Dtum
Login with Facebookk
1939 | Október

Az utolsó ember is elhagyta a grönlandi szénvidéket

A jégvilág titokzatos szigete

Először a smeerenborgi bálnavadászok húzódtak el délnek, aztán Goodhab, Grönland fővárosából költöztek el a meteorológusok. Két expedíció valamennyi tagja elhagyta a nyugatgrönlandi pártokat. Pedig ezek az emberek több mint egy évtizeden át dolgoztak a világ legnagyobb szigetén. Végül a pedig a herrenburgi szénbányák néptelenedtek el.

Egyetlen ember maradt ott tavalyról, hogy a megrozsdásodott gépeket kezelje addig, amíg a hajó értük jön. A hajó nem jött s az utolsó őr bezárta kunyhója ajtaját, ráírta azt, hogy „mindenki használhatja, aki kárt nem tesz benne”, aztán felhasználva az első tavaszi napokat, gyalogszerrel elindult a nyugati partokon oda, ahonnan jött: Frederikshaav kikötőbe, hogy onnan a legelső hajóval hazatérjen Dániába.

Mindez az idén történt s egyetlen oka van, az, hogy Grönland fölött megbolondult a természet. Olyan rettenetes hideg szakadt az amúgyis halott szigetre, hogy ember ki nem bírhatja. Januárban kezdődött ez az ítéletidő, amelyben bennefoglaltatnak a kiadós jég- és hóviharok, a rettenetes orkánok s sok minden más. Tartott március végéig s eredménye két hajórakomány ember, aki sietve menekült Grönlandról és haza is érkezett a sziget birtokállamába: Dániába. Senki sem tudja, hol a vége!

Grönland valóban a világ legnagyobb szigete, eddig kétmilliókétszázezer négyzetkilométerre taksálják, noha a sziget északi partjait ember még nem látta, mert hiszen ez a part belevész a sarkköri végtelenségbe: Azt mondják egyébként neves és szavahihető utazók, hogy valahol a hetvenedik fokon túl, messze északra onnan hatalmas, faragott terméskő őrzi valakinek a sírját, akiről senki sem tudja, honnan jött, merrefelé tartott, mikor halt meg és ki temette el.

Most alakul Kopenhágában egy expedíció, amely ezt a sírhalmot akarja megtalálni, mert kísért azt a gondolat, hogy az eltemetett ember utolsó lakószobájában mélyen a jég alatt - egész bizonyosan egykorú feljegyzések is találhatók lesznek.

Mivel pedig Grönland múltjáról ezerféle verzió kering, többek között az is, hogy néhány évszázaddal ezelőtt a szigeten még nem volt annyira kibírhatatlan, a titokzatos sír lakója esetleg felvilágosítást nyujt erről a regényes multról. Hiszen annakidején - 1899-ben - a Hendrik-féle expedíció, amely a hatvanadik szélességi kör mentén utazta Grönlandot keleti partjaitól a nyugati partokig, azt az eredményt közölte az ámuló világgal, hogy a sziget belsejében zöld mezők és többezerméteres hegyek között termékeny földek vannak.

Alig húsz esztendővel utóbb a nyugati partokon több szénbányát tártak fel a dán és amerikai mérnökök. A bányák azt igazolják, hogy Grönlandon egykor még pálmák is nőttek s mindenesetre őserdők voltak, mert hiszen ha az ősi multban is háromezerméteres jégpáncél fedte volna a sziget talaját: mivel magyarázható a szén jelenléte?

Ezzel szemben a józan németek, akik szintén számos expedíciót vezettek már Grönlandon keresztbe és hosszába, térképeikre majdnem kivétel nélkül ezt jegyezték fel a sziget belső vidékeire vonatkozóan: Daa Innenland ist völlig unter Eis begraben, vagyis: Grönland belső területét teljesen jég temeti el. Csak a nyugati part lakható.

Ha az ember megtekinti Grönland térképét, önkénytelenül is arra kell gondolnia: mit keresnek ezen a sivár, haszontalan szigeten élő emberek? Mi lehet az oka annak, hogy a sziget birtokáért annakidején ádáz diplomáciai harc folyt Dánia és a nagy nemzetek között?

Hiszen azt már régen megállapították, hogy csak a sziget nyugati, a Davis-tengerút menti partjain lehel megtelepedni, valóban itt is vannak az egyedül lakott telepek - nagyképűen városok - Godhaab, Upernivik, Frederikshaav, északabbra pedig az úgynevezett Teufelsdaunen, magyarul a Sátán pelyhei, ami szintén kedvelt kikötője, illetve menedékhelye volt a bálnavadászoknak. Nyugaton van a Melville-öböl, amelyben egykor a nagy amerikai felfedezők létesítettek telepeket. A Baffin-út is itt található, innen szoktak a sziget belsejébe indulni az expedíciók.

Érdekes, ezek a menetek sohasem a sziget déli harmadából kezdték meg utazásaikat, mert be van bizonyítva, hogy ez a harmad sokkal hidegebb, sokkal kellemetlenebb ez sokkal inkább ki van téve a hó viharoknak, mint a középső rész, a hetven és hetvenöt szélességi fokok közti vidék.

Sokat mesélhetnének erről azok a tengerészek, akik 1901-ben lefektették azt a tengeri kábelt, amely a labradori Sandwich-öbölből indulva érinti Grönland déli csúcsát, a Cap Farwellt, aztán átvág Izlandnak, onnan pedig délnek fordulva a Far Öer-szigetek érintésével a Shetland-szigeteken levő Mainlandig viszi az Amerikában feladott sürgönyöket. Ezek a kábelek több, mint száz ember halálát okozták s a száz halott közül kilencvenegyet Grönland produkált.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Grönland Grönland állata a jegesmedve
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről Krúdy Gyula - Az önmagával verekedő költőről
Adyról sok legendát írnak össze, különösen majd akkor, ha az a...
Virginia Woolf Virginia Woolf
Orlando, nagyon előkelő, gazdag és szép ifjú, királynők szerelmese,...
II. Lipót belga király meghalt II. Lipót belga király meghalt
Napokig halkokolt II. Lipót, a belgák – vagy a mint egy...
Amundsen északsarki utja Amundsen északsarki utja
Az egész kultur-világ feszült érdeklődéssel kíséri Amundsennek és...
A Strasser-család elásott milliói A Strasser-család elásott milliói
Annakidején élénk feltünést keltet a dusgazdag Strasser és Sváb...
Ami elveszett - Mauriac regénye Ami elveszett - Mauriac regénye
Minden igaz író sallangmentesen, a lehető legtömörebben szeretné...
Nélküled,Nélküled! Nélküled,Nélküled!
Még közeli ajkad meleg lehelletével susogsz szivemben - óh kedvesem!...
Harcz a pápa és Spanyolország között
Világtörténelmi nevezetességü kulturharcz támadt a Vatikán és...
Erzsébet királynénk meggyilkolásáról Erzsébet királynénk meggyilkolásáról
Rómából jelentik, hogy Ciancabilla a ki vezetője volt azoknak a...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98