Dtum
Login with Facebookk
1941 | Június

Magyarország belépett a háboruba

Az uj kassai vértanuk
Fekete lobogókat lenget a szél a Nagyságos Fejedelem ősi városában. Két nap óta temetik Kassán a nem hadiállapotban elkövetett bombatámadás áldozatait. Most folyik a romok eltakaritása és a legujabb jelentés 27 áldozatról számol be. Huszonhét uj kassaivértanuról, akiket az egész ország megrendült lélekkel gyászol s akiknek családjaival sulyos gyászukban minden magyar együttérez.

 

Megtörténtek a lépések a támadás megtorlása céljából. Nemcsak az egész parlament, hanem az egész ország népe lelkesedéssel vette tudomásul a miniszterelnöknek azt a bejelentést, hogy az eléggé el nem itélhető orvtámadás következtében a hadiállapot Oroszországgal autmaticie beállott és hogy a nemzet büszkesége, a magyar hadserege megtorolja az elszenvedett sérelmet, valamint azt a jelentést, amely a megtorlás megtörténtéről számol be.


A nyár virágai hullanak a kassai sirokra, arra az áldott magyar földre, amelyet már anynyiszor öntözött magyar vér s amely a magyar vér hullása nyomán lett termékeny és amely a hősök sirján is kenyeret terem az utókornak.

A Neue Züricher Nachrichten levelezője szerint a magyar-szovjet közös határ nagyon hamar a multé lesz
Genf, junius 29.
(Magyar Távirati Iroda.) Valamennyi svájci lap foglalkozik azzal a jelentéssel, hogy Magyarország és a Szovjetunió között bekövetkezett a hadiállapot. A Journal de Geneve, a La Suisse és a Corriere de Geneve párhuzamot vonva egyrészt Magyarország, másrészt Finnország és Románia között megállapitja, hogy a két utóbbo államnak területi követelései vannak a Szovjettel szemben, Magyarországnál azonban nem ez a helyzet.


Magyarország először csak megszakitotta a diplomáciai kapcsolatokat Moszkvával és lépését érthetővé teszi az a gyűlőlet, amellyel a bolsevizmussal szemben viseltetik. A visszaemlékezés Kun Béla korszakára bőségesen megindokolja ezt az érzelmet.


A magyar városok ellen intézett szovjet légitámadások – irják a lapok – valamint Budapest veszélyeztetése ugy látszik, egyenesen szándékos kihivó cselekmények a Szovjetunió részéről, hogy Magyarország is belépjen a háboruba. Megtorló intézkedésképpen ez meg is történt.


A Neue Züricher Zeitung úgy véli, Magyarország tevékeny közbelépése a kárpáti arcvonalon arra enged következtetni, hogy a csata a délkeleti hadszintéren talán eléri első csúcspontját. A magyar-szovjet közös határ nagyon hamar a multé lesz. Már ma bizonyosnak látszik, hogy a szovjet semmiképpen sem marad a kárpáti határon.

,,Horty Miklós a bolseviszta ellenes érzület fáradhatalan zászlóvivője”

Berlin, junius 29.
(Magyar Távirati Iroda.) A Berliner Börsenzeitung ,,Magyarország légi hadereje visszaüt"  cimű, első oldalon közölt cikkében hirt ad a magyar megtorló intézkedésekről a a következőket irja:
Magyarország teljesen az Oroszországgal beállott hadiállapot jegyében áll. A magyar lapok a hadiállapotot annak a bizonyoságának mondják, hogy Magyarország szolidáris Európának a bolsevizmus elleni harcával. A magyar lapok emlékeztetnek arra, hogy Magyarországon 1919 óta szakadatlanul folyt a bolsevizmus elleni küzdelem. Miután a Kárpátok ormain létrejött a magyar-szovjet közös határ, Magyarországnak éber figyelemmel kellett követnie a komintern tevékenységét.


Nagybányai vitéz Horty Miklós Magyarország kormányzója 22 évvel ezelőtt a magyarországi komműn leverésének zászlóvivője volt.  Ő ezóta az Európáért  felelősséget érző bolsevista- ellenes érzület fáradhatatalan zászlóvivője is. Most ismét kiadta Magyarország népeinek a parancsot bolsevizmus elleni harcra, az ellen a bolsevizmus ellen, amely, mint támadó, Magyarországgal a hadiállapotba került. A magyar közvélemény – fejezi be cikkét a lap – mély megelégedéssel látja, hogy most Magyarország katonái is Nagynémetország mellett állnak a bolsevizmus elleni küzdelemben és igy bizonyoságot adják az uj Európa egységnek.

Vichy Magyarország hadbalépéséről

Vichy, junius 29.
(Magyartávirati Iroda.) A magyar-szovjet hadiállapot kihirdetését Vicyben annak természetes következményeképpen fogják fel, hogy Szovjetoroszország ismételten
megsértette a nemzetközi jogot, amikor bombázott magyar városokat.


Úgy gondolják Vichyben, hogy magukat Szovjetoroszországgal hadbanlévőnek tekintő államok számának gyors növekedése a keleti háborunak egyre nagyobb mértékben az európai védelem jellegét adja a kelet és a nyugat értékeit pusztitó bolsevizmus terjeszkedése ellen.


A sajtó beszámol a magyar képviselőház üléséről és Bárdossy László kijelentéseiről is, nevezetese arról a mondatáról, amelyben bejelenti, hogy a magyar fegyveres erő megfelelő megtorló lépéseket tettek. Ezt a kijelentést Vichyben ugy értelmezik, mint annak bejelentését, hogy Magyarország résztvesz a hadmüveletekben.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A kassai bombázás után A kassai  áldozatok temetése A vereckei határsorompó a magyar-szovjet határon Határvadászaink menetelnek Páncéltörő ágyú tüzelő állásban
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Rövid külpolitikai hírek Rövid külpolitikai hírek
Bratianu pártjának passziv rezisztenciája Bukarest, jan. 25. A...
Török Sophie - Szeptember Török Sophie - Szeptember
Mint tejes nedvesség kövér fák duzzadó héjjából, úgy csorog az égből...
A román trónörökös házassága A román trónörökös házassága
Bukaresti beavatott körökben már nyolcz nappal ezelőtt köztudomásu...
Gerevich nyerte a Nagy Béla nemzetközi kardversenyt Gerevich nyerte a Nagy Béla nemzetközi kardversenyt
Igen gyérszámú közönség előtt tizennyolc induló részvételével...
Ujból megindul a harc: infláció vagy defláció! Ujból megindul a harc: infláció vagy defláció!
Ugylátszik, igen rövid idő választ el attól, hogy a klasszikus,...
Egy jegyes pár halála
Megrázó eset történt május 26-ikán Nyíregyházán, egy fiatal jegyes...
Három kiállítás tanulsága
Majdnem egyszerre három igen érdekes kiállítás nyilt meg, az egyik...
Veér szöktetője Csehszlovákiába emigrált
Az elmúlt hetekben, amikor az egyik bécsi lap híradása nyomán...
Kosztolányi Dezső - Végvári versei Kosztolányi Dezső - Végvári versei
Erdéllyel nem nehéz bennünket megríkatni. Édes véreink szenvednek...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98