Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

Napi 3000 kg-ra fokozza produktivitását a Strifler-sejtbőrgyár

Érdekes építkezés folyik a Strifler Béla-féle bőrgyár Vágány-utcai telepén.
Az eredetileg bőrgyárnak indult üzemet sejtbőr-gyárra alakítják át. A magyar bőrgyártás szempontjából rendkívül fontos gyártási ágazat bevezetésének érdekes előzményei vannak. Strifler Béla hosszabb külföldi tanulmányútja során jutott a gondolatra, hogy Magyarországon is célszerű és megokolt lenne olyan gyártási eljárás meghonosítása, amely valamilyen formában alkalmas a közönséges talpbőr pótlására. Reiter Ferenc-utcai fióktelepén kezdte meg a kísérletezést, amely igen jelentős eredményhez vezetett: sikerült eljutni a sejtbőr előállításához.

A közönség körében gyakran összetévesztik a sejtbőrt a műbőrrel.
A sejtbőr bőrhulladék feltépéséből és a tépett anyag feldolgozásából állítható elő. Igen ötletesen megszerkesztett tépőgépek szaggatják rostokra, szálakra a hulladékot és az így nyert anyagot vegyi eljárás alá vonják. Ezután különböző u. n. röpítő erőgépeken nemezelik, majd nagy nyomással sajtolják, szárítják és hengerelik ezt a masszát. Arra, hogy a Strifler-féle sejtbőrgyártás milyen elsőrangú anyagot produkál, fényt vet a m. kir. Technológiai és Anyagvizsgáló Intézet bizonyítványa.

A Strifler-üzem ugyanis beküldött egy, a m. kir. Gumielosztó Hivatal pecsétjével ellátott sejtbőrmintát
annak a megvizsgálása céljából, hogy az cipőtalpként használható-e. A lefolytatott vizsgálat megállapította, hogy az anyag kopásellenállása megfelel a normális minőségű bőrtalp ellenállásának, jól faragható, cipőre szegezésnél a szegeket jól tartja, vízfelvétele, szakító szilárdsága, vízáteresztése és nyulása a közönséges bőrtalp hasonló technikai adataival megegyezik.

A sejtbőrre nagy szükség van a hazai cipőtermelésben
és az ipar szempontjából lényeges könnyebbséget jelent, hogy a sejtbőrtalpanyagot utalvány nélkül árusítják. A sejtbőr ellenállóképességére és megbízhatóságára egyébként jellemző, hogy legutóbb a honvédség is megrendelést eszközölt a Strifler-gyárban. A talpbőr mellett más célokra is kiválóan felhasználható az újfajta anyag, díszműárukat, koffereket és egyéb használati tárgyakat is készítenek már sejtbőrből. Strifler Béla nem állt meg az eddig elért eredményeknél; most folynak a gyárában kísérletek arra, hogy ugyanebből az anyagból felsőbőrrel is elláthassák a cipőgyártást. Értesülésünk szerint ezek a kísérletek is behatóan haladnak előre.

A Strifler-gyár kizárólag saját tőkével dolgozik, raktáraiban nagymennyiségű hulladékot tárol, ennek az összevásárlása állandóan folyamatban van.
Strifler Béla kiváló segítőtársra talált fiának, Elekes Bélának a személyében. A gyár átalakítási és átépítési munkálatai előrehaladott stádiumban vannak, minden valószínűség szerint rövidesen befejeződnek. Remény van arra, hogy az átalakított, korszerűen berendezett gyár sejtbőrtermelési kontingensét naponkénti 3000 kg-ra lehet felfokozni.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98