláriás megbetegedések napirenden voltak és Bíró Lajos, az új vendég, éppen egy olyan üres házba költözött be, amelynek lakóját kevéssel azelőtt temették el. Bíró Lajos is hamar megismerkedett a trópusi maláriával. Az utolsó években az állandó láz miatt sebek borították el testét, ez sem csökkentette nagy munkakedvét.

Döntőbíráskodás az őserdőben

A benszülött lakossággal hamar megbarátkozott és elleste életük minden apró-cseprő mozzanatát. A pápuák nagyon megszerették és valósággal maguk közé fogadták. Egy alkalommal két benszülött falu között valami határincidens-féle ütött ki, de a vademberek úgylátszik mégsem olyan vadak, mert háború helyett a döntőbíróságot választották és Bíró Lajost kérték fel döntőbírónak.

A döntőbírósági ítélettel kivételesen mindkét fél nagyon meg lehetett elégedve, mert aznap este Bíró Lajost egy „szép” pápua leányzó várta a háziban két harcos kíséretében, akik előadták, hogy a leányt a két falu tiszteletdíj fejében küldi az lgaztágos ítéletért. A kétségbeesett döntőbírónak csak nehezen sikerült megmagyaráznia, hogy az ő hazájában döntőbíráskodásért nem szabad tiszteletdíjat elfogadni.

Ritka ünneplés


Közben a tudományos anyag állandóan gyűlt, de Bíró Lajos egészsége a megfeszített munkától napról-napra rosszabbodott. Végre barátai unszolására hazautazott azzal a szándékkal, hogy pár évnyi pihenés után visszamegy pápua-hazájába. Magyar tudós nem kapott még olyan ünneplést, mint Bíró Lajos a megérkezéskor. Tízezrekre menő tömeg várta a Keleti pályaudvaron és valósággal vállukon vitték ki a világhírű utazót.

Világjáró magyarok

A Csendes óceán exotikus világának voltak mát magyar utazói is. Elsőnek Jelky András járt itt közülük. Nem tudós volt, hanem kalandos vérű világjáró magyar. Batáviában, Jáva szigetén hosszabb ideig szabóműhelye volt. Az egyik leghányatottabb életű magyar utazó, Xántus János a mult század közepetáján járt ezen a vidéken. Először amerikai megbízásból a csendes-tengeri szigeteket térképezte, maid a Hátsóindiai szigeteket járta sorra és nagyon sok állatot gyűjtött Nemzeti Múzeumunknak.

Fenichel Sámuel, a magyar tudomány egyik fiatalon elpusztult vértanúja, pár évvel Bíró Lajos előtt gyűjtött állatokat Új Guineában. Szervezete nem bírta a trópusi klímát és rövid ottartózkodás után Új Guinea földjébe temették el. A legújabb időben ifjabb Lóczy Lajos járt a Hátsóindiai szigeteken. Szumatra és Timor szigetén petroleum-kutatásaival szerzett nagy érdemeket.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Apróságok Apróságok
Vasárnap este a csillogó karácsonyfa alatt tartják meg eljegyzésüket...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
A földmüvelésügyi népbiztosság a főváros husellátása biztositásának...
A háború és a papírfogyasztás A háború és a papírfogyasztás
Ki hinné, hogy a háborúnak igen érezhető hatása van a papirfogyasztás...
Világítótorony repülőgépek számára Világítótorony repülőgépek számára
Egymilliárd gyertyafényű világítótorony repülőgépek számára. A...
Kóbor cigányok a dánosi rablógyilkosságra emlékeztető kegyetlenséggel meggyilkoltak egy kocsmárost és a feleségét Kóbor cigányok a dánosi rablógyilkosságra emlékeztető kegyetlenséggel...
Este kilenc órakor két szekéren kóbor cigányok érkeztek Ólmos István...
Jugoszlávia megkönnyebbülve búcsúzik a diktatúrától Jugoszlávia megkönnyebbülve búcsúzik a diktatúrától
Hamarosan nehéz volna megmondani, hányadik kormányválság a...
Mezei Ferenc rekordidővel győzött a 400 méteres mellúszásban Mezei Ferenc rekordidővel győzött a 400 méteres mellúszásban
A Császárfürdő úszóstadionjában, a MAC rendezésében, vasárnap...
Rövidek Rövidek
A bajor demokrata párt elnöksége egy kiáltványban kijelenti, hogy egy...
Cseh fasiszta akció Cseh fasiszta akció
A szombatról vasárnapra virradó éjjelen, egy óra tájban mintegy ötven...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98