Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

A szegedi kenderfonógyár ötven évének országos tanulságai

Igy kellene indusztrializálni a magyar vidéket

A magyar vidék iparositásának egyik nagyszerü, biztató dokumentuma a Szegedi Kenderfonógyár rt. kitünő prosperitása.
1890-ben alapitották a vállalatot, amelynek mind ipari, mind mezőgazdasági vonatkozásban ma már kontinentális hirneve van. Alig van állam, amelynek piacán a Szegedi Kenderfonógyár terméket ne hoztak volna gazdasági és morális erőgyarpaodást a magyar munka, a magyar produktum számára.

A fél évszázados, tradicionális tekintélyü vállalat 50-ik közgyűlését március 8-án tartották Szegeden.
Szóbakerült ez alkalommal az a körülmény is, hogy dr. vitéz Görög Károly ny. min. tanácsost kérték fel a Faragó Lajos nyugalombavonulásával megüresedett vezérigazgatói tisztség betöltésére. Nemcsak a részvényesek és az illetékes fórumok, hanem az egész szakma is megelégedéssel fogadták a választást, amely komoly képzettségű, tapasztalt, szervezőképes férfi kezébe tette le a hatalmas vállalat legfőbb irányítását. Kitűnő munkatársa vitéz Görög Károlynak Tömörkény László, a vállalat új h. vezérigazgatója.

A gyárat a mérleg tanusága szerint rendkívül erősen foglalkoztatták az elmult üzletévben.
Az áruk és készletek mérlegtétele meghaladja a másfélmillió pengőt. A vállalat üzleti körének fejlődését igazolja az adósok tételének 4,000.000 pengőről 5,840.872 pengőre történt emelkedése. A gyár ingatlanai 1.9, gépei és szerelvényei 5.2 millió pengővel reprezentálják a mérlegben a kitűnően fundált vállalat anyagi kereteit.

692.808 pengő nyereséget produkált a Szegedi Kenderfonógyár rt. az elmult évben,
a bruttó-nyereség 6.4 millió pengőt tett ki. Az értékcsökkenést tartalék 3,9 millió pengőről 4,6 millió pengőre emelkedett, az egyéb tartalékok pedig 583.417 pengőről 942.731-re. A nyugdíjalapok 1,000.000 pengős összege egyéb tételekkel egyetemben mutatja, hogy a Szegedi Kenderfonógyár rt. a szociális politika terén is megtett mindent munkásai, tisztviselői sorsának biztosítására. Az osztalékot a mult évi 4 pengőről 4.75 pengőre sikerült emelni.

Kétségtelen, hogy ha a magyar vidék legfontosabb empóriumain sikerülne kifejleszteni
a Szegedi Kenderfonógyárhoz hasonló, mezőgazdasági vonatkozású, nagystílű iparvállalatot, vidéki lakosságunk gazdasági helyzetében beláthatatlan javulás állana be. A Szegedi Kenderfonógyár rt. közgyűlése ezért több, mint egyszerű üzletévi beszámoló: az 50 esztendős, vaserős, fundált iparvállalat követésre méltó példája teszi ezt a közgyűlést országos szempontból figyelemreméltó eseménnyé, főkép azok számára, akik a háborús konjunktura elmulása utáni Magyarország termelési viszonyait, munkaalkalmait figyelik és vizsgálják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Mini galéria
Természetes kenderáztató a rácalmási gazdaságban Kender kazalozása (gróf Wenckheim László békési uradalma)
Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
26.214
Politika:
3.984
Gazdaság:
4.399
Kultúra:
3.776
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.144
Bulvár:
4.659
Kincskereső:
436
Páholy:
53
Blog:
221
Összes kép
37.144
Cikkekhez kapcsolódó képek:
36.780
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
3.984
Fórum témák:
109
Fórum hozzászólások:
650
Cikk hozzászólások:
98