Dtum
Login with Facebookk
1941 | Május

A villamosság a mezőgazdasági többtermelés szolgálatában

Czaich Endre Károly, az Agrolux Községeket és Mezőgazdaságokat Villamosító Rt. ügyvezető igazgatója írta meg ezt a teljesen újszerű, rendkívül érdekes, 100 oldalas könyvet, amelyhez dr. vitéz Bonczos Miklós m. kir. belügyi államtitkár írt figyelemreméltó előszót. Megállapítja az államtitkár, hogy magyar nyelven még ilyen széleskörű átfogó mű nem jelent meg, a munkának tehát hézagpótló jelentősége van. „De én – írja Bonczos államtitkár – a tanulmánynak egy mélyebb és szebb jelentőségét is látom. A szaktudáson túl benne van az anyaföld szeretete, a paraszt nép sorsával való aggodalmas törődés és a jószándék, hogy a magyar föld hozama több legyen”.

Czaich vezérigazgató abból indul ki,
hogy nem elég, ha földhöz juttatják a gazdákat, s ha a rendkívül fontos szakoktatást szorgalmazzák: amíg a gazdának termelő eszközei kiszolgálása mellett súlyos testi munkát is kell végeznie és időben sem jut hozzá, hogy önmagával, a civilizáció legkezdetlegesebb követelményei alapján foglalkozzék, nem várhatjuk tőle, hogy saját kis birtokán fejlett mezőgazdasági kultúrát honosítson meg.

A korszerű mezőgazdasági termelés alapfeltételeivel kapcsolatban nyujtja át a szerző
azokat a módokat és lehetőségeket, amelyek a villamosságnak az agrárvilágban való alkalmazására, a magasabb színvonalú termelésre irányulnak. Kifejti, hogy mennyivel kedvezőbb lenne az áram-árak alakulása, ha lényegesen emelkednék a fogyasztók száma.

Bebizonyítja, hogy a villamos világítás komoly többletjövedelemre vezethet a baromfitenyésztésben.
A mesterséges villamos keltetőgéppel rendkívüli mértékben lehet fokozni a termelést. Az elektromos üvegházak számos gazdasági előnyre vezetnek. Az uborkatermelésnél, a földiepertermelésnél konkrét előnyei jelentkeznek a villamosáram alkalmazásának.

A házi vízellátás egészséges, bőséges és praktikus megoldása körül
rendkívül gazdaságos lehetőség kínálkozik a villamos áram alkalmazására. Egy nagy gazdaság egész napi vízfogyasztási költségét 1-2 tyúktojás árával lehet fedezni a mai praktikus elektromos eszközök alkalmazásával. Bemutatja kis cséplőgép, szecskavágó gép, körfűrész elektrifikálását, a villamosmeghajtású tejfölözőt, amíg eljut a szántás villamosárammal való megoldásához. Az öntözésben hatalmas lehetőségek nyílnak villamosgépek alkalmazására, éppen így a talajvíztelenítés, a cséplés, a háziipar területén.

Czaich Endre bebizonyítja, hogy észszerű energia-gazdálkodással
a gazdaságok jövedelmezőségét tekintélyes mértékben lehet emelni a villamosgépek beállításával. Ennek a magasabb rendszerű magyar mezőgazdasági kultúrának az érdekét szolgálja a jól megírt, érdekes könyv, amelynek előreláthatóan komoly visszhangja lesz a magyar agrártársadalom körében. A mindenkit érdeklő, hasznos könyv a Magyar Elektrotechnikai Egyesület kiadásában jelent meg.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98