Dtum
Login with Facebookk
1941 | Március

Aki disszimilál, sohasem volt magyar - mondta Hóman

Székesfehérvár, március 9.
Hóman Bálint vallás- és közoktatásügyi miniszter vasárnap a fehérmegyei MÉP- szervezetek nagyválasztmányi ülésén beszédet mondott. Hangoztatta, hogy a mai súlyos sorsdöntő időkben, külpolitikai kérdésekben világos és határozott állásfoglalásra van szükség.

 

A magyar kormány elsőnek és önként csatlakozott a háromhatalmi egyezményhez s magyar részről indult meg a kezdeményezés a szomszédos bátor és erős jugoszláv néphez való közeledésre is.

 

Amióta a Teleki-kormány vette át a kormányzatot, a külpolitikában csupán egy irányban mutatkozott és mutatkozik nehézség, délkeleti irányban, ahol egy közös elhatározás eredményeképpen létrejött döntést nem kívánnak olyan teljes következetességgel vállalni és teljesiteni, mint ahogy mi tettük. Reméljük, hogy a nehézségeket békés uton mégis sikerül majd kiküszöbölni.


A miniszter ezután a nemzetiségi kérdésről beszélt. Rámutatott, hogy ma az asszimilálódás folyamata lassubbá vált. Ami a disszimilációs folyamatot illeti, a magyarság köréből állitólag kiválnak egyesek s származás alapján más nemzetiségüeknek mondják magukat.


Az ilyenek csak váljanak ki, aki disszimilál, nem volt soha sem magyar. Magyar az, ki magyarnak érzi, tudja és vallja magát. A magyarság egységét megbontani történeti bűn s mindegy, hogy ezt a megbontást milyen alapon csinálják.

Megosztás:

A cikkhez még nem tartozik egyetlen hozzászólás sem!
Legyen Ön az első! Hozzászólás írásához kattintson ide!


Kapcsolódó cikkek
Cikk-ajánló
Adatbázis informácikó
Feltöltöttség:
46%
Összes publikáció:
27.378
Politika:
4.183
Gazdaság:
4.597
Kultúra:
3.840
Tudomány-t.:
3.429
Sport:
4.354
Bulvár:
5.022
Kincskereső:
436
Páholy:
64
Blog:
230
Összes kép
37.374
Cikkekhez kapcsolódó képek:
37.010
Privát huszadik század képek:
364
Regisztrált felhasználók:
4.183
Fórum témák:
187
Fórum hozzászólások:
847
Cikk hozzászólások:
98