Dtum
Login with Facebookk
1928 | Március

A községek kongresszusának programmja

A Faluszövetség hosszú évek alapos munkáját tetőzi be március hó 3-án és 4-én a magyar falvak, a magyar községek országos kongresszusának egybehívásával. Ezen a kongresszuson az ország színe elé tárják a magyar falu ezer baját, elhagyatottságát és kultúrában való árvaságát. De nem csupán a sebekre mutatnak rá, hanem megjelölik az orvoslás és a javulás útját: hogyan lehetne szebbé és jobbá tenni a falu életét.

A kétnapos kongresszust alakuló díszgyűlés vezeti be, amelyet Budapesten az Ujvárosháza dísztermében tartanak március hó 3-án, d. e. fél 11 órakor, a Faluszövetség évi rendes közgyűlése után. A díszgyűlésen Horthy Miklóst, Magyarország kormányzóját, a kongresszus legfőbb védnökét, Albrecht, József és József Ferenc kir. hercegeket, Bethlen István gróf miniszterelnököt, Serédi Jusztinián dr. biboros-hercegprímást és az összes minisztereket Mayer János földmívelésügyi miniszter, a Faluszövetség elnöke üdvözli, majd a miniszter megnyitó beszéde után Schandl Károly dr. földmívelésügyi államtitkár, a Faluszövetség társelnöke, smerteti a kongresszus munkarendjét.

Ezután Bajtay Mihály dr. gazdasági főtanácsosnak, a Faluszövetség ügyvezető igazgatójának inditványára megalakulnak a szakbizottságok, amelyeknek élén F. Szabó Géza, Éhn Kálmán, Temesváry Imre és Szabó Sándor országgyűlési képviselők állanak.

A Szövetség vezetői nagyszabású programmot dolgoztak ki a kongresszusra, amely felöleli a falvak fejlesztésével kapcsolatos összes társadalmi, közgazdasági és kulturális kérdéseket.

A szoros értelemben vett községfejlesztés problémáiról Koncz János dr., az Országos Jegyzőegyesület elnöke értekezik, aki a községi háztartásról tart előadást, Weis István dr., népjóléti minisztériumi osztálytanácsos a közigazgatási reformról ad elő, Jakabházy János dr., a Faluszövetség jogtanácsosa, az adóügyekről szól, Gesztelyi Nagy László dr., a Duna-Tiszaközi Mezőgazdasági Kamara igazgatója, a tanyakérdésről, Forster Gyula kereskedelmi h. államtitkár az útépítés kérdéseiről, Sármezey Endre, a Mérnöki Kamara alelnöke, a kisvasutak szerepéről a községek fejlődésében, Szabóky Jenő országgyűlési képviselő a csatornázásról és a vízszabályozásról, Borus Ferenc főmérnök pedig a községi villamositásról tart előadást.

A kongresszus letárgyalja a falu kulturális és egészségügyi kérdéseit is.
E tárgycsoportban Kovacsics Sándor dr., Győr vármegye tb. Főorvosa, a falu egészségügyéről, Steinecker Ferenc dr. egyetemi tanár a falu társadalmi életéről, Nagy Sándor dr., a Faluszövetség igazgatója, a népművelési és kultúrintézmények létesítéséről, Keller Lajos dr., a Stefánia Szövetség ügyvezető igazgatója, a csecsemő-, gyermek- és anyavédelemről, Bodor Antal dr. egyetemi m.-tanár a községfejlesztés ujabb szempontjairól értekezik.

Sorra kerülnek ezután a falu gazdasági kérdései.
Treitz Péter főgeológus a szikes földek megjavításáról, Kreybig Lajos dr. vegyészmérnök a mezőgazdasági termelés fokozásáról, Ipolyi Keller Gyula dr. ny. államtitkár a terményértékesítésről, Marschall Ferenc dr. országgyűlési képviselő, az Orsz. Mezőgazdasági Kamara igazgatója, a szövetkezeti kérdésről, Neubauer Ferenc dr., v. igazságügyi államtitkár, országgyűlési képviselő a földreform pénzügyi megoldásáról, Grábner Emil dr. gazd. főtanácsos, a Növénynemesítő Intézet igazgatója, a mezőgazdasági kultúra fejlődéséről tart előadást.

Tárgyalja a kongresszus a falu társadalmi kérdéseit is.
Balogh Gyula, a Faluszövetség igazgatója a „Falu otthona” létesítéséről, Steuer György dr. ny. államtitkár, a Földmunkás Szövetkezet igazgatója, a mezőgazdasági és földmunkás ügyekről, Szekeres László dr., a Faluszövetség főtitkára a telepítésről és községesítésről, Borsody Sándor dr., az OKH igazgatója, a hitelszövetkezetek szerepéről a falu életében, végül Kádár Levente, népjóléti miniszteri osztálytanácsos, a falu népjóléti kérdéseiről értekezik.

A szakbizottságokban letárgyalt ügyekben hozott határozatokat a kongresszus március hó 4-én tartandó záró teljes ülése elé terjesztik. Ezeket a határozatokat Bajtay Mihály dr., a Faluszövetség ügyvezető igazgatója ismerteti.

<<
<
1
2
>
>>
Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
A hajdúszoboszlói forrás fölé emelt víztorony. A hajdúszoboszlói hévforrás kitörése
Cikk-ajánló
Vizsgálat két munkásszövetség ellen Vizsgálat két munkásszövetség ellen
A belügyminiszter május 29-ikén leiratot intézett a fővároshoz az...
Az ó-év története Az ó-év története
Január Darányi miniszterelnök újévi beszédében a szociális reformok...
A hónap rövidhíreiből A hónap rövidhíreiből
Az angolok alkották meg a nehéz igavonók ideálját is, azokat a...
Húsvéti poggyász Húsvéti poggyász
Mindenekelőtt: nehezen fér el a hálóba! Sok jóindulat és borravaló...
A király nagybeteg A király nagybeteg
Öreg királyunk nagybeteg, s rabbá tette a betegség schönbrunni...
Itt a háboru! Itt a háboru!
MTK kontra FTC – Üllői-ut kontra Hungária-ut. Beadványok,...
A Hangosfilm művészi jövője A Hangosfilm művészi jövője
Amerikai hírek szerint a film újabb forradalom előtt áll. A hangos és...
Az olympiász után Az olympiász után
Valami egészen mást vártunk az olympiász után. Elkeseredett szavakat,...
Az osztrák választás
Az általános választói jog behozatala óta Ausztria népei most...
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98